Ανακαλούνται από τις ευρωπαϊκές αγορές φουντούκια Τουρκίας καθώς κατόπιν σχετικών ελέγχων εντοπίστηκαν ευρήματα που τα καθιστούν επικίνδυνα για το καταναλωτικό κοινό.
Ειδικότερα, οι ολλανδικές Αρχές προχώρησαν σε ανάκληση και παράλληλα ενημέρωσαν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) για ακατάλληλα φουντούκια Τουρκίας.
Συναγερμός για τις καρκινογόνες αφλατοξίνες
Οι αφλατοξίνες αποτελούν μια ομάδα από τις πιο τοξικές ουσίες που βρίσκονται στη φύση. Οι ισχυρότατα τοξικές και καρκινογόνες αφλατοξίνες παράγονται από μύκητες (μούχλα), που αναπτύσσονται κυρίως σε ξηρά φρούτα, ξηρούς καρπούς (ιδιαίτερα στα αράπικα φυστίκια και αμύγδαλα), μπαχαρικά, σιτηρά και σε τυριά, όταν υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας. Επίσης μπορεί να εμφανισθούν στο γάλα ζώων που έχουν τραφεί με ζωοτροφές (καλαμπόκι κ.λπ.), στα οποία είχαν αναπτυχθεί μύκητες (ευρωτίαση, μούχλα). Η τοξικότητα της αφλατοξίνης μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος, σπασμούς και άλλα σημεία οξείας ηπατικής βλάβης. Η μακροχρόνια έκθεση οδηγεί επίσης σε διάφορες επιπλοκές όπως καθυστέρηση της ανάπτυξης, κίρρωση και ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα.
Οι αφλατοξίνες μπορούν να προκαλέσουν αφλατοξίκωση, μεταλλάξεις στον γενετικό κώδικα, καρκίνο του ήπατος και ανοσοκαταστολή. Στην οικογένεια των αφλατοξινών ανήκουν περίπου 20 διαφορετικές Αφλατοξίνες με πιο σημαντικές τις Αφλατοξίνες B1, B2, G1, G2 και αυτές που βρέθηκαν στα γαλακτοκομικά προϊόντα και για αυτό ονομάστηκαν Αφλατοξίνες Μ1και Μ2. Από τις αφλατοξίνες η πιο γνωστή και πιο επικίνδυνη τοξίνη είναι η αφλατοξίνη B1.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/02
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση