Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με αφορμή την ανακοίνωση των συντελεστών βαρύτητας στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, σχολίασε ότι το μέτρο που θα εφαρμοστεί στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις είναι στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του ΥΠΑΙΘ για «ενίσχυση της αυτονομίας» των ΑΕΙ.
Δείτε την ανάρτηση της Ν. Κεραμέως:
Τι αλλάζει φέτος
Η βασική διαφορά που εντοπίζεται στο μέτρο των συντελεστών βαρύτητας είναι ότι μέχρι πέρσι, το υπουργείο Παιδείας όριζε συντελεστές βαρύτητας σε δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, οι βαθμοί στα οποία πολλαπλασιάζονταν με 1,3 και 0,7, ενώ στα άλλα δύο μαθήματα δεν υπήρχαν συντελεστές. Βάσει αυτών υπολογιζόταν ο μέσος όρος του υποψηφίου στην εισαγωγή του σε όλες τις σχολές του επιστημονικού πεδίου της επιλογής του.
Φέτος, όμως, τα ΑΕΙ καλούνται μέχρι τέλος Μαΐου να ορίσουν τα ίδια τους συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα βάσει του γνωστικού τους αντικειμένου, κάτι το οποίο αλλάζει τη λογική του υπολογισμού των μορίων. Ενώ, λοιπόν, μέχρι πέρσι οι υποψήφιοι με έναν μέσο όρο διεκδικούσαν την εισαγωγή τους σε όλες τις σχολές και τα τμήματα του εκάστοτε επιστημονικού πεδίου, από φέτος ο μέσος όρος θα μεταβάλλεται ανάλογα με τη σχολή ή το τμήμα που θα διεκδικούν.
Τα ποσοστά των συντελεστών βαρύτητας
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον Νόμο 4777/2021 (Α΄25) ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα εκφράζεται σε ποσοστό επί τοις εκατό (%) και δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%. Το άθροισμα των συντελεστών αποδίδει το 100%.
Στις περιπτώσεις των Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες, ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται στο ειδικό μάθημα ή τις πρακτικές δοκιμασίες είναι είτε 10% είτε 20%.
Οι Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ένα (1) ή δύο (2) ειδικά μαθήματα με επιλογή των υποψηφίων μεταξύ περισσοτέρων, αποδίδουν τον ίδιο συντελεστή βαρύτητας σε όλα τα ειδικά μαθήματα επιλογής, ο οποίος είναι είτε 10% είτε 20%.
Στις περιπτώσεις των Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, στις οποίες εξετάζονται δύο (2) ειδικά μαθήματα το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας που τους αποδίδονται είναι το 20% και το ποσοστό που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα ειδικά μαθήματα δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 8%.
Τα ποσοστά που αποδίδουν τα ειδικά μαθήματα προστίθενται στο 100% που αποδίδουν τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.
Συντελεστές βαρύτητας ΓΕΛ
Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, για τα ιδρύματα εισαγωγής που δεν έχουν καθορίσει συντελεστές βαρύτητας αποδίδεται 25% σε κάθε πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα ανά επιστημονικό πεδίο, για την εισαγωγή στις οικείες σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις.
Συντελεστές βαρύτητας ΕΠΑΛ
Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, για όσες σχολές ή τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις για οποιονδήποτε λόγο, δεν καθορίστηκαν με απόφαση των οικείων συγκλήτων οι συντελεστές βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων των Επαγγελματικών Λυκείων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εφεξής, αποδίδονται ανά τομέα οι εξής συντελεστές:
- Νέα Ελληνικά: 25%
- Μαθηματικά (Άλγεβρα): 25%
- Μάθημα Ειδικότητας 1: 25%
- Μάθημα Ειδικότητας 2: 25%.
Τη συγκέντρωση των συντελεστών βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων των Επαγγελματικών Λυκείων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εφεξής, όπως στον συνημμένο πίνακα.
Πίνακες
Οι πίνακες με τους συντελεστές βαρύτητας των ΓΕΛ
Οι πίνακες με τους συντελεστές βαρύτητας των ΕΠΑΛ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση