Γυναικοκτονίες
Καθημερινά, στο Μεξικό δολοφονούνται δέκα γυναίκες, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς - Ρεπορτάζ αφιερωμένο στις επιζήσασες αποπειρών γυναικοκτονίας παίρνει το βραβείο Μπριτς-Βαλδές

Ρεπορτάζ με θέμα γυναίκες που επέζησαν από απόπειρες γυναικοκτονίας έλαβε χθες Πέμπτη το βραβείο Μπριτς-Βαλδές, αφιερωμένο στη μνήμη δύο δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν το 2017 στο Μεξικό, όπου ήδη φέτος έχουν σκοτωθεί ένδεκα εργαζόμενοι σε ΜΜΕ.

Η δημοσιογράφος Γκλόρια Πίνια και η ομάδα της έλαβαν αυτό το βραβείο προαγωγής της δημοσιογραφίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που απονέμεται από το 2018. Τιμήθηκε επίσης, στη δεύτερη θέση, ρεπορτάζ με τις μαρτυρίες γυναικών που εργάζονται στον ιατροδικαστικό τομέα υπό τον τίτλο «Εξετάζοντας τον θάνατό μας».

«Πρόκειται για γυναίκες που βίωσαν καταστάσεις ακραίας βίας. Δεν είναι νεκρές, όμως διατρέχουν μόνιμα κίνδυνο να δολοφονηθούν», επισήμανε η Γκλόρια Πίνια παραλαμβάνοντας το βραβείο της.

Υπογραμμίζει στην έρευνά της ότι από τις 1,7 εκατ. βίαιες επιθέσεις εναντίον γυναικών που καταγράφηκαν τα τελευταία οκτώ χρόνια από τις μεξικανικές εισαγγελίες, σε μόλις 781 περιπτώσεις έγιναν δίκες για απόπειρες γυναικοκτονίας.

Πολλές υποθέσεις καταχωρίζονται απλά ως περιπτώσεις «ενδοοικογενειακής βίας».

Καθημερινά, στο Μεξικό δολοφονούνται δέκα γυναίκες, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς.

«Μια από τις διαστάσεις της δουλειάς μας ως δημοσιογράφοι είναι να βρίσκουμε τρόπο να ταρακουνάμε τα πράγματα», για να μη μπορεί να θεωρηθεί «φυσιολογικό» αυτό που συμβαίνει, επισήμανε η δημοσιογράφος Πάουλα Μόνακο Φελίπε, από τις συντάκτριες του άρθρου «Εξετάζοντας τον θάνατό μας: τι σημαίνει να είσαι γυναίκα ιατροδικαστικός στο Μεξικό», που δημοσίευσε το περιοδικό Gatopardo.

«Ούσες γυναίκες, διατρέχουν κίνδυνο να δολοφονηθούν οι ίδιες λόγω της προσπάθειάς τους να κατανοήσουν τι έχει συμβεί, πώς μας σκοτώνουν», περιέγραψε.

Το βραβείο

Τα δύο ρεπορτάζ επιλέχθηκαν ανάμεσα στα δέκα που χαρακτηρίστηκαν φιναλίστ και καταπιάστηκαν με διάφορες υποθέσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μεξικό, από τη δολοφονία το 2019 του αυτόχθονα αγρότη ακτιβιστή Σαμίρ Φλόρες, ως την κατάσταση των μεταναστών, τις εξαφανίσεις...

Το Γαλλικό Πρακτορείο συμμετέχει στην κριτική επιτροπή που απονέμει το βραβείο, όπως και ο ΟΗΕ και πολλές πρεσβείες.

Το βραβείο απονέμεται στη μνήμη δύο δημοσιογράφων που έπεσαν θύματα φόνων εξαιτίας των ρεπορτάζ και των ερευνών τους. Η Μιροσλάβα Μπριτς και ο Χαβιέρ Βαλδές δολοφονήθηκαν με μερικούς μήνες διαφορά το 2017. Ο δεύτερος ήταν ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Σιναλόα.

«Έχουν όλο μας τον σεβασμό, όλο μας τον θαυμασμό, όλη μας την ευγνωμοσύνη. Είναι κολακευτικό να παίρνεις ένα βραβείο που φέρει το όνομά τους», είπε, συγκινημένη, η δημοσιογράφος Ουέντι Σελένε Πέρες, επίσης συντάκτρια του ρεπορτάζ για τις εργαζόμενες στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες.

Από την αρχή της χρονιάς, έχουν δολοφονηθεί ήδη ένδεκα δημοσιογράφοι στο Μεξικό, μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kozani
Πιερρακάκης: Αυτή είναι η ομορφότερη και πιο σύγχρονη πανεπιστημιούπολη στη χώρα
«Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας συζητήσαμε με εκπαιδευτικούς πώς μπορεί το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και...
Πιερρακάκης: Αυτή είναι η ομορφότερη και πιο σύγχρονη πανεπιστημιούπολη στη χώρα
amfitheatro.jpeg
Έγιναν 108 τα Τμήματα ΑΕΙ που μαζί με το πτυχίο παραχωρούν και μεταπτυχιακό τίτλο!
Έγιναν 108 τα τμήματα που απονέμουν ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master)
Έγιναν 108 τα Τμήματα ΑΕΙ που μαζί με το πτυχίο παραχωρούν και μεταπτυχιακό τίτλο!