Ο Αρχιμήδης ήταν αρχαίος Έλληνας επιστήμονας που ασχολήθηκε με τα μαθηματικά, τη φυσική, τη μηχανική και την αστρονομία. Γεννήθηκε και έζησε στις Συρακούσες περίπου το 287 π.Χ. Οι εφευρέσεις του και οι ανακαλύψεις του τον έκαναν διάσημο τόσο κατά τα αρχαία χρόνια, όσο και σήμερα. Στην επιστήμη της φυσικής ανακάλυψε τις βάσεις της υδροστατικής και της στατικής, ενώ επίσης έδωσε μία εξήγηση για την αρχή του μοχλού.
Ο Αρχιμήδης συνέδραμε σημαντικά και στη μηχανική ανακαλύπτοντας τις αντλίες με κοχλία, διάφορες πολιορκητικές μηχανές και ένα όπλο βύθισης πλοίων που έγινε γνωστό ως η «Αρπάγη του Αρχιμήδη».
Λέγεται επίσης, πως ο Αρχιμήδης στην πολιορκία των Συρακουσών ανακάλυψε το όπλο που ονομάστηκε η «Ακτίνα του Αρχιμήδη», το οποίο συγκέντρωνε το ηλιακό φως στα εχθρικά πλοία, πιθανόν με τη χρήση καθρεπτών, με αποτέλεσμα τα πλοία να καίγονται.
Διέπρεψε ακόμη στα μαθηματικά, αφού υπολόγισε την ανοιχτή περιοχή ή γειτονιά ενός σημείου και έδωσε μία τιμή για τον αριθμό π που ήταν πολύ ακριβής.
Μία από τις ανακαλύψεις του, είναι η ανακάλυψη του όγκου ενός αντικειμένου με ακαθόριστο σχήμα. Ήταν η στιγμή που ο Αρχιμήδης είπε το διάσημο μέχρι και σήμερα «Εύρηκα!».
Στο νησί των Συρακουσών, ο τύραννος Ιέρωνας θέλει να του φτιάξουν ένα χρυσό στέμμα και δίνει στον καλύτερο χρυσοχόο της πόλης χρυσάφι για να το κατασκευάσει.
Πράγματι, ο χρυσοχόος εκτέλεσε τη θέληση του βασιλιά, και του παρουσίασε το πολύ ωραίο κόσμημα, αφού πήρε την αμοιβή του.
Όμως, ο Ιέρωνας βασανιζόταν με τη σκέψη, αν τον έκλεψε ο χρυσοχόος, δηλαδή αν το στεφάνι μπορεί να ζύγιζε 772 gr, αλλά ο χρυσοχόος να πήρε δικό του, μέρος του χρυσού και να το αντικατέστησε με φτηνότερο μέταλλο, ίσου βάρους, όπως π.χ. το ασήμι (άργυρος).
Ο Ιέρωνας λοιπόν, κάλεσε τον Αρχιμήδη και του ζήτησε να εξετάσει το πρόβλημα, αν δηλ. ο χρυσοχόος ήταν αξιόπιστος, χωρίς όμως να παραμορφώσει το στεφάνι. Το πρόβλημα αυτό απασχόλησε πολύ τον Αρχιμήδη, ο οποίος προσπαθούσε για ένα χρονικό διάστημα, να δώσει λύση στο πρόβλημα.
Κάποτε, πήγε ο Αρχιμήδης να κάνει το μπάνιο του. Τότε, συνειδητοποίησε ότι η δύναμη της άνωσης που δεχόταν το σώμα του και το εκτόπισμα του νερού όταν αυτός έμπαινε στο νερό, έχουν σχέση με το πρόβλημα της γνησιότητας του χρυσού στεφανιού, Ο μεγάλος ρωμαίος αρχιτέκτονας, πολεοδόμος, μηχανικός, Βιτρούβιος (που γεννήθηκε αργότερα, το 70 ή 80 π.Χ., σύγχρονος του Γάϊου Ιούλιου Καίσαρα και του επόμενου καίσαρα, Οκταβιανού Αύγουστου), αναφέρει, ότι ο Αρχιμήδης πετάχτηκε από το μπάνιο του και τρέχοντας φώναζε: «Εύρηκα, εύρηκα,...».
Πώς όμως ο Αρχιμήδης, έδωσε λύση στο πρόβλημα; Στο σημείο αυτό υπάρχουν αρκετές εικασίες, λόγω έλλειψης ιστορικών στοιχείων. Παρουσιάζουμε την πιο ευκολονόητη λύση αφού πρώτα παρατεθεί μια μικρή εισαγωγή των βασικών εννοιών
Τα επιστημονικά όπλα του Αρχιμήδη για να συλλάβει τον κλέφτη χρυσοχόο
1. Το ειδικό βάρος ενός σώματος (ή πυκνότητα), είναι το βάρος του σώματος αυτού διά του όγκου του, δηλαδή είναι το αποτέλεσμα ενός πηλίκου. Π.χ. το ειδικό βάρος (ε.β.) του νερού είναι 1 γραμμάριο (1gr) ανά κυβικό εκατοστό νερού (cm3 ή mL). Το ε.β. του χρυσού είναι 19,3 gr ανά κυβ. εκ. χρυσού (19.3 g/cm3). Το ειδικό βάρος του ασημιού είναι 10,49 gr/cm3 ασημιού. Όσα υλικά έχουν ε.β. μεγαλύτερο του 1, βυθίζονται στο νερό και αντίθετα όσα υλικά έχουν ε.β. μικρότερο του 1, επιπλέουν στο νερό. Από εδώ και πέρα είναι εύκολο να σχηματίσουμε ένα πίνακα με τα ε.β. των υλικών, αν τα ζυγίσουμε και μετά τα βαπτίσουμε μέσα σε νερό για να βρούμε το εκτόπισμα του νερού σε ογκομετρικό δοχείο, κάνοντας στη συνέχεια τη διαίρεση.
2. Ο νόμος της ανώσεως ή η αρχή του Αρχιμήδη. «Κάθε σώμα που είναι βαπτισμένο σε ρευστό (ρευστά είναι τα υγρά και τα αέρια), δέχεται από κάτω προς τα επάνω μια δύναμη (άνωση). Aυτή η δύναμη είναι ίση με το βάρος του ρευστού που εκτοπίζεται από τον όγκο του σώματος. Δηλαδή, αν ρίξουμε σε ένα δοχείο με νερό ένα σώμα, (αυτό μπορεί να βυθίζεται ή να επιπλέει), το σώμα αυτό δέχεται μια δύναμη κατακόρυφη προς τα πάνω που είναι ίση με το βάρος του νερού που εκτοπίζεται (δηλαδή της διαφοράς της στάθμης του νερού μετά τη βύθιση μείον πριν τη βύθιση). Το μεγαλείο των μαθηματικών τύπων δίνει συμπυκνωμένα, αλλά με πολύ μεγάλο περιεχόμενο εννοιών και ακρίβειας, δύο τύπους, τους: ρ = m/V , όπου, ρ είναι η πυκνότητα του σώματος, m η μάζα του σώματος και V ο όγκος του σώματος, και Α = ρ.V , όπου Α είναι το μέτρο της δύναμης που τη λέμε άνωση, ρ είναι η πυκνότητα του εκτοπισμένου νερού και V είναι ο όγκος του σώματος που είναι βυθισμένος στο υγρό.
Η αποκάλυψη της απάτης....
Ο Αρχιμήδης, ζυγίζει το στεφάνι και το βρίσκει πράγματι (υποθέτουμε) 772 gr., όσο και ο χρυσός που έδωσε ο Ιέρωνας αρχικά στον τεχνίτη. Γνώριζε ότι η πυκνότητα του καθαρού χρυσού είναι 19,3 gr/cm3 άρα σύμφωνα με τον τύπο ρ = m/V, ο όγκος V πρέπει να είναι: 772/19,3 = 40 cm3. Είναι όμως τόσος; Για να βεβαιωθεί, στη συνέχεια ρίχνει το στεφάνι σε ένα δοχείο με νερό και βλέπει ότι η στάθμη του νερού δεν ανεβαίνει στην αναμενόμενη τιμή των 40 cm3, άρα υπάρχει νοθεία με άλλο μέταλλο φθηνότερο.
Για να βρούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια το ποσοστό της νοθείας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αλγεβρικά, αν πειραματιστούμε στο εργαστήριο με ζυγό ακριβείας και ογκομετρικό δοχείο, ή 'ζυγό ελατήριο'.
Η Αρχή του Αρχιμήδη υπήρξε ο οδηγός για την κατασκευή πλοίων με μεγαλύτερη ευστάθεια πλεύσης και στην αεροδυναμική κατασκευή αεροπλάνων.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Σχολικός εκφοβισμός: Το νέο μοριοδοτούμενο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 8/01
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση