ΣΥΡΙΖΑ Η «Εφ.Συν.», με τη βοήθεια των ανταποκριτών της επιχειρεί μια ακτινογραφία των στελεχών που αποχωρούν σε ολόκληρη την
Εικόνα αιμορραγίας δίνει τις τελευταίες εβδομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ με μαζικές ή μεμονωμένες αποχωρήσεις στελεχών και μελών του από όλη την Ελλάδα.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι αποχωρούντες εκφράζουν την αντίθεσή τους με τη μνημονιακή στροφή που έκανε η ηγεσία του κόμματος και τη μετατροπή του «όχι» στο δημοψήφισμα σε «ναι» μέσω της υπογραφής μιας επώδυνης συμφωνίας.
Από τους κομματικούς παράγοντες που υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους, ένα μεγάλο μέρος ανήκε εσωκομματικά στην Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον οποίο ανακοινώνουν ότι θα ακολουθήσουν στον νεοσύστατο πολιτικό φορέα που ίδρυσε, τη Λαϊκή Ενότητα.
Ωστόσο, πολλές είναι οι περιπτώσεις ανά την Ελλάδα όπου μέλη νομαρχιακών οργανώσεων γνωστοποιούν την απόφασή τους να αποχωρήσουν μεν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χωρίς να «μεταγραφούν» σε κάποιο άλλο κόμμα, παραμένοντας… απογοητευμένοι ανένταχτοι αριστεροί.
Δεν λείπουν φυσικά οι δηλώσεις στήριξης στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό από στελέχη και οργανώσεις της περιφέρειας, που διαβεβαιώνουν για τη συνέχιση της προσπάθειας που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο.
Η «Εφ.Συν.», με τη βοήθεια των ανταποκριτών της σε όλη τη χώρα, επιχειρεί στο σημερινό της φύλλο να κάνει μια αναλυτική καταγραφή της κατάστασης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας μια πιστή αποτύπωση αναφορικά με το κύμα φυγής που επικρατεί στο στελεχικό δυναμικό τού μέχρι χθες κυβερνώντος κόμματος.
Βόρεια Ελλάδα
Τον τόνο του «ξηλώματος του πουλόβερ» στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα δίνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Α' Θεσσαλονίκης, μετά την παραίτησή που υπέβαλαν 24 μέλη από τα 45 του οργάνου, εκ των οποίων οι 15 προσχώρησαν στη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Πρόκειται για τους Θ. Αζούδη, Ν. Αναστασιάδη, Μ. Αθανασιάδου, Γ. Βοσκόπουλο, Μ. Γκίκα, Π. Μαλαχτάρη, Μ. Μοναστηρίδη, Β. Μορέλλα, Σ. Ρασπάκου, Χ. Σουλτανίδου, Π. Στακτόπουλο, Κ. Σταματογιάννη, Αν. Ταρπάγκο, Δ. Χατζηαριστερά, Ν. Ψωμά.
Από την άλλη πλευρά, εννέα μέλη του ίδιου οργάνου, που κινούνται στο κλίμα της ομάδας των «53+», παραιτήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να εντάσσονται στη Λαϊκή Ενότητα.
Μεταξύ των αποχωρούντων είναι ο Ν. Σαμανίδης, ο οποίος είναι δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και τέως γραμματέας της Νομαρχιακής και οι Αλ. Κρασοπούλου, Β. Στόλης, Σ. Θεοδουλίδου, Δ. Φτεργιώτης, Γ. Γρηγοριάδης και Δ. Τσιγγάνης. Την παραίτηση τους από τη Νομαρχιακή υπέβαλαν η Ταρσίτσα Καλλιμπάκα και ο Λ. Αρβανίτης, ενώ από την Κεντρική Επιτροπή παραιτήθηκε ο Χρ. Λάσκος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα ψηφοδέλτια της Α' Θεσσαλονίκης στις εκλογές θα ενταχθούν ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας και ο Γιάννης Μυλόπουλος, που όμως αυτήν τη στιγμή τελεί πρόεδρος της ΕΡΤ 3.
Διαφορετικά και σαφώς ευνοϊκότερα είναι τα δεδομένα στη δεύτερη μεγαλύτερη οργάνωση του νομού, αυτή της Β' Θεσσαλονίκης, που εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης, προβλέποντας ότι οι εκλογές θα οδηγήσουν σε μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση της Αριστεράς.
Οι διαρροές στην εν λόγω οργάνωση είναι μάλλον περιορισμένες, καθώς σε σύνολο 25 μελών αποχώρησαν οι εννέα, τέσσερις εκ των οποίων ήταν βουλευτές (Λίτσα Αμμανατίδου) ή υποψήφιοι (Θεόδωρος Ζδούκος, Σοφία Βασιλειάδου, Δημήτρης Καμπούρης).
Διαλυτική κατάσταση επικρατεί, τέλος, στη γειτονική Πιερία όπου το ρεύμα εξόδου ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, με τις αποχωρήσεις να αγγίζουν τις 50.
Ηπειρος
Σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, στη ευρύτερη Περιφέρεια Ηπείρου, αν και έχουν ανοίξει εσωκομματικές πληγές, εν τούτοις οι τόνοι στον δημόσιο χώρο διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα.
Ισως να παίζει ρόλο το γεγονός ότι η Αριστερή Πλατφόρμα δεν είχε ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή και γι’ αυτό -προς το παρόν- δεν έχουν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις προσχώρησης στη Λαϊκή Ενότητα.
Τα ηνία των παραιτήσεων κρατά η Πρέβεζα, στην Αρτα αποχώρησε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, Λίτσα Κιτσαντά, ενώ στα Γιάννενα, μια από τις παραιτήσεις είχε «οικολογικό χρώμα» λόγω συμμετοχής του Γιάννη Παπαδημητρίου στο Τμήμα Οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Πιο αναλυτικά, την αποχώρησή τους από τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Ιωαννίνων και τη διαθεσιμότητά τους για την οργάνωση των κοινωνικών και πολιτικών αντιστάσεων απέναντι στις ταξικές πολιτικές των Μνημονίων και τη δικαίωση του «όχι» στο δημοψήφισμα εξέφρασαν 19 άτομα (Β. Γαλάνης, Γ. Γιαννώρος, Ν. Γκαϊντές, Π. Γοδέβενος, Κ. Δημητρίου, Α. Ζαρίμπας, Λ. Ζαχαράκης, Β. Κίτσιος Α. Μαντζούτσου, Α. Μπέγκα, Α. Μπιδέρης, Χ. Μπουκουβάλας, Κ. Νικολακόπουλος, Θ. Οικονομίδης, Σ. Πανταζής, Γ. Παπαδημητρίου, Μ. Τουφίδης, Γ. Φλώρος και Β. Φλώρου).
Στον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς αναφέρουν ότι θα παραμείνουν οι 16 παραιτηθέντες από τη Ν.Ε. στην Πρέβεζα (Ηλ. Χάιδας, Σπ. Παγκράτης, Μ. Νόβας, Μπ. Δράκος, Β. Τσακανιά, Μ. Ζουροφίδου, Π. Κανελλοπούλου, Ξ. Κατσή, Π. Λελοβίτης, Κ. Μιχελάκου, Θ. Θωμάς, Ε. Κατσαβάρου, Μ. Μπάλκος, Λ. Μπέλλης, Μπ. Πάνης, Κ. Τσιόκος).
Την οριστική δικαίωση του «όχι» θα διεκδικήσουν οι Σπ. Μήτσελος, Λ. Παπαζώη και Χ. Τσάμης από τις οργανώσεις της Θεσπρωτίας, ενώ στην Αρτα οι Β. Αμπελογιάννη, Δ. Γρέβιας, Μπ. Πεσλής, Στ. Πιστιώλης, Σ. Τριάντος, Ελ. Τσίκου και Β. Χαλάστρας επισημαίνουν ότι «εμείς δεν αλλάξαμε πλευρά, ό,τι λέγαμε παλιά εξακολουθεί να ισχύει και συνεχίζουμε τον αγώνα».
Σχεδόν «αναίμακτη» η κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία, αφού μόνο οι Γ. Παληγεώργος, Θ. Ράπτης και Γ. Πολύζος ανακοίνωσαν το διαζύγιο με το πρώην κόμμα τους.
Κεντρική Ελλάδα
Το πιο έντονο πρόβλημα στην Κεντρική Ελλάδα για τον ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζεται στον Νομό Τρικάλων. Εκεί τουλάχιστον 60 στελέχη και μέλη του ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν το κόμμα τους και ήδη ορισμένοι εξέφρασαν την πρόθεση να συνεχίσουν τον αγώνα τους από τις γραμμές της Λαϊκής Ενότητας.
Ανάμεσα σε όσους «κούνησαν μαντίλι» είναι οι Χ. Αυγερός, Δ. Καπέλας, Χ. Λαζαρίκος, Σ. Κατσιώπης, Κ. Μουλά, Γ. Μπέης, Θ. Νικόπουλος, Δ. Παπαθανασίου και Κ. Σιώμος.
Απώλεια δυνάμεων καταγράφεται και στον Νομό Μαγνησίας όπου ένας εκ των πέντε βουλευτών, ο Κ. Δελημήτρος, εντάχθηκε στο κόμμα του Π. Λαφαζάνη. Πλήγμα καταγράφεται και σε δημοτικό επίπεδο, αφού εκτός ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι επιλέγει να βρεθεί ο επικεφαλής της παράταξης στον Δήμο Βόλου, Μαργαρίτης Πατσιαντάς.
Ιδια στάση τήρησαν και οι Γ. Βαλαμουτόπουλος, Γ. Κάιρας, Θ. Κλημόπουλος, Κ. Κουκοβίνος, Γ. Μπάλλας, Μ. Νεοφωτίστου, Ε. Χατζηστεφανή-Φιλιππίδη. Στον αντίποδα, τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του νομού διεκδικεί ο συνταγματολόγος και πρώην νομάρχης Απόστολος Παπατόλιας.
Στον Αλμυρό, 13 μέλη της οργάνωσης πάνε σπίτι τους και 10 στη Λαϊκή Ενότητα.
Περιορισμένες δείχνουν οι αποχωρήσεις στη Λάρισα, καθώς η εικόνα που υπάρχει είναι ότι μόλις 3-4 μέλη διαφώνησαν με τις κυβερνητικές επιλογές.
Στην Εύβοια, εκτός ΣΥΡΙΖΑ αλλά «παρών» στις εξελίξεις δήλωσε ότι θα είναι ο παραιτηθείς γραμματέας, Θ. Ρουμελιωτάκης.
Πελοπόννησος
Καζάνι που βράζει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στις περισσότερες οργανώσεις της Πελοποννήσου. Στην Αχαΐα, τα συντροφικά μαχαιρώματα δίνουν και παίρνουν, ενώ σε έκτακτη σύσκεψη της Νομαρχιακής Επιτροπής και με ψήφους 14 υπέρ και 11 κατά, αποφασίστηκε η υπεράσπιση του «όχι» όπως αυτό διατυπώθηκε στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, αλλά και η ανυπακοή σε νέα Μνημόνια και στις επιθυμίες των δανειστών.
Ανάμεσα στα μέλη της Νομαρχιακής που υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους είναι οι Κ. Γαβριηλίδης, Στ. Γούτσος, Ν. Λέφα, Δ. Λυμπίκ, Τ. Γεωργιτσόπουλος, Σ. Μπαλάρη, Γ. Μπαλάρης, Γ. Τριανταφυλλόπουλος και Π. Τσεκούρας.
Στον Νομό Ηλείας, στελέχη που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να διαφοροποιούνται σε σχέση με τη στάση της κυβέρνησης.
Για εγκατάλειψη της βασικής δέσμευσης περί κατάργησης των Μνημονίων κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα τα παραιτηθέντα μέλη της Νομαρχιακής στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα οι Γ. Κοντογιαννοπούλου, Κ. Λουκάκος, Β. Λυμπέρης, Β. Μάινας, Κ. Μπούρας, Φ. Ξεπαπαδάκος, Ε. Παναγάκη, Ν. Περδίου, Δ. Σύψας, Κ. Σκαλτσά και Β. Τσουλάκος.
Συνολικά αποχώρησαν 14 από τα 27 μέλη του οργάνου, ενώ αποδεκατισμένη είναι και η οργάνωση της Αρκαδίας με 11 μέλη να αποχωρούν.
Συντριπτικές είναι οι απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ και στην Κορινθία, καθώς μεταξύ όσων εγκαταλείπουν το κόμμα είναι και ο συντονιστής της οργάνωσης Θ. Βασιλακόπουλος, τον οποίο ακολουθούν οι Π. Ανδρικόπουλος, Μ. Δημητριάδη, Σ. Δημόπουλος, Μ. Κυριάκος, Α. Μπαρτζής, Γ. Παύλου, Μ. Ρίσκα, Η. Σακούλας, Κ. Σουκούλης, Ν. Τέκνου, Η. Τσάνης και Π. Ψηλογιαννόπουλος.
Βόρειο Αιγαίο- Δωδεκάνησα
Στη Χίο, πέντε από τα δεκατρία μέλη της οργάνωσης έκαναν γνωστή την παραίτησή τους από τη Νομαρχιακή Επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι «δεν εξουσιοδοτηθήκαμε να νομιμοποιήσουμε Μνημόνια».
Πρόκειται για τους Αλ. Γαϊτάνο, Ειρ. Κουτσουλιά, Μ. Κριμιζή, Δ. Λαβατσή και Τ. Τύμπα.
Σύμφωνα με δηλώσεις της συντονίστριας της Νομαρχιακής Επιτροπής, Β. Μιχαλοπούλου, σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, τις θέσεις των παραιτηθέντων θα καταλάβουν εκ των αναπληρωματικών μελών η Ευ. Αμέντα και οι Λ. Καρακούρος και Ν. Τσούρος, ενώ την οργάνωση πλαισιώνουν οι Φρ. Σέργης, Γ. Παυλιδάκης, Στ. Καραβασίλης, Μ. Στάθης, Δ. Αθανασόπουλος και οι Μ. Σαραντινίδου και Ευ. Μανιτσούδη.
Στις αποχωρήσεις προστίθενται και ο «βετεράνος» του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Σφυράκης, ο οποίος έχει διατελέσει συντονιστής στον ΣΥΡΙΖΑ Χίου.
Σε ό,τι αφορά τη Λέσβο, όπου ο βουλευτής Γ. Ζερδελής συντάσσεται με τη Λαϊκή Ενότητα, σε επίπεδο τοπικών στελεχών την οριστική αποχώρησή τους ανακοίνωσαν ο Ν. Χρυσάφης, η Α. Γουδέλη και οι Φ. Παπανδρέου, Γ. Αντωνιάδης και Α. Τσάτσου. Παραιτήθηκαν από τη Ν.Ε. αλλά μένουν στο κόμμα οι Δ. Μάντζαρης, Π. Λαμπρόπουλος και Μ. Περδικούρη.
Πλήγμα σημειώνεται και στα Βόρεια Δωδεκάνησα όπου τα μισά μέλη του οργάνου αποφάσισαν να διαβούν την πόρτα της εξόδου και να συμμαχήσουν με το μέτωπο του «όχι» πανελλαδικά, φωτογραφίζοντας τη σύμπλευσή τους με το κόμμα του Π. Λαφαζάνη.
Το κοινό κείμενο υπογράφουν οι Γ. Κουλάκης, Δ. Πικιώνης, Μ. Αγαπητός, Μ. Κατσίβελη, Δ. Βαγγέλης, Δ. Βλάχος και Σπ. Μαυρωνάς.
Κρήτη
Διχαστικό είναι το κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο μετά τη μνημονιακή στροφή που καταλογίζουν στον Αλέξη Τσίπρα πολλά από τα πρώην, πλέον, στελέχη του κόμματος στον νομό.
Από τις πρώτες πανελλαδικά αποχωρήσεις ήταν αυτές των πέντε μελών της Ν.Ε. (Εύα Ανδρονίκη, Πόπη Βαρδάκη, Δημήτρης Γουρνιανάκης, Κλειώ Δερμιτζάκη και Μιχαέλα Ρεμεδιάκη), ενώ ακολούθησε σωρεία αποχωρήσεων από τις ομάδες μελών στα τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα της πόλης και ιδιαίτερα στο κέντρο και στον Μασταμπά.
Με τη Λαϊκή Ενότητα συντάσσονται εκτός από τον βουλευτή Μιχάλη Κριτσωτάκη και οι υποψήφιοι των προηγούμενων εκλογών Μαρία Διακάκη και Μιχάλης Ασκορδαλάκης, ενώ νέο κύμα φυγής από τη Ν.Ε. αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και η αναμενόμενη αποχώρηση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξής του στο Ηράκλειο, Ηλία Λυγερού, αλλά και των δημοτικών συμβούλων της παράταξης Αρίστου Αθανασάκη και Μαρίας Καλουδιώτη. Συνολικά οι παραιτηθέντες στο Ηράκλειο είναι 15.
Στα Χανιά, την αποχώρησή τους από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη ανακοινώσει επτά από τα 33 μέλη του οργάνου καθώς και πολλά μέλη από τις τοπικές οργανώσεις μελών του κόμματος.
Συγκεκριμένα από τη Νομαρχιακή Επιτροπή αποχώρησαν με αιχμηρές δηλώσεις η Αθηνά Γιανουλάκη, η Λουκία Καλλιγιάννη, ο Μιλτιάδης Κλωνιζάκης, η Μαρία Κουλουμπράκη, ο Μανούσος Νικηφοράκης, ο Νίκος Τζάρας και ο Νίκος Τζινευράκης.
Σε ό,τι αφορά τη Λαϊκή Ενότητα πολλά μέλη της Νομαρχιακής φαίνεται να βαδίζουν προς τα εκεί, όπως φαίνεται από το κείμενο της παραίτησής τους, όπου αναφέρουν πως συνεχίζουν τον αγώνα «για τη συγκρότηση ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου των συνεπών δυνάμεως της ριζοσπαστικής Αριστεράς, της οικολογίας και των κινημάτων».
Στη λίστα της Λαϊκής Ενότητας στα Χανιά θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο παραιτηθείς γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, ο οποίος κατάγεται από τον νομό.
Ειδικά για τα Χανιά η πίκρα των τοπικών στελεχών είναι μεγαλύτερη από το γεγονός ότι ο νομός συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό πανελλαδικά στο «όχι» επί του δημοψηφίσματος (πάνω από 74%), εν τούτοις και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Σταθάκης, Πολάκης, Βαγιωνάκη) ψήφισαν υπέρ του τρίτου Μνημονίου.
Αποδεκατισμένος εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ στο Λασίθι καθώς τόσο ο εκλεγμένος βουλευτής Κωστής Δερμιτζάκης, που ψήφισε «παρών» στο Μνημόνιο, ανακοίνωσε την προσχώρησή του στη Λαϊκή Ενότητα όσο και ιστορικά στελέχη του κόμματος στον νομό, όπως ο Θεοδόσης Γαρεφαλάκης και ο Μίμης Δερμιτζάκης (υποψήφιοι και οι δύο στις τελευταίες εκλογές), έφυγαν με σκληρές κουβέντες για τις επιλογές της ηγεσίας.
Την αποχώρησή του ανακοίνωσε και ο συντονιστής της Ομάδας Μελών Σητείας, Πέτρος Δημητροπουλάκης, αλλά και ο ίδιος ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γιαννίδης, επιβεβαιώνοντας πως ειδικά για το Λασίθι και για περιοχές όπως η Σητεία και η Ιεράπετρα, που έζησαν στο πετσί τους τις επιπτώσεις των προηγούμενων Μνημονίων, το τρίτο Μνημόνιο και μάλιστα με τη σφραγίδα της Αριστεράς πέφτει πολύ βαρύ.
Στο Ρέθυμνο, ήδη από τις αρχές Αυγούστου έχουν παραιτηθεί επτά μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής κάνοντας λόγο για ιστορικές ευθύνες της κυβέρνησης Τσίπρα. Συγκεκριμένα παραιτήθηκαν η υποψήφια βουλευτής Ισμήνη Αναγνωστάκη, η Κατερίνα Βουζουνεράκη, ο Βαγγέλης Θεοδωρουλάκης, ο Αντρέας Κούνουπας, η Μαρία Κουρούση, η Αγγελική Ντουσάκη και ο Σπύρος Παπαρίδης.
Πηγή: efsyn.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη