Αρχίζει σήμερα Τετάρτη η βαθμολόγηση των γραπτών της Ιστορίας, της Φυσικής και της Οικονομίας αφού ολοκληρώθηκε χθες Τρίτη η πειραματική βαθμολόγησή τους.
Παράλληλα, προχωρά με γοργούς ρυθμούς η βαθμολόγηση των γραπτών της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (που αφορά το σύνολο των υποψηφίων των ΓΕΛ) καθώς και των γραπτών των Αρχαίων Ελληνικών, των Μαθηματικών , της Βιολογίας, των Λατινικών, της Χημείας και της Πληροφορικής.
Οι πρώτες εκτιμήσεις των βαθμολογητών κάνουν λόγο για αυξημένη δυσκολία (σε σχέση με πέρσι) στη Φυσική, τη Βιολογία και τη Χημεία καθώς και στα Μαθηματικά. Όπως είναι γνωστό τα μαθήματα αυτά επηρεάζουν σημαντικά το 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας) καθώς και το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές Επιστήμες).
Εάν οι εκτιμήσεις επαληθευτούν (καθώς είναι νωρίς ακόμη για προβλέψεις με κριτήριο τη βαθμολογία και τις επιδόσεις των υποψηφίων) τότε θα έχουμε και υποχώρηση των βάσεων εισαγωγής τόσο στις Ιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές όσο και στις πολυτεχνικές και φυσικομαθηματικές σχολές που συνωστίζονται μαζί με άλλες στο 3ο και 2ο Επιστημονικό Πεδίο.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για λίγο δυσκολότερα από πέρσι Αρχαία Ελληνικά και Οικονομία αλλά ευκολότερη Ιστορία, Λατινικά και Πληροφορική.
Εδώ εάν οι προβλέψεις επαληθευτούν, δηλαδή αντιστοιχηθούν και με τις επιδόσεις των υποψηφίων τότε είναι πιθανόν οι σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου (Ανθρωπιστικές Επιστήμες) και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής) να σημειώσουν μικρές αυξομειώσεις στις βάσεις εισαγωγής τους σε σχέση πάντα με τις περσινές βάσεις εισαγωγής.
Να θυμίσουμε ότι την περασμένη χρονιά η Ελάχιστη Βάση ήταν για το 1ο Πεδίο 9,08, για το δεύτερο 9,50, για το τρίτο 9,62, ενώ η χαμηλότερη ήταν στο τέταρτο πεδίο που διαμορφώθηκε στις 8,36 μονάδες.
Η Έκθεση (Νεοελληνική γλώσσα και Λογοτεχνία)
Να θυμίσουμε πριν απ΄όλα ότι στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας δίνονται πέντε θέματα. Η αλλαγή ισχύει από φέτος είναι ότι το άριστα για το πρώτο θέμα, η περίληψη που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι, θα είναι 20 μονάδες στις συνολικά 100 από 15 μονάδες που ήταν έως πέρυσι.
Οι πέντε μονάδες αφαιρούνται από το δεύτερο θέμα έχει τρία υποερωτήματα σχετικά με το μη λογοτεχνικό κείμενο που δίδονται στους μαθητές του διαγωνίσματος για το οποίο το άριστα από 40/100 μειώνεται σε 35/100 μονάδες. Και αυτή η μικρότερης βαρύτητας σε σχέση με εκείνη των Αρχαίων εκτιμάται ότι θα δυσχεράνει το 20.
Η Εκθεση είναι το πιο απρόβλεπτο βαθμολογικά μάθημα. Αποτελεί δε ένα μάθημα με σταθερά αυξημένο ποσοστό γραπτών «κάτω από τη βάση» στις πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ, αλλά και μεγάλα ποσοστά απόκλισης της αξιολόγησης των βαθμολογητών της. Με άλλα λόγια, σε ένα μάθημα που δεν περιλαμβάνει ασκήσεις και λογικά θεμελιωμένες απαντήσεις, πώς μπορεί να ξεχωρίσεις αντικειμενικά το «καλό» από το «πολύ καλό»;
Σε ένα τέτοιο φόντο, η Εκθεση ετησίως συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά αναβαθμολογήσεων, καθώς πολύ συχνά οι βαθμολογητές διαφωνούν και οδηγούνται στη «διαιτησία» ή εκφράζονται ενστάσεις.
Οι εκτιμήσεις των βαθμολογητών στο μάθημα αυτό φέτος είναι ίσως περισσότερο διφορούμενες από ποτέ. Ένα μεγάλο μέρος, περίπου 6 στους 10 εκτιμούν ότι το θέμα έχει μπερδέψει τους υποψήφιους ενώ οι υπόλοιποι θεωρούν ότι έχει αντιμετωπιστεί θετικά. Ωστόσο η εκτίμηση των περισσοτέρων συγκλίνει ότι τα άριστα γραπτά (18-20) δύσκολα θα ξεπεράσουν το 1%
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την κίνηση των βάσεων εισαγωγής
Όπως είναι γνωστό οι παράγοντες που διαμορφώνουν την κίνηση των βάσεων εισαγωγής είναι ο αριθμός θέσεων εισακτέων σε σχέση με τον αριθμό των υποψηφίων (σε σύγκριση πάντα με τις προηγούμενες πανελλαδικές εξετάσεις), ο βαθμός ευκολίας / δυσκολίας των θεμάτων (πάντα σε σχέση με τις προηγούμενες πανελλαδικές εξετάσεις) καθώς και η ζήτηση των σχολών από τους υποψήφιους (όπως αυτή αποτυπώνεται με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού)
Φέτος, προφανώς λόγω των εκλογών η κυβέρνηση επέλεξε να μη μειώσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των εισακτέων. Πέρυσι ο αριθμός των εισακτέων ανερχόταν σε 68.394 και φέτος ανέρχεται σε 68.574. Αρα αυτός ο παράγοντας δεν θα παίξει σημαντικό ρόλο. Συνεπώς η πορεία των βάσεων θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από τις επιδόσεις στις εξετάσεις των υποψηφίων κάτι που αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε. Μια καλή εικόνα για το συγκεκριμένο θέμα θα έχουμε όταν ανακοινωθούν οι βαθμοί και κυρίως τα στατιστικά στοιχεία για το σύνολο των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο.
Ωστόσο μπορούμε να κάνουμε κάποιες ασφαλείς προβλέψεις που βασίζονται στη "χημεία" των στατιστικών στοιχείων των προηγούμενων χρόνων.
Η πρώτη πρόβλεψη αφορά ότι θα έχουμε και φέτος μερικές χιλιάδες κενές θέσεις, κοντολογίς ότι λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) από τις προσφερόμενες θέσεις εισακτέων το 10% τουλάχιστον θα μείνει ακάλυπτο!
Η δεύτερη πρόβλεψη αφορά στη ζήτηση των σχολών από τους υποψήφιους. Όλα τα στοιχεία φανερώνουν ότι οι Ιατρικές, Πολυτεχνικές, Νομικές και Ψυχολογικές σχολές μαζί με τις στρατιωτικές θα θερίσουν την αφρόκρεμα των υψηλών βαθμολογιών με αποτέλεσμα να κρατήσουν υψηλά τις βάσεις εισαγωγής τους τόσο περισσότερο όσο κοντύτερα κατοικοεδρεύουν στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
Οι βαθμολογίες και οι βάσεις εισαγωγής
Οι επόμενες μέρες έως το τέλος του μήνα, που θα ανακοινωθούν οι βαθμοί σε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι και οι πιο «βασανιστικές» αφού βέβαια κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια πόσο έγραψε σε κάθε μάθημα. Στη συνέχεια όταν οι βαθμοί ανακοινωθούν και γίνει ο υπολογισμός των μορίων, τα παιδιά θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο -εξίσου δύσκολη διαδικασία- και μετά έρχεται η αναμονή για τις βάσεις
Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να επιτευχθεί το παρακάτω χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων:
Την Τετάρτη 28 ή την Πέμπτη 29 Ιουνίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η έκδοση βαθμολογιών στα μαθήματα Γενικής Παιδείας. Οι βαθμοί θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://results.it.minedu.gov.gr/ και θα γνωστοποιηθούν στους υποψήφιους μέσω μηνύματος (sms) στο κινητό τους τηλέφωνο.
Την Τετάρτη 5 ή την Πέμπτη 6 Ιουλίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η έκδοση βαθμολογιών στα ειδικά μαθήματα. Θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr. Επιπλέον, οι υποψήφιοι έλαβαν τη βαθμολογία τους με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον το είχαν ήδη αιτηθεί στο gov.gr.
Εκτός απροόπτου μέχρι την Δευτέρα, 17 ή την Τρίτη 18 Ιουλίου, θα έχουν διορία οι υποψήφιοι να υποβάλουν το Μηχανογραφικό 2023 για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ ή το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για την εισαγωγή τους σε Δημόσια ΙΕΚ.
Πανελλήνιες 2023: Πότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής
Στο διάστημα 26-28 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ.
Οι υποψήφιοι μπαίνοντας στη διεύθυνση http://results.it.minedu.gov.gr και αφού πληκτρολογήσουν τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο) μπορούν να δουν το τμήμα ή τη σχολή εισαγωγής τους.
Παράλληλα, οι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν τα αποτελέσματα των βάσεων 2022 και με sms στο κινητό, αν έχουν γραφτεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Ταυτόχρονα με την ηλεκτρονική ανάρτηση, τα αποτελέσματα των επιτυχόντων για τις βάσεις 2022 θα αναρτηθούν στα Λύκεια όλης της χώρας. Οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.
Διαβάστε εδώ: Πανελλήνιες Εξετάσεις 2023 - Όλα τα θέματα κι οι απαντήσεις τους
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ