Πανελλήνιες 2021: Τα θέματα των 5 τελευταίων ετών στο ΑΟΘ
Alexandros Michailidis / SOOC
Πανελλήνιες 2022: Τα πάνω-κάτω φέρνουν οι συντελεστές βαρύτητας στα εξεταζόμενα μαθήματα - Η «καραμπόλα» με τον περιορισμένο αριθμό τμημάτων στις δηλώσεις Μηχανογραφικού

Ριζικές οι αλλαγές φέτος για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίοι καλούνται να δώσουν τη μάχη σε ένα αγνώριστο πεδίο.

Από την υποβολή διπλού μηχανογραφικού δύο φάσεων, και μάλιστα με περιορισμό δηλωθέντων τμημάτων και την αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας από τα Λατινικά μέχρι την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) και τους νέους συντελεστές βαρύτητας που θα ορίζουν τα ίδια τα τμήματα, ο τρόπος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια αλλάζει εντελώς.

Την αδικία σε βάρος των περσινών αποφοίτων Λυκείου που θα επιχειρήσουν να δώσουν ξανά, φέτος, Πανελλήνιες εξετάσεις και οι οποίοι αντί για το μάθημα της Κοινωνιολογίας που διδάχθηκαν στο σχολείο θα κληθούν φέτος να εξεταστούν σε ένα εντελώς άγνωστο μάθημα, αυτό των Λατινικών, έχουμε γράψει πολλές φορές. Φυσικά το θέμα έχει φτάσει και στη Βουλή, με σχετικές ερωτήσεις που έχουν καταθέσει βουλευτές.

Οι δύο βασικές αλλαγές

Ωστόσο, δύο είναι οι αλλαγές που επηρεάζουν περισσότερο τη διαδικασία: η ΕΒΕ και οι συντελεστές βαρύτητας των εξεταζόμενων μαθημάτων.

Θυμίζουμε ότι, η εφαρμογή, πέρυσι, του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής συνοδεύτηκε από απίστευτα σκηνικά, με αριστούχους που συγκέντρωσαν βαθμολογία που ξεπερνούσε ακόμη και τα 19.000 μόρια να μένουν εκτός των σχολών επιλογής τους. Το alfavita.gr εκείνες τις μέρες είχε λάβει δεκάδες καταγγελίες για το παράλογο της εφαρμογής του εν λόγω μέτρου.

Έτσι, λοιπόν, το ΥΠΑΙΘ κάλεσε τα πανεπιστημιακά τμήματα να επαναπροσδιορίσουν τις ΕΒΕ που είχαν θέσει, με την δαμόκλειο σπάθη των συγχωνεύσεων ή και καταργήσεων να κρέμεται από πάνω τους. Αρκετά, λοιπόν, είναι τα τμήματα εκείνα που αναμένεται να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις ΕΒΕ.

Η δεύτερη αλλαγή που φέρνει τα πάνω-κάτω στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι η επανεισαγωγή των συντελεστών βαρύτητας, με τη διαφορά ότι μέχρι πέρσι, το υπουργείο Παιδείας όριζε συντελεστές βαρύτητας σε δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, οι βαθμοί στα οποία πολλαπλασιάζονταν με 1,3 και 0,7, ενώ στα άλλα δύο μαθήματα δεν υπήρχαν συντελεστές. Βάσει αυτών υπολογιζόταν ο μέσος όρος του υποψηφίου στην εισαγωγή του σε όλες τις σχολές του επιστημονικού πεδίου της επιλογής του.

Φέτος, όμως, τα ΑΕΙ καλούνται μέχρι τέλος Μαΐου να ορίσουν τα ίδια τους συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα βάσει του γνωστικού τους αντικειμένου, κάτι το οποίο αλλάζει τη λογική του υπολογισμού των μορίων. Ενώ, λοιπόν, μέχρι πέρσι οι υποψήφιοι με έναν μέσο όρο διεκδικούσαν την εισαγωγή τους σε όλες τις σχολές και τα τμήματα του εκάστοτε επιστημονικού πεδίου, από φέτος ο μέσος όρος θα μεταβάλλεται ανάλογα με τη σχολή ή το τμήμα που θα διεκδικούν.

Παραδείγματα

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα συντελεστών βαρύτητας, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο:

● η Νομική Αθηνών, όρισε η βαθμολογία σε κάθε μάθημα (Αρχαία, Γλώσσα, Ιστορία, Λατινικά) να μετράει κατά 25%, ενώ η Νομική του ΑΠΘ όρισε 30% σε Γλώσσα και Αρχαία και 20% σε Ιστορία και Λατινικά

● το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΟΠΑ, όρισε 25% για τα Μαθηματικά, ενώ το αντίστοιχο τμήμα της Θράκης όρισε τον συντελεστή του μαθήματος στο 28%

● στο ΕΜΠ, παρόλο που οι υποψήφιοι διεκδικούν τις θέσεις των εννέα τμημάτων/σχολών του εξεταζόμενοι στα ίδια μαθήματα, το κάθε τμήμα επέλεξε διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας

Δυσεπίλυτος γρίφος

Η εισαγωγή των διαφοροποιημένων συντελεστών βαρύτητας ακόμη και σε ομοειδείς σχολές, έρχεται να θέσει έναν δυσεπίλυτο γρίφο στους φετινούς υποψηφίους, οι οποίοι πέραν του υπολογισμού μορίων για κάθε τμήμα ξεχωριστά θα έχουν επιπλέον και τον περιορισμένο αριθμό επιλογών κατά τη διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού α΄φάσης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sporoi-moustardas.jpg
Μουστάρδα: Βοηθάει η όχι στο Αδυνάτισμα;
Η μουστάρδα θεωρείται πλήρες τρόφιμο όταν παρασκευάζεται με ελάχιστα συστατικά, ειδικά όταν παρασκευάζεται παραδοσιακά από σπόρους μουστάρδας, ξύδι ή...
Μουστάρδα: Βοηθάει η όχι στο Αδυνάτισμα;