Ένας ηλικιωμένος αρχηγός ινδιάνικης φυλής επισκέφτηκε για πρώτη φορά την πόλη της Νέας Υόρκης το 1906. Κοιτούσε με περιέργεια την πόλη. Και η πόλη τον έβλεπε περίεργα. Όταν τον ρώτησε ένας δημοσιογράφος τι του έκανε εντύπωση από την επίσκεψη αυτή ο ινδιάνος απάντησε: “Τα μικρά παιδιά που δουλεύουν”…
Η παιδική εργασία μπορεί να προκάλεσε σοκ στον ινδιάνο αρχηγό, αλλά ήταν κάτι συνηθισμένο στα αστικά κέντρα των λευκών και στις τεράστιες φάρμες τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περνώντας τα χρόνια το φαινόμενο της παιδικής εργασίας άρχισε να μειώνεται. Επιβλήθηκαν κανόνες για την προστασία των παιδιών. Όμως τα τελευταία χρόνια, όπως γράφει το thenation.com η παιδική εργασία επανέρχεται. Και προκαλεί σοκ, όπως το 1906, όταν συγκλόνισε τον ινδιάνο αρχηγό.
Όπως γράφει ο Στιβ Φρέιζερ μάλλον θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι η παιδική εργασία επιστρέφει ως κανονικότητα. Ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί βουλευτές κάνουν συντονισμένες προσπάθειες για να απορρυθμίσουν το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των παιδιών και να νομιμοποιήσουν την παιδική εργασία.
Ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 37% από το 2015 ως το 2022. Τα τελευταία δύο χρόνια, 14 πολιτείες εισήγαγαν ή ενεργοποίησαν νόμους που πηγαίνουν πολλά χρόνια πίσω τους περιορισμούς που υπήρχαν για την απασχόληση παιδιών σε διάφορες εργασίες, τις ώρες και τις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσαν να εργαστούν και νομιμοποίησαν τις ελάχιστες αμοιβές για τους ανήλικους.
Στην πολιτεία της Άιοβα επιτρέπεται να εργάζονται σε βιομηχανικά πλυντήρια παιδιά ηλικίας 14 χρόνων και πάνω. Μετά τα 16 μπορούν να δουλεύουν στην οικοδομή, σε κατασκευαστικά έργα, σε εταιρίες που γκρεμίζουν παλιά κτήρια και να χειρίζονται μηχανήματα. Τα 15χρονα μπορούν να μπουν σε βιομηχανικές γραμμές παραγωγής. Κι όλα αυτά ήταν απαγορευμένα μέχρι πριν από λίγα χρόνια.
Τα “επιχειρήματα” για την απορρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας
Οι βουλευτές προβάλλουν διάφορα επιχειρήματα για να υποστηρίξουν την απορρύθμιση της εργασίας. Ένα από τα πιο απίθανα επιχειρήματα είναι ότι με την ένταξη στο εργασιακό περιβάλλον οι έφηβοι θα υποχρεωθούν να φύγουν από τα βιντεοπαιχνίδια, τα κομπιούτερ ή την τηλεόραση. Ακούστηκε επιπλέον το επιχείρημα ότι οι γονείς έχουν την τελική ευθύνη για τα παιδιά τους- κάτι που όμως δεν ισχύει εφόσον δια νόμου επιτρέπεται η παιδική εργασία χωρίς γονική συναίνεση.
Το 2014 το δεξιό think tank Cato Insiture δημοσίευσε την έκθεση με θέμα “Επιχειρήματα Κατά των Απαγορεύσεων της Παιδικής Εργασίας”, στην οποία υποστηριζόταν ότι με την άρση των απαγορεύσεων θα δίνεται η ευκαιρία στα φτωχά παιδιά (που προέρχονται κυρίως από οικογένειες αφροαμερικανών), να εντάσσονται στην παραγωγή διευκολύνοντας οικονομικά τα σπίτια τους.
Το Ίδρυμα για την Κυβερνητική Λογοδοσία, ένα think tank που χρηματοδοτείται από διάφορους εύπορους συντηρητικούς Αμερικανούς, όπως η οικογένεια Ντε Βος, ενισχύει τις προσπάθειες για άρση των νόμων που απαγορεύουν ή επιβάλλουν αυστηρούς κανόνες στην παιδική εργασία.
Οι στόχοι αυτών των συντηρητικών κέντρων έχουν επιτευχθεί σε αρκετές πολιτείες, όπως η Άιοβα, το Μέιν, το Μίσιγκαν, η Μινεσότα και το Νιου Χαμσάιρ, η Τζόρτζια και το Οχάιο.
Η μαύρη αλήθεια, όπως γράφει το Nation, είναι ότι η παιδική εργασία ενδιαφέρει ολοένα και περισσότερο τους εργοδότες. Είναι κοινό μυστικό ότι πολλές αλυσίδες γρήγορου φαγητού απασχολούσαν εδώ και χρόνια ανήλικους και απλά θεωρούσαν μέρος του κόστους της επιχείρησης τα πρόστιμα που επέβαλαν οι αρχές για την παιδική εργασία.
Σε πρόσφατες έρευνες του υπουργείου Εργασίας διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον 100 παιδιά ηλικίας από 13 ως 17 ετών εργάζονταν σε σφαγεία στη Μινεσότα και στη Νεμπράσκα, και μάλιστα σε νυχτερινές βάρδιες.
Στην πραγματικότητα όλη η αγορά ανοίγει πλέον για την παιδική εργασία και ολοένα και περισσότεροι ανήλικοι εργάζονται σε αλυσίδες που παρασκευάζουν ανταλλακτικά για αυτοκίνητα και είναι προμηθευτές εταιριών όπως η Ford και η General Motors. Κάποιοι ανήλικοι εργάζονται σε 12ωρες βάρδιες. Στην Αλαμπάμα οι προμηθευτές της Hyundai και της Kia απασχολούν επίσης παιδιά.
Όπως έγραψαν πρόσφατα οι New York Times, ανήλικα παιδιά, ιδιαίτερα μετανάστες, εργάζονται σε εργοστάσια συσκευασίας δημητριακών και άλλων ειδών διατροφής. Στο Βέρμοντ “παράνομοι” (επειδή είναι πολύ μικροί σε ηλικία) δουλεύουν μηχανήματα στην γαλακτοβιομηχανία. Άλλα παιδιά στο Λος Άντζελες δουλεύουν σε μονάδες που φτιάχνουν μπλουζάκια και κάλτσες.
Η Αμερική αποδεικνύεται ένας τόπος πλήρους ανασφάλειας για τα παιδιά και τα ατυχήματα είναι πολύ συχνά, κάποια μάλιστα και πολύ σοβαρά, όπως ακρωτηριασμοί, εγκαύματα και δηλητηριάσεις.
Η δημοσιογράφος Χάνα Ντρέιερ κάνει λόγο για “μια νέα οικονομία έκθεσης σε κίνδυνο”, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα παιδιά μεταναστών.
Αλλά ουδείς στην Αμερική θα έπρεπε να εκπλήσσεται για την παιδική εργασία. Ένας από τους “ιδρυτικούς πατέρες” του αμερικανικού έθνους, ο Αλεξάντερ Χάμιλτον, το 1791, είχε γράψει ότι τα παιδιά “που ειδάλλως θα ήταν αδρανή”, μπορούν να γίνουν μία πηγή φτηνού εργατικού δυναμικού. Προφανώς η σύγχρονη Αμερική δεν ξεχνά τους “πατέρες” της.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη