Thumbnail
Οι Ιταλοί είναι οι μεγάλοι χαμένοι του ευρώ, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος, ενώ οι Γερμανοί είναι κερδισμένοι από αυτό, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. 

Το πραγματικό κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ιταλίας μειώθηκε 0,4% μεταξύ του 1998 και του 2016, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας έως το 2015 και σε εκτιμήσεις για το 2016. Η οικονομία της Ιταλίας αυξήθηκε 6,2% στη 18ετία από την καθιέρωση του ευρώ, αλλά ο πληθυσμός της αυξήθηκε 6,6% την ίδια περίοδο, με συνέπεια τη μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Η επίδοση της Ιταλίας είναι χειρότερη και από αυτή της Ελλάδας, η οποία επλήγη σφοδρά από την οικονομική κρίση, αναφέρει το Bloomberg. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε 4% τα τελευταία 18 χρόνια. Στη Γερμανία, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε 26,1% από το 1998, με συνέπεια οι Γερμανοί να είναι οι πιο κερδισμένοι μεταξύ των βασικών οικονομιών της Ευρωζώνης.

«Η σύγκριση με άλλες χώρες δείχνει σαφώς ότι η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκε με πάρα πολύ χαμηλό ρυθμό στην περίοδο αυτή», δήλωσε ο Λορεντάνα Φεντερίκο, οικονομολόγος της τράπεζας UniCredit στο Μιλάνο. «Θα είναι πολύ δύσκολο για την Ιταλία να κλείσει τα ερχόμενα χρόνια την απόστασή της με άλλες οικονομίες που έχουν ήδη επιστρέψει ή ξεπεράσει το προ της κρίσης επίπεδο», πρόσθεσε.

Το ευρώ καθιερώθηκε τον Ιανουάριο του 1999 ως λογιστικό νόμισμα από 11 χώρες της ΕΕ, τις οποίες ακολούθησε αργότερα η Ελλάδα. Τα χαρτονομίσματα και κέρματα του ευρώ κυκλοφόρησαν τον Ιανουάριο του 2002 και έκτοτε συνεχίσθηκε η διεύρυνση της Ευρωζώνης, με τη Λιθουανία να γίνεται το 19ο μέλος της το 2015.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ψαροκροκετες
Προειδοποίηση για ψαροκροκέτες: Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για τους κινδύνους τους
Ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα νέας ελβετικής μελέτης για τις ουσίες που εντοπίζονται σε γνωστά κατεψυγμένα προϊόντα
Προειδοποίηση για ψαροκροκέτες: Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για τους κινδύνους τους