Ευρισκόμενη ανάμεσα στην αμετακίνητη στάση των Βρετανών για οριστική αποχώρηση από την Ε.Ε. και τη συνεχιζόμενη επιθετική πολιτική Τραμπ στην κατεύθυνση της «μεγάλης Αμερικής», που αναπόφευκτα οδηγεί σε σοβαρή κρίση το «δυτικό στρατόπεδο», η λύκαινα του δυτικοευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού, Α.Μέρκελ, προετοιμάζει προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις της, επιχειρώντας να κάνει πράξη τη θέση που διατύπωσε μετά το πρόσφατο ναυάγιο τόσο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όσο και του G7 στην πόλη Ταορμίνα της Σικελίας, ότι: «…εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει πραγματικά να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε μόνοι μας για το μέλλον μας, για τη μοίρα μας ως Ευρωπαίοι…».
Η συνάντηση Μέρκελ-Τραμπ στο Αμβούργο, όσο και οι διαφαινόμενες έντονες αντιθέσεις στο πλαίσιο του G20, επιβεβαιώνουν πλέον την κλιμάκωση των ανταγωνισμών του και τις επερχόμενες ανακατατάξεις στις σχέσεις αμερικάνικου και γερμανικού ιμπεριαλισμού-EE.
Η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την παγκόσμια συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, που υπογράφηκε_ το 2015_ από 195 χώρες, σε συνδυασμό με την απαίτηση Τραμπ να αυξήσουν οι 29 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ τις στρατιωτικές δαπάνες (κυρίως από αμερικάνικα εξοπλιστικά μονοπώλια) στο 2% του ΑΕΠ τους μέχρι το 2024, κλείνει το μάτι στην ασυδοσία των γιγάντιων αμερικανικών εξοπλιστικών και αυτοκινητοβιομηχανιών, καθώς και των τεράστιων αμερικανικών μονοπωλίων πετρελαίου, άνθρακα, χάλυβα, τσιμέντου κλπ. που είναι οι μεγάλοι_ ρυπαντές του Πλανήτη. Παράλληλα, καταγγέλλεται η Μέρκελ ότι καταστρέφει τη Γερμανία εξαιτίας της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθεί, ενώ καταδικάζονται τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας έναντι των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή ο Αμερικάνος πρόεδρος ετοιμάζεται να καταγγείλει τη συμφωνία των ΗΠΑ, Ρωσίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας, με το Ιράν, για την άρση των κυρώσεων λόγω του πυρηνικού του προγράμματος. Καθ' οδόν προς τη Σύνοδο του G20, ο Τραμπ επισκέφθηκε την Πολωνία απ' όπου εξαπέλυσε μια σφοδρή αντικομμουνιστική επίθεση, εκθειάζοντας το ΝΑΤΟ και αφήνοντας αιχμές για κάποιους που «πρέπει να μη μένουν στα λόγια, αλλά να κάνουν περισσότερα για τη συλλογική ασφάλεια και την ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ».
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζ.Γκάμπριελ, κατηγόρησε ευθέως την Ουάσινγκτον ότι προσπαθεί να σαμποτάρει τη σύνοδο του G20, δηλώνοντας «Δεν υπάρχει αντιαμερικανική στρατηγική και σίγουρα όχι από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης, όμως υπάρχουν Αμερικανοί που σχεδιάζουν μια πολιτική κατά της Ευρώπης και κατά της Γερμανίας». Την περασμένη Τετάρτη, συναντήθηκαν στο Βερολίνο ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τσινπίνγκ, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, όπου υπογράφηκαν μία σειρά συμβάσεων και μνημονίων συνεργασίας, με την «Airbus» να υπογράφει συμφωνία για την πώληση 140 αεροσκαφών στην Κίνα. Κλείστηκε συμφωνία για την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου στην Αγκόλα, κάνοντας ιδιαίτερα εμφανή την από κοινού προσπάθεια των κινέζικων και ευρωπαϊκών (γερμανικών, γαλλικών και ιταλικών) μονοπωλίων να διεισδύσουν στην Αφρική. Το δήθεν αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Αφρική, που θεωρείται κομβικό στο Βερολίνο, έχει σαν προμετωπίδα του την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, αλλά στην ουσία δίνεται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία στο δυτικοευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό να δημιουργήσει ξανά σφαίρες επιρροής παρέχοντας “οικονομική βοήθεια” σε χώρες της Μαύρης Ηπείρου.
Μία ημέρα μετά, στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της 24ης Συνόδου Κορυφής των δύο ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, υπογράφτηκε κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε και Ιαπωνίας. Πρόκειται για την πρόθεση να προχωρήσουν σε συμφωνία οικονομικής συνεργασίας και σε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, ενώ επισπεύδονται οι διαδικασίες για να μπουν σε εφαρμογή οι ανάλογες ρυθμίσεις στο διμερές εμπόριο (για παράδειγμα η άρση των δασμών) και όχι μόνο. Οι κινήσεις αυτές, μια μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της G20 στο Αμβούργο, αποτελούν απάντηση στα μέτρα προστατευτισμού που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ, μετά την αποχώρηση από τη Διειρηνική Συμφωνία Εμπορίου (ΤΤP) και την προτεινόμενη επαναδιαπραγμάτευση της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων ΕΕ - ΗΠΑ (TTIP).
Για τα παραπάνω ζητήματα, η Ένωση των Γερμανών Βιομηχάνων BDI, απαιτεί: α) «την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής 'Ενωσης», β) «κοινός προϋπολογισμός και ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ιδιαίτερο νόημα. Ο γαλλογερμανικός άξονας θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Η βιομηχανία χρειάζεται μια σταθερή και χωρίς κρίσεις ζώνη του ευρώ» γ) «Επέκταση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (…) Η διαρκής αμυντική συνεργασία είναι μια πραγματική προστιθέμενη αξία. Διότι η ΕΕ μπορεί να διεξάγει αποστολές - π.χ. στην Αφρική - όχι μόνο στρατιωτικές, αλλά και για πιθανές πολιτικές λύσεις, για αναπτυξιακή συνεργασία..»
Και καταλήγουν τα πανίσχυρα γερμανικά μονοπώλια: «Η ΕΕ αναμένεται να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο σε νέους τομείς πολιτικής, όπως η μετανάστευση, η εσωτερική και η εξωτερική ασφάλεια και η άμυνα. Και η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο στην παγκόσμια σκηνή, ως μείζων χορηγός ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας και ως πρωτοπόρος στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι στόχοι αυτοί πρέπει να επιτευχθούν με έναν προϋπολογισμό της ΕΕ που αναμένεται να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου».
Είναι φανερό πως ο σκληρός πυρήνας της ΕΕ και ο αναβαθμισμένος γερμανογαλλικός άξονας, παίζοντας το φλάουτο της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας και της αμερικανικής αδιαλλαξίας, σέρνει μαζί του σα μαγεμένες τις επιμέρους αστικές τάξεις των κρατών-μελών, δημοσιοποιώντας τις αντιθέσεις του με τις ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά τον εμπορικό πόλεμο κατά του «προστατευτισμού» και υπέρ του «ελεύθερου εμπορίου», που απαιτεί συνεχώς «αύξηση της ανταγωνιστικότητας». Με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να υποβάλλονται συνεχώς σε νέες «θυσίες» τις οποίες επιτάσσει ο εμπορικός πόλεμος και ο οξύτατος ανταγωνισμός. Παράλληλα υποβαθμίζεται το κράτος-πρόνοιας, ξεθεμελιώνεται το Ασφαλιστικό, καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ελαστικοποιείται η εργασία. Η βάναυση καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων παίρνει σάρκα και οστά με τις επερχόμενες ανακατατάξεις που επιζητούν τη θεσμική απαξίωση των βασικών κατακτήσεων της εργατικής τάξης και τη θωράκιση του πιο αντιδραστικού πυρήνα του μονοπωλιακού κεφαλαίου.
Προβάλλει κατά συνέπεια σαν βασικό ζήτημα το ξεσκέπασμα της αντιδραστικής προπαγάνδας και οι αντιδραστικές θεωρίες γύρω από το νέο δόγμα του: «…εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει πραγματικά να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε μόνοι μας για το μέλλον μας, για τη μοίρα μας ως Ευρωπαίοι…».
Προβάλλει η ανάγκη της αντίστασης και του αγώνα ενάντια στην αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό, η πιο πλατειά κινητοποίηση των λαϊκών, εργατικών δυνάμεων. Σε κάθε περίπτωση καλούνται οι λαοί της Ευρώπης να αντιπαλέψουν και να ανατρέψουν τις επιλογές του δυτικοευρωπαϊκού μονοπωλιακού κεφαλαίου, που με πρόσχημα τις ευρωαμερικανικές αντιθέσεις, ανασκουμπώνεται για το ξαναμοίρασμα των αγορών.
Πηγή: εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη