Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 91 ετών, άφησε την Δευτέρα ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές των τελευταίων δεκαετιών, ο Πολωνός Ζίγκμουντ Μπάουμαν, ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λιντς.
Ο Μπάουμαν πέθανε στο σπίτι του στο Λιντς, κοντά στην οικογένειά του. Το τελευταίο βιβλίο του σπουδαίου αυτού στοχαστή που κυκλοφόρησε στα ελληνικά είναι το «Πλούτος και ανισότητα», από τις εκδόσεις οκτώ.
Βιογραφικά στοιχεία
Ο Ζίγμκουντ Μπάουμαν γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1925 στο Πόζναν της Πολωνίας και ήταν εβραϊκής καταγωγής.
Στα εφηβικά του χρόνια η Ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία, γεγονός που ανάγκασε την οικογένειά του να καταφύγει στη Σοβιετική Ένωση.
Λίγο αργότερα θα στρατολογηθεί στον Πολωνικό Κόκκινο Στρατό, εργαζόμενος ως καθοδηγητής πολιτικής εκπαίδευσης. Πήρε μέρος στις μάχες του Kolberg (τώρα Kołobrzeg) και του Βερολίνου. Τον Μάιο του 1945 του απονεμήθηκε ο Στρατιωτικός Σταυρός της ανδρείας. Ο Μπάουμαν εργάστηκε και για τη Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών από το 1945 έως το 1948.
Σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και το 1948 παντρεύτηκε τη Janina Lewinson.
Μετά από διωγμούς έφυγε από την Πολωνίατο 1968. Πρώτος προορισμός του ήταν το Ισραήλ, όχι όμως ως σιωνιστής.
Σύντομα θα μετακινηθεί στην έδρα του στο Leeds της Αγγλίας το 1972.
Έργο
Από το 1972 μέχρι το 1990 διετέλεσε καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Λιντς. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής κοινωνιολογίας στα Πανεπιστήμια του Λιντς και της Βαρσοβίας.
Από τη «συνταξιοδότηση» το 1990 και μετά, έχει δημοσιεύσει περίπου 40 σημαντικά έργα, ενώ συνέχισε να παραδίδει μαθήματα σε όλο τον κόσμο.
Του απονεμήθηκε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αμάλφι για την Κοινωνιολογία (1992), το Βραβείο Τέοντορ Αντόρνο (1998) και το Βραβείο Πρίγκιπας των Αστούριας (2010)[3].
Η σκέψη του Μπάουμαν έχει δεχτεί επιρροές από σημαντικούς διανοούμενους του 19ου αιώνα, όπως τον Καρλ Μαρξ και τον Μαξ Βέμπερ, αλλά και του 20ού αιώνα, όπως τον Τεοντόρ Αντόρνο, τον Κορνήλιο Καστοριάδη και τον Εμανουέλ Λεβινάς.
Ο Μπάουμαν πιστεύει ότι η κοινωνιολογία είναι υπόθεση ηθική: "Το να σκεφτόμαστε κοινωνιολογικά σημαίνει ότι καταλαβαίνουμε περισσότερο τους ανθρώπους γύρω μας, κατανοούμε τις ελπίδες τους και τις επιθυμίες τους, τις ανησυχίες και τα προβλήματά τους"
Το Πανεπιστήμιο δημιούργησε το Ινστιτούτο Μπάουμαν προς τιμήν του το 2010, αφιερωμένο στη μελέτη των ανησυχιών του - τον καταναλωτισμό, την παγκοσμιοποίηση, την ηθική και την ανάλυση στη νεωτερικότητα και τη μετανεωτερικότητα. Η Βιβλιοθήκη αναπτύσσει ένα μοναδικό 'Zygmunt Bauman' Αρχείο με τη γενναιόδωρη βοήθειά του.
Ενδεικτική βιβλιογραφία:
(1994) Ο πολιτισμός ως πράξη
(1998) Και πάλι μόνοι
(2002) Η μετανεωτερικότητα και τα δεινά της
(2004) Παγκοσμιοποίηση
(2004) Η εργασία, ο καταναλωτισμός και οι νεόπτωχοι
(2005) Σπαταλημένες ζωές
(2006) Ρευστή αγάπη
(2007) Ρευστός φόβος
(2008) Ζωή για κατανάλωση
(2009) Ρευστοί καιροί
(2012) Παράπλευρες απώλειες
(2013) Πλούτος και ανισότητα
(Με πληροφορίες από Wikipedia)
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη