Της Ευας Καραμανωλη
Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις έναντι της τρόικας αναφορικά με τη μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο και την «εκκαθάριση» των επίορκων αποδύεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά, δεδομένου ότι η επόμενη αξιολόγηση από την τρόικα είναι τον Ιούνιο και έως τότε η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης θα πρέπει να κομίσουν απτά αποτελέσματα.
Οπως σχολίαζαν μάλιστα αρμόδια στελέχη, η επίμαχη ρύθμιση για τις προσωρινές διαταγές των συμβασιούχων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που διατάραξε τις ισορροπίες στην κυβέρνηση, ήταν αποτέλεσμα των πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων, αλλά και επειδή είναι πρακτικά αδύνατον οι επίορκοι να «καλύψουν» τον αριθμό των 2.000 απολύσεων που ζητούνται μέχρι τον Ιούνιο. Οι σχεδιαζόμενες, βάσει της ρύθμισης που αποσύρθηκε, απολύσεις των συμβασιούχων δεν θα κάλυπταν το κενό των 2.000, ωστόσο θα ήταν μια «ένδειξη» της πολιτικής βούλησης που υπάρχει για μείωση του Δημοσίου. Με πέντε ερωτήσεις - απαντήσεις σκιαγραφούνται οι βασικές συνιστώσες του όλου θέματος:
1. Τι έλεγε η ρύθμιση και πού στόχευε;
Ζητούμενο ήταν η κατάργηση της «σωρηδόν» επαναπρόσληψης υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα βάσει προσωρινών διαταγών. Στην κατεύθυνση αυτή η διάταξη προέβλεπε την άμεση απομάκρυνση του υπαλλήλου που η σύμβαση είχε λήξει και συνεπώς τη μη καταβολή αμοιβής μέχρι να κριθεί η κύρια προσφυγή. Η διάταξη αποσύρθηκε μετά την άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης να την υπογράψει, κρίνοντας ότι καταργεί εν ολίγοις τη δικονομία και το κράτος δικαίου.
2. Πώς θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των επαναπροσλήψεων;
Υπολογίζεται ότι περίπου 10.000 συμβασιούχοι πανελλαδικώς έχουν επαναπροσληφθεί και αμείβονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα βάσει προσωρινών διαταγών. Προσεχώς, μετά το Πάσχα, η διάταξη θα αναδιατυπωθεί ώστε αφενός να μη θίγεται το δικαιικό σύστημα, αφετέρου να μην εκκρεμοδικούν οι συγκεκριμένες υποθέσεις επί σειρά ετών όπως συμβαίνει σήμερα.
3. Τι θα γίνει με τις απολύσεις στο Δημόσιο;
Συνολικά 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να απολυθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Εξ αυτών οι 2.000 θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί μέχρι τον Ιούνιο, ενώ το 2014 προβλέπονται ακόμη 11.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Βάσει των δεσμεύσεων κυβέρνησης και τρόικας σε κάθε απόλυση θα αναλογεί μία πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ. Η αναλογία αυτή ωστόσο θα είναι υπό αίρεση εφόσον δεν επιτευχθούν οι αριθμητικοί στόχοι.
4. Από πού θα προκύψουν οι 2.000 απολύσεις του Ιουνίου;
Βασική πηγή θα αποτελέσουν οι εργαζόμενοι σε φορείς και οργανισμούς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν. Στο στόχαστρο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκονται οι απασχολούμενοι σε φορείς ιδιωτικού δικαίου, οι οποίοι απολύονται άμεσα με καταβολή αποζημίωσης εφόσον καταργηθεί η οργανική τους θέση. Το ίδιο ισχύει και για τους «μόνιμους».
Επιπλέον, πέραν των απασχολουμένων σε ΝΠΙΔ, την «έξοδο» θα δουν και οι επίορκοι για τους οποίους τα πειθαρχικά συμβούλια θα έχουν αποφασίσει την οριστική απόλυσή τους.
5. Πώς θα επιτευχθεί η επίσπευση των πειθαρχικών διαδικασιών;
Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για κατάργηση του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού και η απευθείας προσφυγή στο ΣτΕ για περιπτώσεις που αφορούν τις ποινές της οριστικής παύσης και του υποβιβασμού. Επιπλέον, η πειθαρχική διαδικασία θα ολοκληρώνεται το πολύ εντός τεσσάρων μηνών, ενώ οι όποιες ενστάσεις θα πρέπει να υποβάλλονται εντός 20 ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη