Από την επιτυχία ή μη των βομβαρδισμών του Ισραήλ στις θέσεις της Χεζμπολάχ αλλά και από τις όποιες ενέργειες θα γίνουν στο διπλωματικό πεδίο σε παγκόσμιο επίπεδο θα εξαρτηθεί, το αν θα προχωρήσει το Ισραήλ σε χερσαία εισβολή στο Λίβανο, γεγονός που θα ανοίξει νέο, πιο δύσκολο, κεφάλαιο στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Αυτή είναι η εκτίμηση του διεθνολόγου και καθηγητή Παγκόσμιας Πολιτικής Οικονομίας, Νέων Τεχνολογιών και Βιοασφάλειας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αθανάσιου Μποζίνη, ο οποίος τόνισε στο ethnos.gr ότι μία χερσαία εισβολή του Ισραήλ θα προκαλέσει ένα μεγάλο κύμα προσφύγων, το οποίο θα πιέσει πολύ την Ελλάδα αλλά και γενικότερα την Ευρώπη.
Μάλιστα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Γερμανία έκλεισε πρόσφατα τα σύνορά της για τους πρόσφυγες, η χώρα μας κινδυνεύει, όπως λέει ο καθηγητής, να μείνει μετέωρη. Γι’ αυτό, κατά τον ίδιο, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης.
Το Ισραήλ ήθελε να προλάβει ισχυρό χτύπημα της Χεζμπολάχ
Σύμφωνα με τον κ. Μποζίνη, το Ισραήλ προχώρησε σε αυτήν τη φάση σε από αέρος πλήγματα στη Χεζμπολάχ, διότι εκτίμησε, με βάση πληροφορίες που είχε, ότι η ισλαμική οργάνωση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ισχυρό χτύπημα εντός του εδάφους του.
«Ξεκίνησε με τα χτυπήματα με τους βομβητές, προκειμένου να αποσυντονίσει τη Χεζμπολάχ και να βγάλει εκτός επιχειρησιακής ετοιμότητας στελέχη της οργάνωσης, πολλά από τα οποία ακρωτηριάστηκαν ή τυφλώθηκαν από τα χτυπήματα αυτά. Στη συνέχεια προχώρησε στους βομβαρδισμούς, βρίσκοντας τη Χεζμπολάχ ανοδιοργάνωτη. Με τις ενέργειες αυτές ήθελε να αποτρέψει ένα ισχυρό χτύπημα της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ, το οποίο περίμενε, με βάση πληροφορίες που είχε αλλά και να δείξει ότι έχει την επιχειρησιακή δυνατότητα να διεξάγει ταυτόχρονα επιθέσεις σε δύο μέτωπα, σε αυτό με τη Χαμάς και σε εκείνο με τη Χεζμπολάχ», λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Κατά τον ίδιο, αυτό που απομένει τώρα να δούμε και είναι πολύ σημαντικό για την εξέλιξη της κρίσης, είναι η στάση του Λιβάνου και του Ιράν, το αν και πώς, δηλαδή, θα αντιδράσουν στα χτυπήματα στη Χεζμπολάχ. Παράλληλα, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα εξαρτηθούν και από τη στάση της παγκόσμιας κοινότητας.
«Η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί μέσω της διπλωματικής οδού να εκτονώσει την ένταση, ωστόσο, αυτήν την περίοδο οι ΗΠΑ βρίσκονται σε δύσκολο ‘’σταυροδρόμι’’ λόγω των εκλογών. Το Ισραήλ έχει στρατηγική και βλέποντας τις εξελίξεις μέρα με τη μέρα, έχοντας ταυτόχρονα και ανοιχτή επικοινωνία με τις ΗΠΑ, θα αποφασίσει για το αν θα προχωρήσει σε χερσαία επίθεση. Τα μέχρι στιγμής χτυπήματα είχαν ως στόχο και τη δημιουργία ενός ισχυρού ‘’τοίχους’’ στο βόρειο Ισραήλ απέναντι στις βολές από τη Χεζμπολάχ», αναφέρει ο κ. Μποζίνης.
Στόχος η αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ
Κατά τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η επιχειρησιακή δυνατότητα της Χεζμπολάχ είναι ισχυρή, πολύ ισχυρότερη σε σχέση με αυτήν της Χαμάς, ωστόσο, η ισλαμική οργάνωση έχασε ένα μέρος της δύναμής της από τα χτυπήματα του Ισραήλ.
«Η Χεζμπολάχ έχει πολλά χρόνια προετοιμασίας για αντιπαράθεση με το Ισραήλ, διαθέτει πολλά χιλιόμετρα υπόγειων εγκαταστάσεων και είναι πολύ πιο ισχυρή από τη Χαμάς. Το Ισραήλ ξέρει ότι δεν μπορεί να εξαφανίσει τη Χεζμπολάχ, εκτός κι αν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Στην ουσία θέλει να αποδυναμώσει την Χεζμπολάχ και να δείξει ότι μπορεί να υπερασπιστεί με επάρκεια τα βόρεια σύνορά του αλλά και ότι μπορεί να διεξάγει ταυτόχρονα χτυπήματα απέναντι σε δύο αντιπάλους», καταλήγει ο κ. Μποζίνης.
Πηγή: ethnos.gr
Διαβάστε επίσης στο ethnos.gr
Τι απαντά η κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο και ποιοι ξεκίνησαν... ραντεβού με βουλευτές
Προσωπικός γιατρός: Πώς θα τον αξιολογούν οι πολίτες – Πώς θα λειτουργεί το σύστημα
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Ποια είναι η ελληνική λέξη για το ντους;
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 31/12=
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση