Το Ντιγκόνγκ, γνωστό και ως «ο πιο ευγενικός γίγαντας του ωκεανού», εξαφανίστηκε από τις θάλασσες της Κίνας.
Συγκεκριμένα, ερευνητές ανακοίνωσαν ότι το γιγάντιο θαλάσσιο θηλαστικό που πιστεύεται ότι ενέπνευσε τον μύθο της γοργόνας, κηρύχθηκε «λειτουργικά εξαφανισμένο» στα νερά της χώρας.
Καμία παρατήρηση του Ντιγκόνγκ δεν έχει επιβεβαιωθεί στην Κίνα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ενώ μόνο 3 από τους 788 κατοίκους που ρωτήθηκαν ανάφεραν ότι είχαν δει το ζώο τα τελευταία πέντε χρόνια. Κατά μέσο όρο, οι κάτοικοι ανέφεραν ότι είχαν να δουν κάποιο Ντιγκόνγκ εδώ και 23 χρόνια.
Ακόμα κι αν επιζούν μερικά άτομα, το μέγεθος του πληθυσμού σημαίνει ότι το μεγαλόσωμο ζώο «δεν είναι πλέον βιώσιμο, δεν μπορεί να αυτοσυντηρηθεί» ανέφερε στο BBC η Heidi Ma, ερευνήτρια της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου (ZSL) και μέλος της βρετανο-κινεζικής ομάδας που υπογράφει μελέτη στο Royal Society Open Science.
Το Ντιγκόνγκ ζει σε άλλες περιοχές του πλανήτη, ωστόσο η εξαφάνισή του από την Κίνα είναι «καταστροφική απώλεια» δήλωσε ο Σάμιουελ Τέρβι, καθηγητής της ZSL.
To Ντιγκόνγκ, συγγενής του πιο γνωστού μανάτου, κατατάσσεται στα σειρηνοειδή, μια ομάδα θαλάσσιων θηλαστικών που ονομάζονται και «θαλάσσιες αγελάδες» και είναι ο μόνος αντιπρόσωπος της οικογένειας των ντιγκονγκιδών (ή αλικοριδών).
Μαλθακό και ευγενικό στο φύση του, το Ντιγκόνγκ φτάνει σε βάρος τον μισό τόνο και είναι αποκλειστικά φυτοφάγο. Μετά από αξιοσημείωτη μείωση του πληθυσμού, το Ντιγκόνγκ έγινε από το Κινεζικό Κρατικό Συμβούλιο το 1988 εθνικό προστατευόμενο ζώο πρώτης κατηγορίας.
Όμως οι ερευνητές πιστεύουν ότι η συνεχιζόμενη καταστροφή του βιοτόπου του, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης θαλάσσιων λιβαδιών για τροφή, έχει προκαλέσει «ταχεία κατάρρευση του πληθυσμού».
Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP), ο πλανήτης χάνει κάθε χρόνο γύρω στο 7% των θαλάσσιων λιβαδιών του, κυρίως λόγω της ρύπανσης των νερών, της κλιματικής αλλαγής και των αλιευτικών εργαλείων που σέρνονται στον βυθό.
Το Ντιγκόνγκ συναντάται ακόμη στα ρηχά νερά του Ινδικού, στον δυτικό Ειρηνικό και στην Αυστραλία και κατατάσσεται στα «ευάλωτα» είδη.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση