Όταν πριν από περίπου έναν χρόνο ο πρωθυπουργός αποκαλούσε σε δημόσια τοποθέτησή του τον καθηγητή Τσιόδρα επανειλημμένα «Σωτήρη», πολλοί είχαν απορήσει για την οικειότητα που είχε επιλέξει να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον «εθνικό μας λοιμωξιολόγο».
Δεν ήταν βεβαια μια τυχαία οικειότητα καθώς στο πρώτο κύμα της πανδημίας η χώρα μας είχε περάσει σχεδόν αβρόχοις ποσί τον κορονοϊό σε σύγκριση τουλάχιστον με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με τον Σωτήρη Τσιόδρα να είναι ο βασικός διαχειριστής της άγνωστης μέχρι τότε υγειονομικής κρίσης.
Από τότε μέχρι σήμερα όμως έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Μεσολάβησε η αποχώρηση του Σωτήρη Τσιόδρα από την καθημερινή τηλεοπτική ενημέρωση, κυρίως γιατί ένιωθε στενάχωρα όταν γινόταν δέκτης κατηγοριών για τα λάθη στη διαχείριση της πανδημίας, όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr.
Σήμερα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο μετά τη δημοσιοποίηση της γνωστής πια ως «μελέτης – Τσιόδρα» για τις ΜΕΘ και τους θανάτους με τους οποίους συνδέονται.
Η δυσαρέσκεια Μαξίμου
Υψηλόβαθμες πηγές αναφέρουν στο ethnos.gr ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ακόμη έντονη δυσαρέσκεια απέναντι στο πρόσωπο του Σωτήρη Τσιόδρα, παρότι ο ίδιος υποχρεώθηκε να αποστείλει γραπτή δήλωση με μία έντονη πολιτική χροιά, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική αντιπαράθεση που πυροδοτήθηκε.
Λέγεται πάντως – από αξιόπιστες πηγές– ότι ο καθηγητής Τσιόδρας υποχρεώθηκε να υποβαθμίσει το αποτέλεσμα της μελέτης η οποία να σημειωθεί ότι για να δημοσιευθεί περνά από μία χρονοβόρο διαδικασία ελέγχων. «Η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης […]» επεσήμανε στη γραπτή του δήλωση χαρακτηριστικά.
Αυτό που καταλογίζουν κυβερνητικοί παράγοντες στον καθηγητή είναι το ότι επέτρεψε στον συνεργάτη του τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία να δημοσιοποιήσει την έρευνα συνοδεύοντάς την μάλιστα και από σχόλια και παροτρύνσεις περί βελτιώσεων που χρειάζεται το ΕΣΥ. Η περίσταση άλλωστε κρίνεται άκρως ακατάλληλη για την κυβέρνηση μετά το θέμα με τις περιβόητες «VIP ΜΕΘ» που καταγγέλθηκαν από τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, και που συνοδεύτηκαν στη συνέχεια και από καταιγισμό δηλώσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Στη στενή ομάδα Τσιόδρα ο επιδημιολόγος Λύτρας
Δεν είναι λίγοι εκείνοι – όπως υπογραμμίζουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr – που καταλογίζουν ευθύνες και στον συνεργάτη του Σωτήρη Τσιόδρα, καθηγητή Επιδημιολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Θεόδωρο Λύτρα που γνωστοποίησε τη μελέτη μέσω των social media.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές του ethnos.gr ο κ.Λύτρας εργαζόταν στον ΕΟΔΥ στη στενή ομάδα του Σωτήρη Τσιόδρα κάνοντας τις σχετικές αναλύσεις για το πρώτο κύμα της πανδημίας. Μετά το πρώτο κύμα παραιτήθηκε, αφού ζήτησε άδεια πενταετούς διάρκειας άνευ αποδοχών προκειμένου να μεταβεί στην Κύπρο και να διδάξει, άδεια που όμως δεν του δόθηκε από τον τότε Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα με δεδομένο ότι ήταν σε εξέλιξη η υγειονομική κρίση.
Η Γκάγκα και η βοήθεια Μαγιορκίνη
Πάντως το κυβερνητικό στρατόπεδο επιχείρησε να υποβαθμίσει περαιτέρω τη μελέτη βάλλοντας κατά της αξιοπιστίας των δεδομένων. Τον ρόλο της περαιτέρω υποβάθμισης της μελέτης ανέλαβε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα η οποία αφού υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός ενημερώνεται για όλα τα δεδομένα, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Δεν θέλω να κάνω σχόλιο για ένα επιστημονικό άρθρο, το οποίο έχει αδυναμίες, αν θέλετε, και στα δεδομένα του και στον τρόπο που εξηγούνται. Καταρχήν, είναι σχετικά λίγα».
Η λεκτική αμηχανία όμως της άπειρης πολιτικά Μίνας Γκάγκα, ερμηνεύτηκε από ορισμένους κυβερνητικούς κύκλους αρνητικά όπως βέβαια και από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Στην αμήχανη στιγμή πάντως που η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας μάλλον δυσκολεύτηκε να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις ζήτησε τη συμβολή των συναδέλφων επιστημόνων της, με τον Γκίκα Μαγιορκίνη να κινείται στο ίδιο πλαίσιο περί λίγων στοιχείων της μελέτης.
Αναζητώντας τη μελέτη
Έγκυρες πηγές του ethnos.gr αναφέρουν πως είναι άγνωστο ακόμη και στο ίδιο το κυβερνητικό επιτελείο εάν είχε σταλεί η μελέτη στο Μέγαρο Μαξίμου ή έστω μία περίληψή της, καθώς συνήθως οι επιστημονικές έρευνες δεν δημοσιοποιούνται πριν δημοσιευτούν επισήμως σε επιστημονικά περιοδικά με τον φόβο της διαρροής. Μάλιστα απαιτούνται μήνες ελέγχων και διασταυρώσεων πριν πάρουν έγκριση από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή.
Τη σχετική ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου θα έπρεπε να την είχε κάνει ο Σωτήρης Τσιόδρας, με δεδομένο ότι, όπως λένε πηγές του ethnos.gr, ο Θεόδωρος Λύτρας δεν είχε πρόσβαση στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης. Προς ώρας αναζητείται εάν υπάρχει έγγραφο ή mail…
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
διαβάστε περισσότερα
Led Zeppelin: «Στον Jimmy Page άρεσαν οι 14χρονες» - Μυστικά και τέρατα σε νέα βιογραφία της μπάντας
Φάρμακο κατά covid-19 με ελληνική υπογραφή: Το «Ανακίρνα» πήρε άδεια κατά της πνευμονίας
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη