Πανελλήνιες 2021: Οι βάσεις στις σχολές Πληροφορικής
Περιζήτητες είναι κάθε χρόνο για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων οι σχολές που προσφέρουν προγράμματα σπουδών σχετικά με την επιστήμη της πληροφορικής

Λίγες εβδομάδες πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις και με το άγχος των υποψηφίων να κορυφώνεται μέρα με την μέρα, ιδιαίτερα για τους υποψηφίους που θέλουν να πετύχουν κάποια σχολή «υψηλού επιπέδου».

Οι Σχολές και τα Τμήματα πληροφορικής βρίσκονται ανέκαθεν στις πρώτες επιλογές των υποψηφίων, αφού διδάσκουν το «επάγγελμα του μέλλοντος» τόσο για την αγορά εργασίας όσο και για την έρευνα και ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Κάθε σχολή πληροφορικής στην Ελλάδα εξειδικεύεται σε ένα μοναδικό πρόγραμμα σπουδών που διαφέρει από τις υπόλοιπες όμοιες της καθώς οι κλάδοι που καλύπτει η επιστήμη της πληροφορικής είναι πάρα πολλοί.

Στα Ελληνικά Πανεπιστήμια υπάρχουν πλέον αρκετά τμήματα που αναφέρουν ως πρωτεύον ή δευτερεύον επιστημονικό τους πεδίο την Πληροφορική. Το πρόγραμμα σπουδών καθώς και η θέση της Επιστήμης Υπολογιστών σε αυτό, διαφέρουν από τμήμα σε τμήμα,

Οι απόφοιτοι της σχολής πληροφορικής μπορούν να έχουν εξειδίκευση ως σχεδιαστές, αναλυτές και μηχανικοί υπολογιστικών συστημάτων (Computer Systems Engineer), σχεδιαστές, αναλυτές και διαχειριστές δικτύων πληροφορικών συστημάτων και τηλεπικοινωνιών (Network and Telecommunications Engineer/ Administrator) καθώς και ως προγραμματιστές (Software Engineer) σε διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού.

Πανελλήνιες 2021: Οι βάσεις στις σχολές Πληροφορικής

Επιπλέον, οι απόφοιτοι των τμημάτων πληροφορικής μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, εφόσον έχουν παιδαγωγική επάρκεια.

Τι ισχύει όμως για τις βάσεις εισαγωγής στις Σχολές αυτές; Οι πρόσφατες αλλαγές του υπουργείου Παιδείας στις πανελλήνιες εξετάσεις εν μέσω σχολικής χρονιάς και κάτω από το βάρος της τηλεκπαίδευσης αναμένεται να φέρουν πρωτόγνωρες καταστάσεις στους εισακτέους στα Πανεπιστήμια από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Άνοδος των βάσεων

Η θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αναμένεται ότι θα φέρει αυξήσει σε ποσοστό 30% των βάσεων, ιδιαίτερα των χαμηλόβαθμων τμημάτων, που και αυτά με τη σειρά τους μπορεί να συμπαρασύρουν και να εκτοξεύσουν τις βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές.

Να σημειωθεί ότι έχουν ήδη ανακοινωθεί οι συντελεστές που όρισαν τα Πανεπιστήμια βάσει των οποίων θα προκύψει η ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) σε κάθε τμήμα από τα 459 των ΑΕΙ και των στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών.

Ταυτόχρονα, η μείωση των θέσεων στα κεντρικά Πανεπιστήμια κρύβει διπλή παγίδα για χιλιάδες υποψήφιους αφού είναι σίγουρο ότι αφενός δημιουργεί ανοδικές τάσεις στις βάσεις εισαγωγής και αφετέρου αποκλείει μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων σε σχέση με πέρσι ή πρόπερσι.

Παράλληλα, δυο μήνες πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων οι υποψήφιοι δεν γνωρίζουν ποια τμήματα θα είναι φέτος στο μηχανογραφικό τους καθώς ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας έχει στα σκαριά και το «κόψιμο» τμημάτων της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πανελλήνιες 2021: Οι βάσεις στις σχολές Πληροφορικής

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως για πολλούς υποψήφιους που θα πετύχουν την είσοδό τους σε σχολή εκτός τόπου μόνιμής κατοικίας ή εκτός πραγματικών επιλογών τους, θα σημαίνει «εικονική επιτυχία», κοντολογίς χωρίς περιεχόμενο.

Και αυτό γιατί η οικονομική αδυναμία στήριξης των σπουδών τους γρήγορα θα τους αναγκάσει να τις παρατήσουν αυξάνοντας έτσι το ποσοστό των λεγόμενων «μη ενεργών φοιτητών», που, από την άλλη, είναι και κριτήριο για καταργήσεις ή συγχωνεύσεις τμημάτων.  

Βάσεις 2020

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρα των σχολών που φαίνονται παρακάτω υπάρχουν και τα Τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής και Πληροφοριακών Συστημάτων που παρουσιάζονται αναλυτικά στις Πολυτεχνικές Σχολές εδώ.

Επιπλέον, οι σπουδές στις πολυτεχνικές σχολές πληροφορικής είναι πέντε έτη ενώ στις υπόλοιπες σχολές είναι τέσσερα χρόνια ή οκτώ εξάμηνα.

Οι βάσεις σε όλες τις σχολές πληροφορικής όπως διαμορφώθηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις το 2020:

  • Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Αθήνα) - ΕΚΠΑ: 16.925
  • Πληροφορικής (Θεσσαλονίκη) - ΑΠΘ: 16.800
  • Πληροφορικής (Αθήνα) - Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: 16.550
  • Πληροφορικής (Πειραιάς) - Πανεπιστήμιο Πειραιά: 16.150
  • Εφαρμοσμένης Πληροφορικής - Επιστήμη και Τεχνολογία Υπολογιστών (Θεσσαλονίκη) - Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: 16.125
  • Εφαρμοσμένης Πληροφορικής - Πληροφοριακά Συστήματα (Θεσσαλονίκη) - Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: 15.850
  • Πληροφορικής και Τηλεματικής (Αθήνα) - Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο: 15.575
  • Επιστήμης Υπολογιστών (Ηράκλειο) - Πανεπιστήμιο Κρήτης: 15.075
  • Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Λαμία) - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: 11.875
  • Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική (Λαμία) - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: 10.650
  • Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Τρίπολη) - Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: 10.450
  • Πληροφορικής (Κέρκυρα) - Ιόνιο Πανεπιστήμιο: 10.350
  • Πληροφορικής (Καβάλα): Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας: 9.725
  • Πληροφορικής (Καστοριά): Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: 7.825
  • Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Άρτα): Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: 6.950

Δείτε Εδώ όλες τις βάσεις του 2020

Ειδήσεις, θέματα και λύσεις για Πανελλήνιες 2024 - Βάσεις εισαγωγής

Μηχανογραφικό: Διαφοροποιήσεις στις επιλογές των υποψηφίων και επιλογές που εκπλήσσουν

Βάσεις εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές

Φτιάξε σωστά το Μηχανογραφικό σου με την βοήθεια των πιο εξειδικευμένων συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού

Τι σημαίνει η φράση «οι καιροί ου μενετοί»;

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παιδί
Έρευνα: Τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο στη φύση έχουν καλύτερη ψυχική υγεία
Η πρωτοποριακή μελέτη διαπίστωσε ότι τα οφέλη ήταν ισχυρότερα για τα παιδιά από νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος
Έρευνα: Τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο στη φύση έχουν καλύτερη ψυχική υγεία