Από το 2015 μέχρι σήμερα, μαίνεται ο εμφύλιος στην Υεμένη μεταξύ των ανταρτών Χούτι και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι που διέφυγε στο Ριάντ.
Η εμφύλια σύρραξη προκάλεσε και την συμμετοχή διεθνούς συνασπισμού κατά των ανταρτών, με την Σαουδική Αραβία να αναλαμβάνει την διοίκηση του συνασπισμού και να επεμβαίνει για την αποκατάσταση του Χάντι.
Η σύρραξη μαίνεται με τους αντάρτες παρά τους βομβαρδισμούς των θέσεων τους να διατηρούν τον έλεγχο σε πόλεις-κλειδιά, όπως η Χοντέιτα που αποτελεί τη βασική πύλη εισόδου για τις εισαγωγές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Χοντέιτα αυτή τη στιγμή βομβαρδίζεται από τον διεθνή συνασπισμό και υπάρχει φόβος για τις επιπτώσεις σε ανθρωπιστικό επίπεδο, καθώς από το λιμάνι της πόλης γίνεται εισαγωγή σε ιατροφαρμακευτικά εφόδια που ούτως ή άλλως σπανίζουν στη χώρα.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγράφουν μια δυστοπική κατάσταση, όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης και τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά, υπηρεσίες, υποδομές.
Τα νούμερα προκαλούν το ίδιο σοκ με τις εικόνες: Σύμφωνα με τον διευθυντή της Unicef στην Μ.Ανατολή και τη Β.Αφρική Γκέερτ Καπελέρε «η Υεμένη είναι σήμερα μια επίγεια κόλαση, όχι μόνο για το 50 έως το 60% των παιδιών, είναι μια επίγεια κόλαση για κάθε αγόρι και κάθε κορίτσι στην Υεμένη». Σε συνέντευξη τύπου στο Αμάν δήλωσε ακόμη πως 1,8 εκατομμύριο παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών βρίσκονται σε κατάσταση «οξέος υποσιτισμού».
«Κάθε 10 λεπτά, ένα παιδί πεθαίνει λόγω ασθενειών που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», είπε ακόμη ο Καπελέρε.
Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάνουν λόγο για 10.00 θανάτους κατά τη διάρκεια του πολέμου, όμως οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δηλώνουν με απόλυτη βεβαιότητα πως ο αριθμός στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερος.
Οι καταστροφικοί βομβαρδισμοί όταν δεν χτυπούν αμάχους επιφέρουν τεράστια πλήγματα σε υποδομές και καθιστούν ολόκληρες περιοχές ακατάλληλες για ασφαλή διαβίωση. Εκατομμύρια πολίτες γίνονται πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα και συνωστίζονται σε τεράστιους καταυλισμούς στα νότια και στα κεντρικά της χώρας. Οι δε συνθήκες διαβίωσης και οι ελλείψεις σε αγαθά όπως νερό, φάρμακα, τροφή δεν με δυσκολία μπορούν να καταγραφούν με τρόπο κατανοητό σε πολίτες του δυτικού κόσμου.
Πριν λίγες ημέρες η Αμάλ Χουσεΐν πέθανε και έγινε λόγος για «το πρόσωπο του πολέμου». Δυστυχώς υπάρχουν πολλά πρόσωπα σαν αυτό της Αμάλ σε μια γωνιά του πλανήτη που η ελπίδα (Αμάλ στα αραβικά σημαίνει ελπίδα) δυστυχώς αγνοείται, καθώς όλες οι προσπάθειες για εκεχειρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ έχουν καταρρεύσει...
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη