Thumbnail
Ανθρωποφαγικές τεχνικές made in Microsoft επιχειρεί να θεσπίσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Σύστημα αξιολόγησης που κατήργησε μέχρι και η Microsoft

Μορφονιός Νίκος
Ανθρωποφαγικές τεχνικές made in Microsoft, τις οποίες όμως εξοβέλισε πρόσφατα μέχρι και ο παγκόσμιος αυτός τεχνολογικός κολοσσός που τις εφάρμοζε, επιχειρεί να θεσπίσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το πρόσφατο νομοσχέδιο για τη συγκριτική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με τη χρήση της ποσόστωσης! Την ίδια στιγμή, ορυμαγδός αντιδράσεων κατατίθενται γραπτώς στην ιστοσελίδα της δημόσιας διαβούλευσης για το νέο σύστημα αξιολόγησης, αλλά και την απόλυση υπαλλήλων σε ΝΠΙΔ, παρ' ότι έχουν διοριστεί μέσω ΑΣΕΠ.
Ο τεχνολογικός κολοσσός προχώρησε στην αντικατάσταση του "ανθρωποφαγικού ανταγωνισμού" μεταξύ εργαζομένων ως αντιπαραγωγικού προκρίνοντας την ομαδική δουλειά και τη συνεργασία. Λίγες μέρες μετά, ο πρόεδρος της Microsoft Κεντρικής Ευρώπης συναντούσε τον Αντ. Σαμαρά, που φαίνεται όμως ότι άκουσε μόνον ό,τι αφορούσε το Wi-Fi...
Όταν ο πρόεδρος της Microsoft Κεντροανατολικής Ευρώπης κ. Νταν Γκράνθαμ συναντούσε στις 27 Νοεμβρίου 2013 στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ποιος φανταζόταν ότι ενάμιση μήνα μετά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα επιχειρούσε να θεσμοθετήσει το συγκριτικό σύστημα αξιολόγησης, το οποίο εφάρμοζε επί χρόνια στους υπαλλήλους της το λίκνο των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων ανά τον κόσμο, η πολυεθνική Microsoft; Στο νομοσχέδιο που έθεσε σε διαβούλευση ο κ. Μητσοτάκης, θεσπίζεται το σύστημα της συγκριτικής αξιολόγησης μέσω του προσδιορισμού ανώτατων ποσοστών υπαλλήλων, που μπορούν να αξιολογηθούν ανά κλίμακα βαθμολογίας. Συγκεκριμένα, με τους βαθμούς 9 έως 10 θα αξιολογείται ποσοστό έως και 25% των υπαλλήλων, με τους βαθμούς 7 έως 8 θα αξιολογείται ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων και με τους βαθμούς 1 έως 6 θα αξιολογείται ποσοστό έως και 15% των υπαλλήλων. Για την αξιολόγηση των Προϊσταμένων Τμημάτων και Διευθύνσεων ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικών μονάδων, το ανώτατο ποσοστό αξιολόγησης με τους βαθμούς 9 ή 10 ανέρχεται έως και 70%.
Το σύστημα της συγκριτικής αξιολόγησης με τη χρήση ποσόστωσης εφάρμοζε επί χρόνια η Microsoft, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις για καλλιέργεια ανθρωποφαγικού ανταγωνισμού μεταξύ των εργαζομένων, που καθιστούσε εν τέλει την εργασιακή διαδικασία αντιπαραγωγική. Μάλιστα, στο αμερικανικό ηλεκτρονικό τεχνολογικό περιοδικό The Verge (www.theverge.com) δημοσιεύονται αιτιάσεις πρώην υπαλλήλων της εταιρείας, που δεν άντεξαν τον εξαντλητικό ανταγωνισμό, από τη στιγμή που αναγκαστικά ένα ποσοστό υπαλλήλων έπρεπε να χαρακτηριστεί ως "φτωχών ικανοτήτων" και ένα μικρότερο ποσοστό ως "αρίστων". Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και σε ρεπορτάζ του γνωστού Vanity Fair, που συνομίλησε με νυν και πρώην εργαζόμενους της Microsoft για το εν λόγω σύστημα αξιολογησης, οι οποίοι το χαρακτήρισαν καταστροφικό. Εν τέλει, και η ίδια η εταιρεία αποφάσισε στις αρχές Νοεμβρίου του περασμένου έτους να το καταργήσει, αίροντας τον περιορισμό βαθμολόγησης μέσω της ποσόστωσης και, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους ότι εφεξής η Microsoft σχεδιάζει να εστιάσει στην ομαδική δουλειά και τη συνεργασία!
Εν τούτοις, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποφασίζει να θεσμοθετήσει μια αναχρονιστική, ακόμη και για τέτοιου βεληνεκούς καπιταλιστικές επιχειρήσεις, τεχνική, πριμοδοτώντας τις κανιβαλικές πρακτικές μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων και ευνοώντας φυσικά τους "ημέτερους", σε έναν αγώνα δρόμου, όπου μόλις το 25% του προσωπικού θα μπορεί να χαρακτηριστεί άριστο! Η προώθηση των "ημετέρων" ενισχύεται και από τις αλλαγές που εισάγει το νέο νομοσχέδιο, καταργώντας τους δύο αξιολογητές και δίνοντας υπερεξουσίες σε έναν και μοναδικό αξιολογητή (τον ανώτερο προϊστάμενο) και έναν εισηγητή (τον άμεσο προϊστάμενο), με δεδομένη και την καχυποψία για τον τρόπο των προαγωγών και της επιλογής προϊσταμένων.
Στην ιστοσελίδα δημόσιας διαβούλευσης
Πυρ ομαδόν από πολίτες για την ποσόστωση
Το νέο νομοσχέδιο δέχεται πυρ ομαδόν στην ιστοσελίδα της δημόσιας διαβούλευσης (opengov.gr), με εκατοντάδες σχόλια πολιτών για την αδικία και το νέο ευνοιοκρατικό σύστημα που θεσπίζει. Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω σχόλια για το άρθρο 19, το οποίο εισάγει την ποσόστωση.
Ο Χαράλαμπος, στις 17 Ιανουαρίου, 10.20, γράφει: "Πώς προεξοφλείτε ότι σε μία υπηρεσία των 4 ατόμων οι μισοί θα πάρουν βαθμό κάτω του 6, αν οι λιγοστοί υπάλληλοι δουλεύουν όλοι αποδοτικά; Δηλαδή, θέλετε να μας βάλετε να μην δουλεύουμε καθόλου, διότι δεν μπορεί ένας υπάλληλος που δουλεύει να πάρει κακό βαθμό στην αξιολόγηση, λόγω του ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα…!!!".
Στις 17 Ιανουαρίου 2014, 04:51, ο χρήστης Α γράφει: "Είναι απαράδεκτο να μπαίνει αυθαίρετα ποσοστό υπαλλήλων που θα αξιολογούνται άριστα, μέτρια, άσχημα σε επίπεδο γεν. διεύθυνσης και με μη αντικειμενική αξιολόγηση από τους άμεσα προϊσταμένους τους (οι οποίοι έχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό αρίστων). Έτσι, σε μια μικρή γενική διεύθυνση με λίγους, σχετικά, υπαλλήλους, όπου όλοι (ή οι περισσότεροι) έχουν πολλά προσόντα, διορίσθηκαν μέσω ΑΣΕΠ και αποδίδουν πολύ πάνω από το μέσο όρο άλλων υπηρεσιών, καταδικάζονται να πάρουν μέτρια και κάτω βαθμολογία το 75%".
Στις 16 Ιανουαρίου 2014, 21:22, η Αναστασία σχολιάζει: "Η ποσόστωση στην αξιολόγηση καταστρέφει τη βασικότερη δομή λειτουργίας, σε ένα καλό Τμήμα ή σε μια καλή Διεύθυνση της Δημόσιας Διοίκησης, που είναι η συνεργασία και ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των υπαλλήλων. Μετά το υβρεολόγιο και την απαξίωση των δημοσίων υπαλλήλων, η ποσόστωση στην αξιολόγηση είναι 'το κερασάκι στην τούρτα' για την περαιτέρω απαξίωση, ισοπέδωση, αλληλοφάγωμα των υπαλλήλων και κατάρρευση της Δημόσιας Διοίκησης".
Ενδεικτικό είναι, τέλος, το σχόλιο του Apostolou Gkougkoylia στις 16 Ιανουαρίου 2014, 17:49, για τον αξιολογητή προϊστάμενο και το ευνοιοκρατικό σύστημα: "Από την στιγμή που δεν έχει λυθεί το μέγα ζήτημα της αξιοκρατικής επιλογής των προϊσταμένων, είναι τουλάχιστον άδικο να δίνετε και αυτή την αρμοδιότητα στους άμεσους προϊσταμένους. Για να έχει το δικαίωμα αξιολόγησης ένας προϊστάμενος, πρέπει να είναι ο ίδιος πέραν πάσης αμφισβήτησης. Άρα πρώτα λύστε το θέμα του αδιάβλητου τρόπου επιλογής των προϊσταμένων και μετά δώστε τους αυτή την εξουσία. Διαφορετικά όσοι είναι 'δικοί' τους θα είναι κάθε χρόνο 'άριστοι'... Για τους υπόλοιπους, έχει ο Θεός".
Πετιούνται στον δρόμο προσληφθέντες μέσω ΑΣΕΠ με μάστερ και διδακτορικό
Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις και για το άρθρο 18 που ρυθμίζει τα ζητήματα του προσωπικού των καταργούμενων φορέων, ορίζοντας ότι οι ΙΔΑΧ υπάλληλοι των ΝΠΙΔ απολύονται αυτοδικαίως, ακόμη και αν έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και παρέχοντας τη δυνατότητα στις υπηρεσίες υποδοχής να προσλαμβάνουν συμβασιούχους για να ολοκληρώσουν συγχρηματοδοτούμενα έργα, που έμειναν στη μέση εξαιτίας της κατάργησης!
Ο Κώστας Περπερίδης στις 16 Ιανουαρίου 2014, 08:26, γράφει: "Διαθέτω πτυχίο, 2 μεταπτυχιακά, διδακτορικό, 3 ξένες γλώσσες και πιστοποιημένη γνώση Η/Υ. Δουλεύω σε ΝΠΙΔ στο οποίο πέρασα μέσω ΑΣΕΠ έπειτα από την συμμετοχή μου σε διαγωνισμό με σειρά προτεραιότητας. Σε περίπτωση που στο μέλλον το κλείσετε, εγώ θα απολυθώ; Για ποια αξιοκρατία και για ποια εφαρμογή νόμων μιλάτε όταν άνθρωποι με πτυχία και ΑΣΕΠ κινδυνεύουν να βρεθούν άνεργοι από μέρα σε μέρα; Τουλάχιστον δώστε την δυνατότητα στα άτομα αυτά να μετακινούνται στο υπουργείο το οποίο εποπτεύει το ΝΠΙΔ που κλείνει ή σε κάποιο άλλο φορέα του Δημοσίου με συναφές αντικείμενο. Ευχαριστώ θερμά".
Ο Σταύρος Γέμελος στις 16 Ιανουαρίου 2014, 21:01, γράφει: "Στο παρόν νομοσχέδιο στο άρθρο 18, παράγραφος 1, εδάφιο γ, υπάρχει η διατύπωση: Κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων (απίστευτο, ακόμα και τώρα μετά από όλες τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για διαφάνεια), οι φορείς που αναλαμβάνουν το έργο των Οργανισμών οι οποίοι θα κλείσουν και οι οποίοι ασχολούνται με συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα μπορούν να προσλάβουν υπαλλήλους με σύμβαση έργου ή ορισμένου χρόνου. Είναι προφανές ότι αυτό αποτελεί φωτογραφική διάταξη με την οποία γίνεται προσπάθεια να βολευτούν 'τα δικά μας παιδιά'».
Η d.roussioti στις 16 Ιανουαρίου 2014, 14:36, γράφει: "Διορίστηκα με διαδικασίες ΑΣΕΠ ως απόφοιτος πανεπιστημίου, έχω μάστερ και διδακτορικό και τώρα θα απολυθώ επειδή εσείς κλείνετε τον φορέα; Αυτό μου λέτε; Ότι την ανικανότητα να γίνει σοβαρή αξιολόγηση των υπαλλήλων του στενού και δημόσιου τομέα, να βρεθούν οι διορισθέντες με πλαστά πτυχία και να εκδικαστούν οι υποθέσεις των επίορκων, θα την πληρώσουμε όσοι διοριστήκαμε με ΑΣΕΠ; Ο νομοθέτης οφείλει να ανακαλέσει, αν υπάρχει έστω και μια ελάχιστη σοβαρότητα σε αυτόν τον τόπο".
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ
 
ΠΗΓΗ: avgi.gr
 
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

apergia_ntountouka_36_0.jpg
Εκπαιδευτικοί: Διαμαρτυρία στις 25/11 για τις κλήσεις συμμετεχόντων στην απεργία-αποχή
Παράσταση διαμαρτυρίας για τις κλήσεις σε ακρόαση εκπαιδευτικών στην Π.Ε. Αχαΐας
Εκπαιδευτικοί: Διαμαρτυρία στις 25/11 για τις κλήσεις συμμετεχόντων στην απεργία-αποχή
ypaith
Υπ. Παιδείας: Προσλήψεις 69 εκπαιδευτικών - Νέα διαδικασία για την κάλυψη 170 κενών θέσεων
Προσλήψεις 69 εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ70 Δασκάλων στην Πρωτοβάθμια Γενική Εκπαίδευση, ως προσωρινών αναπληρωτών - Όλα τα ονόματα - Αναμένεται νέα...
Υπ. Παιδείας: Προσλήψεις 69 εκπαιδευτικών - Νέα διαδικασία για την κάλυψη 170 κενών θέσεων