Πραγματοποιήθηκε η ακρόαση των φορέων στη Βουλή για το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης. Οι μεγαλύτεροι προβληματισμοί που εξέφρασαν οι φορείς έχουν να κάνουν με την ποσόστωση φύλλου στα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών, ενώ ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στα προβλήματα των Ιπποδρομιών.
Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μανώλης Κολυμπάδης, αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι δεν έχει προβλεφθεί το πώς θα ανεξαρτητοποιηθούν οι ομοσπονδίες που έχουν υπαχθεί σε άλλες, ενώ τόνισε το πρόβλημα που προκύπτει στο άρθρο 42 και θα οδηγήσει, όπως είπε, πολλές περιπτώσεις στις αίθουσες δικαστηρίων.
Ο πρόεδρος της Super League, Βαγγέλης Μπαταγιάνης, τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία για την απομάκρυνση των ιδιοκτητών ΠΑΕ μόνο όταν η απόφαση είναι τελεσίδικη.
Ο υφυπουγός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, τόνισε ότι, παρά τις ενστάσεις που έχει ο κάθε φορέας, το πρόσημο για το αθλητικό νομοσχέδιο είναι θετικό.
«Υπήρξε μία πολύ γόνιμη συζήτηση. Θα τη χωρίσω σε δύο μέρη. Το πρώτο αφορά τον ιππόδρομο και το δεύτερο την αθλητική δραστηριότητα. Η συζήτηση που έγινε για τον ιππόδρομο και ο τρόπος που έγινε, δικαιώνει απόλυτα ότι πρέπει να νομοθετήσουμε και να πάρουμε πρωτοβουλίες. Καταδείχτηκε η ανάγκη να υπάρξουν παρεμβάσεις. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις, δεν ευνοούν κανέναν. Αν δεν υπάρχει πλειοψηφία 2/3 θα μπορούσε ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει. Εμείς δεν θέλουμε αυτό. Από την άλλη δεν μπορούμε να παραβλέψουμε μια πραγματικότητα, αυτή της ιδιωτικοποίησης. Οσον αφορά την παράλειψη του ελέγχου, ισχύει ότι παραμένει στον έλεγχο της Πολιτείας. Δεν μπορεί να γίνεται έλεγχος σκοπιμότητας. Όπως δεν μπορεί να γίνεται στις ομοσπονδίες. Γι΄ αυτό υπάρχουν οι Επιτροπές και γι΄ αυτό ερχόμαστε να κάνουμε έλεγχο νομιμότητας. Αν υπάρχουν παρατυπίες. Δέχομαι κριτική, αλλά επέλεξα να διατηρήσω και την ΦΕΕ, συνοψίζοντας την εκπροσώπηση όλων των φορέων, πλην του μεγαλύτερου. Μην ψάχνουμε να βρούμε ύποπτες συνδιαλλαγές ή κενά. Ολοι γνωρίζουν ότι αν η Φίλιππος Ενωση και οι Ιπποδρομίες δεν καθίσουν στο τραπέζι το κενό θα παραμείνει. Ελπίζω μετά από αυτή τη νομοθετική παρέμβαση θα επικρατήσει η ηρεμία, σεβόμενοι τους 3000 υπαλλήλους» τόνισε αρχικά ο υφυπουργός.
Για τις ομοσπονδίες ο κ. Βασιλειάδης είπε: «Θα δεχόμουνα αλλαγή της διάταξης με το σκεπτικό του κ. Σεβαστή. Να υπάρχει για όλες τις ομοσπονδίες το 50%. Νομίζω ότι η διάταξη είναι σοφά διατυπωμένη. Σέβομαι τα οσα λέει ο κ. Σεβαστής. Σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές θα πρέπει να υπάρχει μισθολογικός έλεγχος».
Για την ένσταση της ΕΟΚ στις ποσοστώσεις είπε: «Αν αναρωτιούνται στην ΕΟΚ, πού υπάρχουν υποχρεωτικές ποσοστώσεις, ας κοιτάξουν στην FIBA, που και υπάρχουν και είναι υποχρεωτικές».
Για τις θητείες τόνισε: «Δεν υπάρχει περιορισμός. Υπάρχει περιορισμός στα εκτελεστικά όργανα. Κάθε ομοσπονδία ορίζει ποια είναι τα εκτελεστικά μέλη. Αυτό το αφήνουμε σε κάθε ομοσπονδία. Οι θητείες αφορούν μόνο τα εκτελεστικά όργανα. Μπορούν να είναι, όμως, στο ΔΣ».
Για τις Ομοσπονδίες που δεν έχουν ειδική αθλητική αναγνώριση: «Σε γενικές γραμμές δεν πήρα κάποιες απαντήσεις από την Ολυμπιακή Επιτροπή. Γιατί έχασαν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση οι ομοσπονδίες; Ετσι του ήρθε του Ανδριανού ή του Κοντονή; Μέχρι να φτάσουμε να επαναφέρουμε την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση θα πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα. Δεν θέλω να κατηγορώ μόνο τους παράγοντες. Εχουν γίνει λάθη πολλά, κάποια από αυτά εγκληματικά, όμως πρέπει να βρούμε λύση. Γνωρίζετε ότι παρά τις όποιες ενστάσεις έχει να προβάλει ο καθένας, το πρόσημο είναι θετικό για το νέο νομοσχέδιο».
Νωρίτερα στις τοποθετήσεις τους οι φορείς τόνισαν:
Μανώλης Κολυμπάδης (γενικός γραμματέας ΕΟΕ)
«Ο ελληνικός ερασιτεχνικός αθλητισμός είχε και έχει ανάγκη από ένα νομοθετικό σχέδιο. Το αθλητικό κίνημα της χώρας περίμενε να ρυθμίσει και να λύσει επείγοντα προβλήματα.
Στο νομοσχέδιο δεν διαβάσαμε για τις ομοσπονδίες Ολυμπιακών αθλημάτων που έχουν χάσει την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και έχουν υπαχθεί σε άλλα αθλήματα. Αυτό έχει δημιουργήσει προβλήματα. Μιλάμε για ομοσπονδίες όπως του Τριάθλου, Ράγκμπι, Χόκεϊ και δημιουργούνται προβλήματα, υπάρχουν εκκρεμοδικίες και δικαστικές διενέξεις. Τα μόνα θύματα αυτής της ανωμαλίας είναι οι αθλητές. Υπάρχει σχετική πρόταση της ΕΟΕ και σας παρακαλώ να γίνει δεκτή» τόνισε ο Μανώλης Κολυμπάδης και πρόσθεσε: «Το καταστατικό της ΕΟΕ που εγκρίθηκε από την ολομέλεια και το ενέκρινε η ΔΟΕ, παρά το γεγονός ότι συνέβη στις 27/8, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα. Η πίεση από τη ΔΟΕ είναι μεγάλη και θα έχουμε προβλήματα. Πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό».
Οσον αφορά τη μετακίνηση υπαλλήλων, ο γενικός γραμματέας της ΕΟΕ τόνισε: «Δεν θα γνωρίζει κανείς το καθεστώς υπό το οποίο εργάζεται το προσωπικό των ομοσπονδιών».
Για την ποσόστωση φύλου και το εκλογικό σύστημα τόνισε: «Θα δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα, αν δεν υπάρξει επαρκής αριθμών γυναικών. Το σύστημα απλής αναλογικής οδηγεί στο γεγονός ότι όποιος έχει τα κουκιά κερδίζει. Ό.τι σύστημα και να εφαρμοστεί, εάν δεν υπάρχουν οι συσχετισμοί δεν υπάρχει περίπτωση να προστατευθεί».
Για το άρθρο 42: «Είναι ανεφάρμοστο. Θα δημιουργήσει σε πάρα πολλές περιπτώσεις προβλήματα που θα οδηγηθούμε στα δικαστήρια».
Βαγγέλης Μπαταγιάννης (πρόεδρος της Superleague)
Ο πρόεδρος της Super League ζήτησε να αλλάξει ο νόμος και ο ιδιοκτήτης ΠΑΕ να παραχωρεί τις μετοχές του μόνο σε τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πέτρου Κωνσταντινέα. Απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βαγγέλης Μπαταγιάννης δήλωσε: «Στον πολιτισμό μας έχει επικρατήσει ότι είσαι κατηγορούμενος μέχρι να καταδικαστείς. Τώρα να χάνει ένας άνθρωπος την περιουσία του, επειδή απλά είναι κατηγορούμενος; Το βρίσκετε σωστό; Αυτή είναι η άποψή μας. Η UEFA και η FIFA υπολογίζουν μόνο την καταδικαστική απόφαση». Ο κ. Μπαταγιάννης στη συνέχεια επισήμανε ότι δεν θέλει κανείς να πλανάται ότι οι ΠΑΕ δεν θέλουν ελέγχους στο ποδόσφαιρο και παραδέχτηκε ότι ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης έχει βοηθήσει το ποδόσφαιρο.
«Είμαστε υπέρ του ελέγχου, απλώς δεν μπορεί το πιστοποιητικό που εκδίδει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού να είναι προϋπόθεση για να συμμετάσχει μία Α.Ε. στο πρωτάθλημα. Εμείς κρίνουμε ότι αρμόδια Επιτροπή της ΕΠΟ. Εμείς προτείνουμε να ελέγχει η ΕΕΑ να βγάζει πιστοποιητικό και να θεωρείται προϋπόθεση. Οσον αφορά τα πρόστιμα, θεωρούμε ότι γίνεται ξεκάθαρα για να έχει πόρους η ΕΕΑ.
Παναγιώτης Τσαγκρώνης (γενικός γραμματέας ΕΟΚ)
«Επιχειρείται η άμεση παρέμβαση της Πολιτείας. Είναι αντισυνταγματικός και ιδιαίτερα προβληματικός ο τρόπος που θα εκλέγονται τα ΔΣ. Η δήλωση υποψηφιότητας δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική, στην ποσόστωση φύλου».
Χρήστος Ηλιάδης (Νομικός Σύμβουλος Ελληνικής Παρολυμπιακής Επιτροπής)
«Οι παρατηρήσεις δεν αφορούν την όλη φιλοσοφία του αθλητισμού, αλλά συγκεκριμένες διατάξεις. Το άρθρο 25 που αφορά τα σωματεία ΑμεΑ είναι προβληματικό και αν περάσει θα αδυνατούν να εκλέξουν ΔΣ. Θεωρούμε ειδικά για τις θητείες υπάρχουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας και ζητάμε τα αιρετά μέλη να γίνουν 8 από 7 που προβλέπεται στο νομοσχέδιο».
Κωνσταντίνος Σιάχος (γενικός γραμματέας ΕΑΟΜ ΑμεΑ)
«Οσον αφορά το θέμα της ποσόστωσης φύλου, θα πρέπει να υπάρχει, εφόσον υπάρχουν. Δεν μπορεί να υπάρχει ανεξέλεγκτα. Για το θέμα των θητειών, πρέπει να υπάρχει μια ιδιαίτερη αντιμετώπιση, καθώς εμείς δεν έχουμε τόσο πολλά στελέχη. Επίσης είπατε ότι διακινούμε δημόσιο χρήμα, το ίδιο συμβαίνει όμως και στους βουλευτές, τους δημάρχους και δεν υπάρχει περιορισμός θητειών».
Βασίλης Σεβαστής (γενικός γραμματέας ΣΕΓΑΣ)
«Πολλά σημεία και παρατηρήσεις μας έγιναν δεκτά. Αξιολογούμε θετικά που καθιερώνονται οι θητείες. Είναι στη σωστή στόχευση. Για μας τα βασικά εκτελεστικά μέλη είναι ο πρόεδρος, γενικός γραμματέας και ταμίας».
Οσον αφορά την ποσόστωση φύλων και το εκλογικό θέμα ο κ. Σεβαστής τόνισε ότι «θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα. Δεν έχει προβλεφθεί στον νόμο αν δεν καλυφθεί η ποσόστωση φύλλου τι θα γίνει; Πρέπει να προσέξετε, γιατί θα μας οδηγήσετε σε μεγάλες περιπέτειες».
Μάριος Κουτσομύτης (πρόεδρος Ένωσης Ιδιοκτητών Δρομώνων Ιππων Ελλάδας):
«Το νομοσχέδιο δίνει λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα. Για πρώτη φορά προβλέπεται εκπρόσωπος της ΕΔΗΕ σε ΦΕΕ. Το νέο αίμα είναι αναγκαίο. Επιτέλους μπαίνει τέλος σε φαινόμενα σύγκρουσης φαινομένων. Η ΕΔΗΕ χαιρετίζει με ικανοποιήσει τον αθλητικό νόμο που έχει να διορθώσει διαστρεβλώσεις ετών, καλώ όλους να ψηφίσουν τις διατάξεις αυτές».
Πέτρος Σελέκος (μέλος Φιλίππων Ενώσεων)
«Σε γενικές γραμμές το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Μείζον θέμα είναι η απομείωση του δημοσίου ελέγχου στην διοργάνωση και διεξαγωγή αγώνων. Θέλουμε τον έλεγχο του υπουργού και της Πολιτείας να είναι στην αποκλειστική απόφαση του υπουργού».
Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος (Διευθύνων Σύμβουλος ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ)
«Το αθλητικό νομοσχέδιο δίνει λύσεις και το σύνολό του είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι σημαντικό ότι προωθείται η συναίνεση. Οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία. Οι διατάξεις που εισάγονται είναι εύλογες και σέβονται όλους τους εμπλεκομένους στις ιπποδρομίες».
Ζήσης Μπέλλος (Αντιπρόεδρος της ΔΕΑΒ)
«Γνωρίζουμε όλοι ότι η ελληνική Πολιτεία ευαισθητοποιήθηκε έγκαιρα λόγω των επεισοδίων. Με τις τροποποιήσεις αναβαθμίζεται η ΔΕΑΒ. Εχει μεγαλύτερη ισχύ και ευθύνες από ό,τι είχε».
Αγγελος Κουλουριώτης (πρόεδρος ΠΣΥΑΣ)
«Είναι ένα μεγάλο βήμα. Πιθανόν να μην καλύπτονται ακόμα όλα τα θέματα των εργαζομένων, δεν γνωρίζει κανείς σε ποιο καθεστώς ανήκουν οι υπάλληλοι των ομοσπονδιών».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη