Thumbnail
Νέα  στρατιωτική συμφωνία ΗΠΑ – Φιλιππίνων

Νέα  στρατιωτική συμφωνία ΗΠΑ – Φιλιππίνων

Την αποφασιστικότητα, με την οποία η Ουάσιγκτον ενισχύει την οικονομική, αλλά και στρατιωτική της παρουσία στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, επιβεβαιώνει η νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που υπογράφτηκε με τις Φιλιππίνες.

Αυτή προβλέπει ότι δυνάμεις των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα έχουν πλέον αυξημένη δυνατότητα παρουσίας σε πέντε φιλιππινέζικες στρατιωτικές βάσεις.
Η συμφωνία αποτελεί μέρος της εφαρμογής της «Ενισχυμένης Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας» που οι δύο χώρες υπέγραψαν τον Απρίλη του 2014.
 Η κυριότερη αεροπορική βάση  βρίσκεται πολύ κοντά στα νησιά Σπράτλι, «μήλον της Έριδος» μεταξύ Κίνας - Φιλιππίνων, όπου τον τελευταίο καιρό οι ΗΠΑ επικρίνουν τη συγκέντρωση κινεζικών στρατιωτικών δυνάμεων και οπλικών συστημάτων.
Ο Αμερικανός πρέσβης στις Φιλιππίνες, επισήμανε ότι η συμφωνία θα έχει διάρκεια «αρχικά» μια δεκαετία, σχολιάζοντας ότι θα επιτρέψει μια μεγαλύτερη αμερικανική παρουσία στην περιοχή, ως μέρος της πολιτικής «επανεξισορρόπησης» των ΗΠΑ στην Ασία και σχετίζεται με τη «στροφή» της  αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής σε όλη τη «ζώνη» Ασίας - Ειρηνικού.
Την αντίδρασή της εξέφρασε η κινεζική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη συμφωνία «δεν πρέπει να στοχοποιεί τρίτα μέρη, να βλάπτει τα συμφέροντα που αφορούν την κυριαρχία ή την ασφάλεια άλλων κρατών ή να εμποδίζει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα…Οι ΗΠΑ έχουν απευθύνει κατηγορίες περί στρατιωτικοποίησης της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας.
Μπορεί άραγε να εξηγήσει αν η ανάπτυξη δικών τους στρατιωτικών δυνάμεων αποτελεί στρατιωτικοποίηση;»

Η νέα πολιτική της Ιαπωνίας για δράση του στρατού της εκτός συνόρων

Τους όλο και πιο επικίνδυνους για τους λαούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών αναδεικνύουν οι νέες ρυθμίσεις για την «ασφάλεια», που τέθηκαν και επίσημα σε ισχύ, στην Ιαπωνία. Πρόκειται για ένα μέρος από ένα ευρύτερο «πακέτο» παρεμβάσεων που αποκαθιστά και ενισχύει τα περιθώρια δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και εκτός συνόρων, προσπερνώντας περιορισμούς που έθετε το Σύνταγμα όπως διαμορφώθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στο όνομα της ασφάλειας της χώρας και του λαού της, αλλά και στο όνομα της υπεράσπισης «συμμάχων» της Ιαπωνίας, ο στρατός θα μπορεί να αναλαμβάνει δράση όπως και να προσφέρει στήριξη σε άλλες χώρες. Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, υπογράμμισε ότι θα δοθεί νέα ώθηση στη συμμαχία Ιαπωνίας - ΗΠΑ, σε μια περίοδο που η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αυξανόμενη ταραγμένη κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια της Ασίας. «Η ποιότητα της ιαπωνο-αμερικανικής συμμαχίας έχει φτάσει σε ένα σημείο που στο εξής μπορούμε ο ένας να υπερασπιστεί τον άλλο... οι δεσμοί μας έχουν γίνει ισχυρότεροι».
Ήδη η Ιαπωνία εγκατέστησε σταθμό ραντάρ στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, σχετικά κοντά στο νησιωτικό σύμπλεγμα Σενκάκου/Ντιαογιού, που αποτελεί εστία αντιπαράθεσης με την Κίνα, σημειώνοντας πως πρόκειται για κίνηση που αφορά «κενό που έπρεπε να καλύψουμε».
Στο Πεκίνο, οι αντιδράσεις παραμένουν έντονες. Κεντρικό άρθρο του πρακτορείου «Σινχουά», με τον τίτλο «η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα επισκιάζονται» από τη νέα νομοθεσία της Ιαπωνίας, τονιζόταν ότι με αυτήν «η Ιαπωνία θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερους κινδύνους εμπλοκής σε πολέμους...», ενώ, αφού επισημαίνεται ότι η ισχυροποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ιαπωνίας θα είναι από τις ευθείες συνέπειες, συμπληρώνεται: «Μετά την εφαρμογή των νέων νόμων για την ασφάλεια, η σημερινή μονόπλευρη αμυντική βοήθεια από τις ΗΠΑ προς την Ιαπωνία θα αντικατασταθεί από μια αμφίπλευρη...».
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εντάσεις στην περιοχή δυναμώνουν σε συνάρτηση και με τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο, όπου συνεχίζονται οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Ν. Κορέας με πρωτόγνωρη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων των δύο πλευρών. Ενδεικτικές της όξυνσης των γενικότερων ανταγωνισμών  είναι και οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ότι η Μόσχα σκέφτεται να αναπτύξει  μερικά από τα πιο σύγχρονα αντιπυραυλικά της συστήματα στις νήσους Κουρίλες, που αποτελούν διαφιλονικούμενη περιοχή με την Ιαπωνία.

1η συνάντηση Συνεργασίας έξι χωρών που «βρέχει» ο ποταμός Μεκόνγκ

Την προσπάθεια της Κίνας να διασφαλίσει την ισχυρή της παρουσία στην κρίσιμη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας αναδεικνύει η εμφάνιση ενός νέου «σχήματος» συνεργασίας στην περιοχή.  Στην κινεζική πόλη Σάνια, έγινε η 1η συνάντηση ηγετών της Συνεργασίας Λανκάνγκ - Μεκόνγκ (Lancang Mekong Cooperation - LMC). Στη συνάντηση πήραν μέρος οι επικεφαλής των κυβερνήσεων από Κίνα, Ταϊλάνδη, Καμπότζη, Λάος, Βιετνάμ και Μιανμάρ. Πρόκειται για τις χώρες που βρέχει ο ποταμός Μεκόνγκ. Το συγκεκριμένο σχήμα διακρατικής συνεργασίας ξεκίνησε ως ιδέα κύρια της Κίνας (αλλά και της Ταϊλάνδης) το 2014. Σύμφωνα με τους προταγωνιστές του:  «Η διασύνδεση, η παραγωγική ικανότητα, η διασυνοριακή οικονομία, οι υδάτινοι πόροι, η γεωργία και η ανακούφιση από τη φτώχεια είναι πέντε πεδία συνεργασίας σε προτεραιότητα». Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κε­τσι­άνγκ, σημείωσε  ότι η «θεσμοποίηση» της συνεργασίας μεταξύ των έξι κρατών θα συμβάλλει στη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας, θα αναπτύξει πλήρως τους πόρους των βιομηχανιών και της αγοράς κάθε χώρας. Υποστήριξε, ακόμα, ότι η Συνεργασία θα «συμπληρώσει» τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και ASEAN (Ένωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας).   Η Ένωση ASEAN είναι διακρατική ένωση, με την οποία διεκδικούν αναβαθμισμένη συνεργασία και οι ΗΠΑ, αναζητώντας με τη σειρά τους διαύλους στερέωσης και επέκτασης της δικής τους δράσης στη συγκεκριμένη περιοχή, που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, περιοχή σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών εξαιτίας της κρίσιμης γεωστρατηγικής της θέσης και του μεγάλου φυσικού της πλούτου. Είναι πλέον φανερό ότι το κλίμα σε αυτή την περιοχή βαραίνει. Εμπλέκονται τέσσερις μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ-Ιαπωνία-Κίνα-Ρωσία), διαμορφώνοντας ισχυρές συμμαχίες και εν δυνάμει συγκρουόμενα μέτωπα, σε έναν εντεινόμενο ανταγωνισμό εξασφάλισης ζωνών γεωστρατηγικής και οικονομικής επιρροής. Πλέον διαμορφώνονται οι όροι που θα τροφοδοτούν εντάσεις και τα επεισόδια αυτού του ανταγωνισμού θα πυκνώνουν ανησυχητικά.

Πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα