«Πρώτα από όλα καταγράφονται πολλά περιστατικά δολοφονιών νεαρών ανδρών και σεξουαλικής βίας κατά γυναικών και ανήλικων κοριτσιών, ειδικά σε μεγάλα σπίτια και κέντρα κράτησης», λέει η Radhika Coomaraswamy σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Anadolu. «Επιπλέον υπάρχουν περιπτώσεις που τα παιδιά χωρίζονται από τους γονείς τους. Υπάρχουν ακόμα και περιστατικά όπου παιδιά πετιούνται με τη βία σε φωτιές.
Η έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο του 2018 ανέφερε σοβαρές βιαιότητες κατά των μουσουλμάνων Ροχίνγκια στη χώρα. Σε αυτές περιλαμβάνονται το έγκλημα της γενοκτονίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.
Έχουμε ταυτοποίησει 6 στρατηγούς της Μιανμάρ ώστε να ερευνηθούν για τα συγκεκριμένα εγκλήματα», λέει η Coomaraswamy. Αυτή τη στιγμή στην πολιτεία Ρακίν φαίνεται πως υπάρχουν σε εξέλιξη νέες επιχειρήσεις του στρατού και είμαστε πάρα πολύ ανήσυχοι ότι υπάρχει αύξηση στον αριθμό των προσφύγων», λέει η δικηγόρος από τη Σρι Λάνκα.
Η Coomaraswamy κάνει λόγο για απελπιστικές συνθήκες στα κέντρα όπου ζουν οι πρόσφυγες παρά τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια και προειδοποιεί πως οι πρόσφυγες που ζουν εκεί θα στραφούν στο ακραίο Ισλάμ.
«Δεν υπάρχει μόρφωση. Δεν έχουν τι να κάνουν. Δεν μπορούν να βρούν δουλειά επειδή δεν τους επιτρέπεται να βγουν έξω από τον προσφυγικό καταυλισμό του Κοξ Μπαζάρ (πόλη του Μπαγκλαντές όπου καταφεύγουν οι πρόσφυγες) όποτε κάθονται εκεί όλη τη μέρα χωρίς να κάνουν τίποτα σε άθλιες συνθήκες. Αυτό δεν είναι βιώσιμη κατάσταση, ποιος μπορεί να έχει ένα τέτοιο μέλλον. Είναι φυσικό να ενταχθούν στο ριζοσπαστικό Ισλάμ και μετά εμείς θα διαμαρτυρόμαστε πως είναι ακραίοι», πρόσθεσε.
«Ίσως υποχρεώσουμε τη Μιανμάρ να πάρει πίσω αυτούς τους ανθρώπους πίσω και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για αυτούς. Αν αυτό δε μπορεί να συμβεί πρέπει να στείλουμε τους Ροχίνγκια σε ασφαλέστερα μέρη, να κάνουν μία καινούργια αρχή», δηλώνει. Οι Ροχίνγκγια χαρακτηρίζονται από τον ΟΗΕ ως ο πιο διωκόμενος λαός του πλανήτη.
Σύμφωνα με το Διεθνή Αναπτυξιακή Υπηρεσία του Οντάριο από τις 25 Αυγούστου του 2017 οι κρατικές δυνάμεις της Μιανμάρ έχουν σκοτώσει σχεδόν 24.000 Ροχίνγκια.
Επίσης πάνω από 34.000 άνθρωποι έχουν πεταχθεί σε φωτιές και πάνω από 114.000 έχουν χτυπηθεί. Περίπου 18.000 γυναίκες και κορίτσια έχουν βιαστεί από ανθρώπους του στρατού και της αστυνομίας της Μιανμάρ, οι δυνάμεις των οποίων έχουν κάψει επίσης πάνω από 115.000 σπίτι και έχουν βανδαλίσει άλλα τόσα.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία από τον Αύγουστο του 2017 όταν και ξεκίνησαν οι διώξεις των κρατικών υπηρεσιών της Μιανμάρ κατά της μουσουλμανικής μειονότητας πάνω από 750.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει ως πρόσφυγες στο γειτονικό Μπαγκλαντές.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη