ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Το κρατικό χρέος χτυπάει «κόκκινο» σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και χώρες της Ευρωζώνης, επαληθεύοντας ότι το πραγματικό τους ζόρι είναι η καπιταλιστική κρίση και η διαχείρισή της
Μιλώντας χτες στο CNN, ο Β. Σόιμπλε διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες«διασώσεις» σαν την ελληνική, εάν κερδίσει τις εκλογές το κόμμα συνασπισμού της Α. Μέρκελ. Ισχυρίστηκε, παράλληλα, ότι «πιο δυνατή Ευρώπη σημαίνει ότι όλοι πρέπει να κάνουν το καθήκον τους και να μη ζητούν χρήματα από τους άλλους, αυτός δεν είναι ο σωστός δρόμος για μια ισχυρή Ευρώπη, είναι το λάθος κίνητρο».
«Δεν θέλουμε μία γερμανική Ευρώπη αλλά μια ισχυρή Ευρώπη και αυτό σημαίνει ότι όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θα πρέπει να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους», πρόσθεσε ο ίδιος, δείχνοντας ότι ο στόχος της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου είναι αυτός που καθοδηγεί τις επιλογές στη διαχείριση της κρίσης ανεξάρτητα από μείγμα.
Αυτό επιβεβαιώνει και η Α. Μέρκελ, μιλώντας χτες σε γερμανική εφημερίδα, όπου λέει ότι«δεν επιθυμεί τη χαλάρωση των πιέσεων προς την Αθήνα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» και παραπέμπει τη συζήτηση για την παραπέρα διαχείριση της ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας σε ένα χρόνο, οπότε ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα.
Την ίδια ώρα, σε δημοσίευμά του, το γερμανικό περιοδικό Spiegel προεξοφλεί ότι «η εξυγίανση της Ελλάδας είναι ανέφικτη είτε υπάρξει κούρεμα είτε επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής», επαληθεύοντας τα ζόρια των αστών να διαχειριστούν τη βαθιά κρίση, που είναι και το πραγματικό τους πρόβλημα. Οπως γράφει το περιοδικό, είτε υπάρξει «κούρεμα», είτε άλλη αναδιάρθρωση, π.χ. μέσω επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής,«το κόστος για τις πιστώτριες χώρες θα είναι υψηλό. Στη Γερμανία θα αναλογούσε διψήφιο νούμερο, αλλά και πάλι δεν θα επιτυγχανόταν η εξυγίανση της Ελλάδας».
Το περιοδικό παρουσιάζει αναλυτικά τα δεδομένα για τις υπερχρεωμένες χώρες -Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρο- και εκτιμά ότι εκτός από το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» και νέου δανείου προς την Ελλάδα, είναι πιθανά νέα μέτρα ή νέα δανειακά πακέτα για την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο.
Στο ίδιο πνεύμα με το «Spiegel», ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Γιενς Βάιντμαν, ισχυρίζεται ότι μια ελάφρυνση του ελληνικού κρατικού χρέους, «η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα σε πέντε χρόνια να βρισκόμαστε μπροστά στην ίδια κατάσταση, θα ήταν αντιπαραγωγική και θα έστελνε το λάθος μήνυμα προς τις χώρες στις οποίες εφαρμόζονται προγράμματα». Ο ίδιος λέει ότι «η κρίση στην Ελλάδα μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με μεταρρυθμίσεις στην ίδια τη χώρα».
Επιχειρηματολογώντας, ο Γ. Βάιντμαν αναφέρει στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ότι «η νέα βοήθεια από μόνη της δεν δημιουργεί ούτε ανταγωνιστικές ευκαιρίες ούτε μόνιμα σταθερή δημοσιονομική κατάσταση», υποστηρίζει ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί και χαρακτηρίζει τη σημερινή ηρεμία «παραπλανητική». «Το να κηρύσσουμε τη γρήγορη λήξη της κρίσης είναι λάθος και αποδυναμώνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Bundesbank.
Οι ενδοαστικές αντιθέσεις στη Γερμανία αποτυπώνονται και στην αντιπαράθεση που οξύνουν οι σοσιαλδημοκράτες, καθώς πλησιάζει η ώρα της κάλπης. Ο ειδικός σε θέματα προϋπολογισμού του SPD Κάρστεν Σνάιντερ προειδοποίησε χτες για τους κινδύνους που ανακύπτουν για τη Γερμανία από το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί το χρηματοπιστωτικό ταμείο ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εργαλείο το οποίο, κατά δήλωση του ιδίου, είναι ξεκάθαρο ότι επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.
«Ο Σόιμπλε γνωρίζει ότι δε θα μπορεί να αποτρέψει τη χρήση αυτού του εργαλείου για πολύ, εάν παραμείνει στο υπουργείο», δήλωσε και πρόσθεσε ότι το νέο δάνειο προς την Ελλάδα θα δοθεί πολύ νωρίτερα απ' ό,τι λένε οι χριστιανοδημοκράτες. Από κοντά και το λεγόμενο Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΕΑ, η αντιπρόεδρος του οποίου, Σάρα Βάγκενκνεχτ κατηγόρησε την Μέρκελ και τον Σόιμπλε ότι με την προσωρινή αναβολή του «κουρέματος» αγοράζουν χρόνο και ότι «το κούρεμα θα αυξήσει πολύ τα βάρη των Γερμανών φορολογουμένων».
Εστιάζοντας την κόντρα στο ύψος του νέου δανείου προς την Ελλάδα και το κόστος που θα έχει για τη γερμανική καπιταλιστική οικονομία, ο Κάρστεν Σνάιντερ, δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα από τα 10-11 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Σύμφωνα με τον ίδιο, την περίοδο 2015 - 2020 η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα πρόσθετο χρηματοδοτικό κενό, εξαιτίας της κρίσης που επιμένει και «τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων». Υπενθυμίζει, τέλος, ότι η τρόικα, κατά την τελευταία ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, είχε εκτιμήσει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί συνολικά άλλα 77 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.
Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα ζητήσει από την Α. Μέρκελ «ξεκάθαρες απαντήσεις» σχετικά με το ενδεχόμενο νέου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, τόσο κατά την τηλεμαχία της Κυριακής, όσο και στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου.
Στο ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης στην Ελλάδα έκαναν νέα παρέμβαση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων (BDI), Ούλριχ Γκρίλο, ζητώντας τη μεταφορά δημόσιας περιουσίας στον ευρωμηχανισμό διάσωσης ESM, ώστε, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της, οι πιστωτές να διασφαλίσουν τα χρήματά τους. Μιλώντας στην εφημερίδα Westdeutsche Allgemeine, δήλωσε ότι «στην Ελλάδα υπάρχει κρατική περιουσία αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για παράδειγμα επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας, λιμάνια, αεροδρόμια ή άλλα ακίνητα».
«Οταν μία επιχείρηση κηρύττει πτώχευση, αυτό δεν σημαίνει ότι οι πιστωτές παραιτούνται από τις αξιώσεις τους, τουλάχιστον μέχρι ο διαχειριστής της πτώχευσης να εξετάσει τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης και να αποφασίσει σχετικώς», σημείωσε ο Γερμανός βιομήχανος, δείχνοντας τις πιέσεις που ασκεί η αστική τάξη στα κόμματά της στη Γερμανία να διασφαλίσουν τα συμφέροντά της από τη διαχείριση της κρίσης συνολικά στην Ευρωζώνη.
Καθόλου τυχαία, ο ίδιος επέκρινε τις καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, υποστηρίζοντας ότι η πώληση κρατικής περιουσίας θα ήταν μία «καλή συνταγή» για την εξυγίανση του προϋπολογισμού. Στην πραγματικότητα, θα άνοιγε νέα πεδία δράσης για τα γερμανικά μονοπώλια. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου, Μάρκους Κέρμπερ, είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι ο ESM θα μπορούσε να απορροφήσει μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά ως αντάλλαγμα θα μπορούσε να λαμβάνει κρατικά περιουσιακά στοιχεία, ώστε το χρέος να είναι βιώσιμο.
Την ίδια ώρα που στην Ευρωζώνη κορυφώνεται η συζήτηση για το χρέος της Ελλάδας, στιςΗΠΑ του άλλου μείγματος διαχείρισης, το δημόσιο χρέος θα φτάσει στο μέγιστο επιτρεπτό όριό του «στα μέσα Οκτωβρίου» και το Κογκρέσο θα πρέπει να αυξήσει το πλαφόν πριν από αυτήν την ημερομηνία για να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών, όπως ανέφερε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου. «Αυτήν την ημερομηνία, οι ΗΠΑ θα έχουν αγγίξει το όριο των νόμιμων δυνατοτήτων τους για δανεισμό και το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την κυβέρνηση με τη μόνη ρευστότητα που θα διαθέτει», αναφέρει ο Τζακ Λιου σε επιστολή του προς τους αξιωματούχους του Κογκρέσου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Οικονομικών θα διαθέτει τότε «μόνον 50 δισεκατομμύρια δολάρια». Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι διαθέτουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αρνούνται μέχρι σήμερα να αυξήσουν το όριο του χρέους. «Το Κογκρέσο πρέπει να δράσει το ταχύτερο δυνατό για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ευθύνες απέναντι στο έθνος και για να καταστείλει την απειλή μιας στάσης πληρωμών», γράφει ο Τζ. Λιου στην επιστολή του.
Ομοίως στην Ιαπωνία, εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα δαπανήσει το ποσό ρεκόρ των 257 δισ. δολαρίων για την εξυπηρέτηση του χρέους της το επόμενο δημοσιονομικό έτος, όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικό έγγραφο. Ειδικότερα, για το δημοσιονομικό έτος που ξεκινάει την 1η Απρίλη, το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει 25,3 τρισ. γεν, ποσό το οποίο είναι λίγο χαμηλότερο από το ΑΕΠ της Σιγκαπούρης και 13,7% υψηλότερο σε σχέση με το τρέχον δημοσιονομικό έτος. Το χρέος της Ιαπωνίας έχει φτάσει τα 10 τρισ. δολάρια, ποσό το οποίο είναι διπλάσιο του ΑΕΠ της και το υψηλότερο ανάμεσα στις μεγαλύτερες καπιταλιστικές οικονομίες.
Τέλος, πρόοδο στις χώρες της ευρωπεριφέρειας (Κύπρος, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία) διαπιστώνει σε έκθεσή της η Moody's, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως αυτή η βελτίωση «δεν είναι αρκετή για τη διασφάλιση μιας βιώσιμης ανάπτυξης» και ως εκ τούτου διατηρεί το outlook των παραπάνω χωρών, αρνητικό. Ειδικότερα, όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, «οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο (...) στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας (...) Η πρόοδος αυτή ωστόσο δεν αποτελεί επαρκή συνθήκη για τη διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη