Επιστολή διαμαρτυρίας υποψήφιας με το παλαιό σύστημα: Δεν αναγνωρίζεται ο αγώνας των υποψηφίων του 3ου επιστημονικού πεδίου
Επιστολή διαμαρτυρίας υποψήφιας με το παλαιό σύστημα στις πανελλαδικές εξετάσεις
H Κ.Κ. (τα στοιχεία είναι στη διάθεση του alfavita.gr), υποψήφια των πανελλαδικών εξετάσεων παλαιού συστήματος, στέλνει μέσω του alfavita ανοιχτή επιστολή προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως με την οποία ζητά να διορθωθεί «η αδικία που διαπράττεται σε βάρος όλων των απόφοιτων του 3ου επιστημονικού πεδίου που επέλεξαν να εξεταστούν με το παλαιό σύστημα», σημειώνοντας πως «το ποσοστό που δίνεται (9,51%) είναι υπολογισμένο με λανθασμένο τρόπο με αποτέλεσμα υποψήφιοι με σημαντικές ικανότητες να αποκλείονται από αξιόλογα πανεπιστημιακά ιδρύματα».
 
Ακολουθεί η επιστολή: 
 
Αξιότιμη κυρία Κεραμέως,

Ως υποψήφια του τρίτου επιστημονικού πεδίου ( Επιστημών Υγείας και Ζωής) του παλαιού συστήματος θα ήθελα να σας εκφράσω την βαθύτατη αδικία που αισθάνεται το μεγαλύτερο μέρος των αποφοίτων που επέλεξε να εξεταστεί με το εν λόγω σύστημα.

Το Υπουργείο Παιδείας δημοσίευσε στις 30/10/2019 τον Νόμο 4365 στο ΦΕΚ 167 τ.Α΄/30.10.2019, σύμφωνα με τον οποίο: «Θα δοθεί στους υποψηφίους με το παλαιό σύστημα ποσοστό ανάλογο του αριθμού τους με σκοπό να μην αδικηθεί κανείς».

Το ποσοστό που δίνεται (9,51%) είναι υπολογισμένο με λανθασμένο τρόπο με αποτέλεσμα υποψήφιοι με σημαντικές ικανότητες να αποκλείονται από αξιόλογα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Αντίθετα, οι υποψήφιοι του νέου συστήματος διεκδικούν μεγαλύτερο ποσοστό θέσεων, άρα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εισαχθούν σε μία σχολή με χαμηλότερη βαθμολογία σε σχέση με έναν απόφοιτο που έχει συγκεντρώσει μεγαλύτερη βαθμολογία.

Όσον αφορά το 3ο επιστημονικό πεδίο:

Το παλαιό σύστημα επέλεξαν 2.233 υποψήφιοι ενώ το νέο 10.982. Άρα οι υποψήφιοι ήταν 13.215. Το πραγματικό και δίκαιο ποσοστό προκύπτει ως εξής:

ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: 2.233/13.215= 16,9%

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: 10.982/13.215= 83,1%

Όπως αντιλαμβάνεστε δεν υπάρχει καμία αντιστοιχία με το δοθέν ποσοστό και δεν αναγνωρίζεται ο αγώνας των υποψηφίων του 3ου επιστημονικού πεδίου του παλαιού συστήματος. Το ποσοστό έπρεπε να προκύπτει με βάση τους υποψήφιους του κάθε επιστημονικού πεδίου για να μην δημιουργούνται ανισότητες μεταξύ των υποψηφίων του 3ου πεδίου έναντι των υπολοίπων και να μην υπάρχουν κενές θέσεις.

Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ότι στο νέο σύστημα έγινε περικοπή της ύλης ενώ στο παλαιό δεν υπήρξε καμία μείωση. Η πανδημία δεν αποτέλεσε πρόσκομμα αποκλειστικά για τους φετινούς υποψήφιους του νέου συστήματος αλλά και για τους απόφοιτους οι οποίοι υπέστησαν μία επιπλέον διάκριση.

Θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή στο γεγονός ότι υποψήφιοι που κάνουν χρήση του 10διεκδικούν μεγαλύτερο ποσοστό θέσεων σε σχέση με εμάς (9,51%) που μελετήσαμε και αγωνιστήκαμε για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Όντας υποψήφια αισθάνομαι την ανάγκη να δηλώσω ότι το ποσοστό που δίνεται δεν είναι καθόλου αξιοκρατικό και μπορεί να στερήσει την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε μελλοντικούς ικανούς επιστήμονες. Κάθε νέος που προσπάθησε και βίωσε ξανά αυτή την ψυχοφθόρα διαδικασία πρέπει να ανταμειφθεί για τους κόπους του, την επιμονή και την υπομονή του και όχι να βλέπει τα όνειρα του να «ναυαγούν» εξαιτίας ενός λανθασμένου υπολογισμού. Η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί δικαίωμα όλων για αυτό πρέπει να γίνει με ισότιμο τρόπο ώστε να μην αδικηθεί κανένας υποψήφιος.

Ως εκπρόσωπος των υποψηφίων του 3ου επιστημονικού πεδίου με το παλαιό σύστημα εκφράζω την δυσαρέσκεια μου και αιτούμαι την επανεξέταση του ποσοστού σεβόμενη την σπουδαία θέση και το έργο σας.

Με εκτίμηση,

Υποψήφια παλαιού συστήματος

K.K.

Ειδήσεις, θέματα και λύσεις για Πανελλήνιες 2024 - Βάσεις εισαγωγής

Μηχανογραφικό 2024: Αφιέρωμα στα τμήματα Πληροφορικής των δημόσιων ΑΕΙ

Σχολές έως 15.000 μόρια με επαγγελματικές ευκαιρίες

Μηχανογραφικό: Διαφοροποιήσεις στις επιλογές των υποψηφίων και επιλογές που εκπλήσσουν

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

poseidonos
Ποσειδώνος: Έχει σκαφτεί το 80% της σήραγγας- Πότε θα δοθεί στην κυκλοφορία
Θα καταργηθούν 6 φανάρια, εξασφαλίζοντας ταχύτερη διέλευση των οχημάτων αλλά και ευκολότερη πρόσβαση των πεζών στη θάλασσα
Ποσειδώνος: Έχει σκαφτεί το 80% της σήραγγας- Πότε θα δοθεί στην κυκλοφορία