Το πραγματικό κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ιταλίας μειώθηκε 0,4% μεταξύ του 1998 και του 2016, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας έως το 2015 και σε εκτιμήσεις για το 2016. Η οικονομία της Ιταλίας αυξήθηκε 6,2% στη 18ετία από την καθιέρωση του ευρώ, αλλά ο πληθυσμός της αυξήθηκε 6,6% την ίδια περίοδο, με συνέπεια τη μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Η επίδοση της Ιταλίας είναι χειρότερη και από αυτή της Ελλάδας, η οποία επλήγη σφοδρά από την οικονομική κρίση, αναφέρει το Bloomberg. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε 4% τα τελευταία 18 χρόνια. Στη Γερμανία, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε 26,1% από το 1998, με συνέπεια οι Γερμανοί να είναι οι πιο κερδισμένοι μεταξύ των βασικών οικονομιών της Ευρωζώνης.
«Η σύγκριση με άλλες χώρες δείχνει σαφώς ότι η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκε με πάρα πολύ χαμηλό ρυθμό στην περίοδο αυτή», δήλωσε ο Λορεντάνα Φεντερίκο, οικονομολόγος της τράπεζας UniCredit στο Μιλάνο. «Θα είναι πολύ δύσκολο για την Ιταλία να κλείσει τα ερχόμενα χρόνια την απόστασή της με άλλες οικονομίες που έχουν ήδη επιστρέψει ή ξεπεράσει το προ της κρίσης επίπεδο», πρόσθεσε.
Το ευρώ καθιερώθηκε τον Ιανουάριο του 1999 ως λογιστικό νόμισμα από 11 χώρες της ΕΕ, τις οποίες ακολούθησε αργότερα η Ελλάδα. Τα χαρτονομίσματα και κέρματα του ευρώ κυκλοφόρησαν τον Ιανουάριο του 2002 και έκτοτε συνεχίσθηκε η διεύρυνση της Ευρωζώνης, με τη Λιθουανία να γίνεται το 19ο μέλος της το 2015.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη