Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να δοθούν τα επίσημα βαθμολογικά στοιχεία των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων από το υπουργείο Παιδείας με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι που περιμένουν τις βαθμολογίες τους για να συμπληρώσουν - οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους να έχουν περίπου μια εβδομάδα καθώς η διαδικασία αυτή λήγει την Παρασκευή 17 Ιουλίου.
Την ίδια ώρα «βροχή» πέφτουν τα δημοσιεύματα -στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο- που αφορούν την κίνηση των φετινών βάσεων εισαγωγής.
Αναλύσεις, εκτιμήσεις, προβλέψεις και «προφητείες» είναι το τίμημα που πρέπει να πληρωθεί για τη διαχείριση της αγωνίας δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων και του οικογενειακού περιβάλλοντός τους στο πρωτάθλημα των πανελλαδικών εξετάσεων που εδώ και πάρα πολλά χρόνια έλκει πάνω του τα κεντρικά φώτα της δημοσιότητας.
Θα πέσουν ή θα ανεβούν οι βάσεις; Να το ξεκαθαρίσουμε. Φέτος υπάρχει ένα νέο τοπίο στις πανελλαδικές εξετάσεις που δεν έχει σημαντικά στοιχεία σύγκρισης με το περσινό.
Και, ως γνωστόν, οι εκτιμήσεις για την κίνηση των βάσεων βασίζονται ουσιαστικά στη σύγκριση των δεδομένων της φετινής σχολικής χρονιάς με την περσινή και μερικές φορές και με την προπέρσινη.
Ας κάνουμε, λοιπόν, πριν προχωρήσουμε δυο επισημάνσεις
1. Αν εξαιρέσουμε ότι ο αριθμός εισακτέων και ο αριθμός υποψηφίων φέτος δεν είναι σημαντικά διαφορετικός από τον αντίστοιχο περσινό (365 λιγότερες θέσεις εισακτέων φέτος), τότε μαζί με τις διαφοροποιήσεις στις επιδόσεις των φετινών και των περσινών υποψηφίων έχουμε και τις παρακάτω διαφορές που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια συγκρίσεων: α. Τα μαθήματα φέτος δεν έχουν συντελεστή βαρύτητας αντίθετα από πέρσι (μια αλλαγή που διαμορφώνει όρους ανόδου των βάσεων κυρίως των χαμηλόβαθμων σχολών) β. Στη φετινή επιλογή τμημάτων θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τόσο οι οικονομικές δυσκολίες λόγω κορονοϊού που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, η αβεβαιότητα για τους επόμενους μήνες καθώς και το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα, όσο και η συνειδητοποίηση ότι οι φετινές μετεγγραφές θα είναι πιο δύσκολες καθώς το υπουργείο έχει ανακοινώσει την προϋπόθεση της «βάσης μετεγγραφής», ενός ακαδημαϊκού «κόφτη» δηλαδή, η οποία ορίζεται στα 2.750 μόρια κάτω από τη βάση εισαγωγής κάθε τμήματος και παράλληλα έχει «σπάσει» δεκάδες τμήματα σε ομάδες με αποτέλεσμα να κάνει σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη τη μετεγγραφή.
2. Οι βαθμοί μαζί με τις επιλογές, που θα κάνουν οι ενδιαφερόμενοι στο μηχανογραφικό δελτίο θα καθορίσουν και την πορεία των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Συνεπώς μια προσέγγιση ως προς την πορεία των βάσεων φέτος θα μπορεί να γίνει όταν ανακοινωθούν τα σχετικά στατιστικά στοιχεία για όλους όσοι πήραν μέρος στις εξετάσεις.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
ΣΤΟ 1Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ: Και πάλι η Νομική Αθήνας μπροστά!
Ένα ενδεικτικό δείγμα βαθμολογιών στα Αρχαία Ελληνικά και στην Κοινωνιολογία καταγράφει ελαφρά χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων φέτος σε σχέση με πέρσι. Ιδιαίτερα στο μάθημα της Κοινωνιολογίας έχουμε σημαντική μείωση του ποσοστού στην κλίμακα των βαθμολογιών 15-20 σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές στα Λατινικά. Στην Ιστορία δεν καταγράφονται σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρσι. Στα πλαίσια αυτά αναμένουμε μικρή πτώση στις περιφερειακές σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου των ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών. Ωστόσο αντίστοιχη πτώση δεν αναμένεται στις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καθώς ένα στατιστικό δείγμα που φανερώνει πρόθεση επιλογής σχολής καταγράφει ιδιαίτερη ένταση στις επιλογές σχολών εντός του μόνιμου τόπου διαμονής των υποψηφίων γεγονός που προοιωνίζεται μείωση υποψηφίων των δυο μεγάλων αστικών κέντρων που θα επιλέξουν σχολές εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας.
2ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ: Σταθερότητα στους Μηχανικούς Η/Υ
Στο 2ο πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών), μικρό δείγμα βαθμολογιών καταγράφει ελαφρά χειρότερες επιδόσεις στη Φυσική ενώ αντίθετα στα Μαθηματικά οι επιδόσεις είναι ένα «κλικ» καλύτερες από τις περσινές κυρίως στη βαθμολογική κλίμακα 15-20. Στη Χημεία οι επιδόσεις είναι κακές όχι όμως και πολύ χειρότερες από τις περσινές όπου και πάλι τα θέματα είχαν υψηλό βαθμό δυσκολίας. Ωστόσο το 2ο Επιστημονικό Πεδίο είναι ένα Πεδίο σχετικά ευνοημένο αφού έχει την καλύτερη αντιστοιχία υποψηφίων και θέσεων εισακτέων. Στο Πεδίο αναμένουμε μικρή πτώση των βάσεων εισαγωγής στα περισσότερα περιφερειακά τμήματα ωστόσο αυτό δεν δείχνει να επηρεάζει τα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα της Αθήνας.
3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ: Ανακάμπτει η Ιατρική Αθήνας;
Στο 3ο πεδίο (υγείας και ζωής) τα θέματα στη Χημεία αλλά και στη Βιολογία δυσκόλεψαν τους υποψηφίους ωστόσο και πέρυσι είχαμε μεγάλη πτώση των επιδόσεων ιδιαίτερα στο πρώτο μάθημα οπότε δεν φαίνεται ότι οι φετινές επιδόσεις θα παίξουν ιδιαίτερο ρόλο στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής. Ενδεικτικό δείγμα βαθμολογιών καταγράφει σταθερότητα στο ποσοστό των «υπεραριστούχων» καθώς ένα μεγάλο τμήμα των υποψηφίων του Πεδίου μοιάζει «αδιάβροχο» ακόμη και στα πιο απαιτητικά θέματα. Αναμένουμε ότι η Ιατρική Αθήνας, η ναυαρχίδα των βάσεων του Πεδίου θα ανακάμψει σε σχέση με πέρσι και πιθανόν να κινηθεί πάνω από τα 18.800 μόρια. Στην άλλη όχθη, στα χαμηλά βαθμολογικά του πεδίου, αναμένουμε και φέτος περιφερειακά τμήματα που θα δεχτούν υποψήφιους με βαθμολογίες περίπου 7.000 μόρια.
4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ: Αυξομειώσεις
Ένα ενδεικτικό δείγμα βαθμολογιών στα Μαθηματικά καταγράφει ποσοστό μεγαλύτερο του 60% κάτω από τη βάση ωστόσο αυτό αν επιβεβαιωθεί σημαίνει καλύτερες επιδόσεις από πέρσι και πρόπερσι που τα αντίστοιχα ποσοστά περνούν το 70% και το 80%. Στο μάθημα της Οικονομίας το δείγμα βαθμολογιών μας δείχνει ελαφρά άνοδο στη βαθμολογική κλίμακα 15-20. Και σε αυτό το Πεδίο έχουμε μια από τις καλύτερες αντιστοιχίες υποψηφίων – θέσεων εισακτέων και τούτου αναμένουμε αντίστοιχες με πέρσι χαμηλές πτήσεις σε πολλά τμήματα της περιφέρειας που θα δεχθούν υποψήφιους με 5.000 - 6.000 μόρια αλλά και σταθερότητα και μικρές αυξομειώσεις σε τμήματα (με κύρια τάση την άνοδο) κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ALFAVITA.GR
Ακολουθήστε μας στο GoogleNews για να μάθετε πρώτοι μόνο τις ειδήσεις που σας ενδιαφέρουν
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη