Thumbnail
ΚΚΕ

Η επίσημη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στο Συνασπισμό ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος» αποφασίστηκε χτες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης, που αναζητά ακόμα πιο ενεργό ρόλο στις νέες αποστολές που βάζει μπρος η λυκοσυμμαχία για να κατοχυρώσει θέσεις της στη Μέση Ανατολή, στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
«Ισχυρό μήνυμα» εμπλοκής στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία

Στη Σύνοδο πάρθηκαν σημαντικότατες αποφάσεις για τη μελλοντική δράση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ - έγινε επ' αφορμή των εγκαινίων των νέων γραφείων του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, πέρα από το «πανηγυρικό» της χαρακτήρα, στα διαβούλια που προηγήθηκαν - σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ - αλλά και χτες το απόγευμα, στο 3ωρο δείπνο εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, αποφασίστηκε:

-- Η συμμετοχή και επισήμως του ΝΑΤΟ στο Συνασπισμό κατά του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους», που όπως είπε ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι είμαστε ενωμένοι ενάντια στην τρομοκρατία», αλλά ταυτόχρονα «θα αποτελέσει και μια στέρεη πλατφόρμα πιο ενισχυμένης και πρακτικής υποστήριξης».

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η συμμετοχή αυτή θα συνίσταται σε πτήσεις των ιπτάμενων ραντάρ AWACS του ΝΑΤΟ στον εθνικό και διεθνή εναέριο χώρο της Τουρκίας, προκειμένου να δίνουν πλήρη εικόνα στις δυνάμεις του Συνασπισμού για την εναέρια κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή και να την «συντονίζουν» προς αποφυγή «αντιδικιών». Δεν θα εμπλέκονται σε διαδικασίες στοχοποίησης, εντοπισμού «εχθρικών δυνάμεων», όπως επαναλάμβαναν διαρκώς οι ΝΑΤΟικοί.

Αν αυτό ισχύει, βασικά αποστολή τους θα είναι να ελέγχουν τη δράση της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Συρία. Κάτι που έτσι κι αλλιώς έκαναν κι από πριν τα AWACS (ήδη από τον Οκτώβρη 2016 παρείχαν τέτοιες πληροφορίες στο Συνασπισμό), εξ ου και στους διαδρόμους του ΝΑΤΟ λεγόταν ότι πρόκειται περισσότερο για μια απόφαση «πολιτικού συμβολισμού».

Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε ιπτάμενα τάνκερ - κύρια των ΗΠΑ - να προχωρούν στον εναέριο ανεφοδιασμό των AWACS, ώστε να επιχειρούν περισσότερη ώρα. Τα AWACS θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ.

Στο ίδιο μοτίβο, του αντιτρομοκρατικού αγώνα, αποφασίστηκε η σύσταση ενός κόμβου συγκέντρωσης, ανάλυσης και διάχυσης κατόπιν στους «συμμάχους» πληροφοριών σχετικά με τη δράση των τρομοκρατών.

Αποφασίστηκε, ακόμα, να ορίσουν έναν «Συντονιστή» του ΝΑΤΟ στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία.

Ο Στόλτενμπεργκ έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η συμμετοχή στον τέτοιο «αγώνα» δεν θα αφορά και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ επί του εδάφους, καθώς υπάρχουν χώρες, όπως Γερμανία και Γαλλία, που αντιδρούν λέγοντας πως έτσι επιταχύνουν μια ανοικτή σύγκρουση με τη Ρωσία στη Συρία.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως τόνιζε ανώτατος ΝΑΤΟικός αξιωματούχος στο περιθώριο της Συνάντησης, «πλέον πιάνουμε μια θέση στο τραπέζι του Συνασπισμού. Θα μετέχουμε στους σχεδιασμούς, θα έχουμε τη φωνή μας εκεί».

Σε όλα τα παραπάνω αναζητά ενεργό ρόλο η ελληνική κυβέρνηση, εμπλέκοντας βαθύτερα το λαό σε κινδύνους για χάρη της γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων. Αν και τα AWACS επιχειρούν από το Ιντσιρλίκ, τόσο το αεροπορικό σκέλος της βάσης των Αμερικανών στη Σούδα, όσο και η αεροπορική βάση στο Ακτιο μπορούν να εξυπηρετούν AWACS. Επίσης, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θέλει να καταστεί η ίδια κόμβος συλλογής και διάχυσης πληροφοριών ενάντια στην «τρομοκρατία», χώρια τις όποιες άλλες υπηρεσίες υποστήριξης και επιμελητείας έχει διαμηνύσει ότι θέλει να προσφέρει, και προσφέρει ήδη στις δυνάμεις του ευρωατλαντικού άξονα που επιχειρούν στη Μέση Ανατολή.

Παζάρια και κόντρες για την «κατανομή βαρών»

Δεύτερο σημείο που απασχόλησε τη Σύνοδο ήταν η κατά τον Στόλτενμπεργκ «πιο δίκαιη κατανομή βαρών», μεταξύ των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας, όπως επιμένει η κυβέρνηση Τραμπ. Το «ποιοτικό» και άκρως επικίνδυνο στοιχείο των όσων συζήτησαν χτες, δεν είναι «απλά» ότι όλες οι χώρες θα πιάνουν το στόχο - όπως είχε καταληχτεί ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας το 2014 - 2% του ΑΕΠ τους να πηγαίνει σε στρατιωτικές δαπάνες.

«Δεν πρόκειται μόνο για τα μετρητά», έλεγε χτες χαρακτηριστικά χτες ο Γ. Στόλτενμπεργκ, «αλλά και για σύγχρονες δυνατότητες (σ.σ. «capabilities») και πραγματικές συνεισφορές («meaningful contributions») σε αποστολές, επιχειρήσεις και εμπλοκές του ΝΑΤΟ». Οπερ σημαίνει το κάθε κράτος - μέλος να επικεντρώνει μέρος των δαπανών στην ανάπτυξη σχεδίων και την έρευνα για πιο σύγχρονα, εξελιγμένα και φονικά όπλα, όπως επίσης να δεσμεύεται για μέσα και προσωπικό που θα διαθέτει στα μέτωπα όπου αναπτύσσεται το ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες αποφάσισαν κάθε κράτος - μέλος να καταρτίζει κάθε χρόνο ένα «Εθνικό Σχέδιο», με το οποίο να ενημερώνει και να δεσμεύεται έναντι της λυκοσυμμαχίας για την τέτοια συνεισφορά του στους στόχους της.

Η ελληνική κυβέρνηση, και η ελληνική αστική τάξη γενικότερα, διεκδικούν δάφνες και σε αυτό το επίπεδο, καθώς πιάνουν το στόχο του 2%, και στέλνουν μέσα και προσωπικό σε ΝΑΤΟικές αποστολές και επιχειρήσεις, με έμφαση στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο. Ζώνη που αρμόδιες στρατιωτικές πηγές χαρακτηρίζουν «ζώνη εθνικού συμφέροντος» και «ζωτικό χώρο» για τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης.

Απολογισμός ανοιχτών μετώπων και σχέδια αντιπαράθεσης

Στο περιθώριο της Συνόδου, ανώτεροι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι έκαναν και χτες το πρωί άτυπες ενημερώσεις για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, με στόχο την «προβολή ισχύος και ενίσχυση των δυνατοτήτων μας για αποτροπή πέραν των συνόρων μας και ταυτόχρονα την ενίσχυση των δυνατοτήτων μας εντός των συνόρων μας», όπως χαρακτηριστικά έλεγαν.

Για το Αφγανιστάν είπαν ότι η μεγαλύτερη αποστολή του ΝΑΤΟ, με 13.000 στρατιώτες, είναι «εκπαιδευτική αποστολή» επ' ωφελεία των αφγανικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Οτι «πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις στο Αφγανιστάν κάνουν την κατάσταση δύσκολη», εξ ου και οι στρατιωτικοί διοικητές του ΝΑΤΟ στη χώρα ζήτησαν αύξηση των στρατιωτών. «Κοιτάμε να αντιμετωπίσουμε το αίτημα με προτεραιότητα, πιθανά και μέσα στις επόμενες βδομάδες», είπαν οι ΝΑΤΟικοί. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και τα όσα ειπώθηκαν για τις «εκπαιδευτικές» αποστολές στο Ιράκ.

Για το Κόσσοβο οι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι σημείωναν ότι «είναι η παλαιότερη αποστολή μας, μετρά ήδη από το 1999. Και εκεί συναντάμε σημαντικές προκλήσεις, όπως οικονομικά προβλήματα και εκτεταμένη διαφθορά. Τα Δυτικά Βαλκάνια γενικά υποφέρουν από ζητήματα όπως μεταναστευτικά κύματα, οργανωμένο έγκλημα, διείσδυση ισλαμικών στοιχείων, αδύναμες πολιτικές δομές. Εχουμε 4.200 στρατιώτες εκεί (σ.σ. και Ελληνες), δεν προβλέπεται να αλλάξει κάτι άμεσα εκεί. Δεν έχουμε σχέδια για άλλες βάσεις του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Αλλωστε, οι δυνάμεις μας στο Κόσσοβο παίζουν ρόλο εγγύησης της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Σε σχέση με τις ναυτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, σημείωναν πως «είναι ψηλά στην ατζέντα μας. Καταρχάς η SEA GUARDIAN που απλώνεται στη Μεσόγειο έχει αποστολή την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την επιτήρηση της περιοχής, την ανάπτυξη περιφερειακών ικανοτήτων συμμάχων και εταίρων μας. Συνίσταται σε θαλάσσιες περιπολίες 3-4 πλοίων (σ.σ. μετέχει και το ελληνικό ΠΝ) για 2 βδομάδες τη φορά, περίπου 6 φορές το χρόνο, καλύπτοντας μια εκτεταμένη ζώνη».

Ακόμη ξεχώρισαν το γεγονός ότι «συνεισφέρουμε με λοτζίστικς και πληροφορίες στη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ SOPHIA που καλύπτει την Κεντρική Μεσόγειο. Δουλεύουμε μαζί σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Μάθαμε πολλά, δουλεύοντας μαζί σε προηγούμενες περιπολίες μας για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον Ινδικό Ωκεανό, αλλά και από τη συνεργασία μας στο Αιγαίο», την ανάπτυξη δηλαδή εδώ της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 με πρόσχημα τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

Σε ό,τι αφορά τη ΝΑΤΟική αρμάδα στο Αιγαίο, οι αξιωματούχοι σημείωναν ότι «στο Αιγαίο κρατάμε ανεπτυγμένα 6 - 7 πλοία που διαχέουν πληροφορίες για μεταναστευτικές ροές στις ακτοφυλακές Ελλάδας και Τουρκίας και την FRONTEX».

«Ετοιμοπόλεμοι» απέναντι στη Ρωσία

Ταυτόχρονα, καθότι η Ρωσία παραμένει πάντα στην ατζέντα τους, όπως τόνισε και ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της Συνόδου διακινήθηκαν και κάποια επιμέρους στοιχεία για τις πρόσθετες δυνάμεις που έχει προωθήσει, το τελευταίο διάστημα, το ΝΑΤΟ στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία:

-- Στην Εσθονία, 1.100 στρατιώτες από Βρετανία και Γαλλία, κατανεμημένοι κύρια σε Μηχανοκίνητο Πεζικό, Αρματα Μάχης, Αυτοκινούμενο Πυροβολικό και Μηχανικό.

-- Στη Λετονία 1.138 στρατιώτες από Καναδά, Αλβανία, Ιταλία, Πολωνία, Σλοβενία και Ισπανία, κατανεμημένοι κύρια σε Μηχανοκίνητο Πεζικό, Αρματα Μάχης, Μηχανικό και στοιχεία Χημικού, Βιολογικού και Πυρηνικού Πολέμου.

-- Στη Λιθουανία 1.022 στρατιώτες από Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Νορβηγία, κατανεμημένοι κύρια σε Μηχανοκίνητο Πεζικό, Αρματα Μάχης και drones.

-- Στην Πολωνία, 1.270 στρατιώτες από ΗΠΑ, Ρουμανία και Βρετανία, κατανεμημένοι κύρια σε Μηχανοκίνητο Πεζικό, Πυροβολικό και Αντιαεροπορικά Συστήματα.

Αυτοί οι «Σχηματισμοί Μάχης», όπως ανέλυαν ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι, «δεν είναι παρόμοιοι, αλλά η σύνθεσή τους έγινε με βάση τις γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε κράτους που αναπτύσσονται. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, είναι ετοιμοπόλεμοι»...

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εκπαίδευση
Ειδική Αγωγή: «Ντροπή την ημέρα της απεργίας να παροτρυνόμαστε να πάμε στη δουλειά έστω και καθυστερημένα»
Καταγγελία της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για την ανακοίνωση που έλαβαν εργαζόμενοι των ΚΕΔΑΣΥ για βραδεία προσέλευση και πρόωρη αποχώρηση κατά μία ώρα πριν τη λήξη...
Ειδική Αγωγή: «Ντροπή την ημέρα της απεργίας να παροτρυνόμαστε να πάμε στη δουλειά έστω και καθυστερημένα»
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Ιδρύεται «Επώνυμη Έδρα Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές»
Ανακοινώθηκε η ίδρυση «Επώνυμης Έδρας Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Ιδρύεται «Επώνυμη Έδρα Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές»