Με οριακή πλειοψηφία 51,4% πέρασε η Συνταγματική Αναθεώρηση που διευρύνει τις εξουσίες του επόμενου προέδρου της Τουρκίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακήρυξε τη νίκη του στο δημοψήφισμα, τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, όμως η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για αυταρχική παρέκκλιση και ήδη φωνάζει για νοθεία.
Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, το «Ναι» συγκεντρώνει 51,4%, έναντι 48,66% του «Όχι».
Είναι ενδεικτικό ότι το «Όχι» προηγείται στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας: την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη.
Τουρκία: Δημοψήφισμα: Οριακή η υπεροχή του ΝΑΙ. Πώς ψήφισαν οι Τούρκοι στην Ελλάδα
Η συμμετοχή κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα και άγγιξε το 86%, αφού από τους περίπου 55 εκατομμύρια ψηφοφόρους ψήφισαν 49 εκατομμύρια.
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό, θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων του δημοψηφίσματος, κάνοντας λόγο για παράνομες ενέργειες που διαπράχθηκαν υπέρ της κυβέρνησης, με αφορμή την απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να αποδεχθεί ως έγκυρα ασφράγιστα ψηφοδέλτια.
Την ίδια ώρα, το φιλοκουρδικό Κόμμα της «Δημοκρατίας των Λαών» (HDP) γνωστοποίησε στο Twitter ότι θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση των ψήφων που προήλθαν από τα 2/3 των καλπών.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συγκαλεί σήμερα υπουργικό συμβούλιο.
Σε τηλεοπτική ομιλία του, χαιρέτισε την «ιστορική απόφαση» του τουρκικού λαού και κάλεσε τις ξένες χώρες να «σεβαστούν» το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να οργανώσει ένα νέο δημοψήφισμα, αυτή τη φορά για την επαναφορά της θανατικής ποινής, μια πρωτοβουλία που θα σήμαινε το τέλος της διαδικασίας για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε ότι ο λαός διάλεξε, έκανε την επιλογή του και παρά τη μικρή διαφορά, το «ναι» είναι ξεκάθαρο.
Ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στην Τουρκία συνιστά ένα «αδιαμφισβήτητο επίτευγμα». Επιπλέον επισήμανε ότι όλοι πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Τι αλλάζει στο σύνταγμα
Η συνταγματική αναθεώρηση προβλέπει κυρίως την κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού προς όφελος ενός υπερπροέδρου, τη στιγμή που ο Ερντογάν κατηγορείται ήδη από τους επικριτές του για αυταρχισμό.
Με τη νίκη αυτή, ο Ερντογάν θα διαθέτει όχι μόνο σημαντικά ενισχυμένες εξουσίες, αλλά θα μπορούσε θεωρητικά να παραμείνει επικεφαλής του κράτους μέχρι το 2029. Ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης από το 2003 έως το 2014, πριν εκλεγεί πρόεδρος.
Η κυβέρνηση εμφάνιζε αυτή την συνταγματική αναθεώρηση ως απαραίτητη για να εξασφαλισθεί η σταθερότητα της Τουρκίας και για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει προκλήσεις στην ασφάλεια και την οικονομία.
Η αντιπολίτευση και ΜΚΟ επισήμαναν πως η εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος δεν ήταν δίκαιη, καθώς στους δρόμους και τα μέσα ενημέρωσης υπήρξε σαφής κυριαρχία του ναι.
Πηγές: Πρώτο Πρόγραμμα, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ, alfavita.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη