Θεωρώ ότι η σημερινή κυριαρχία της Ν.Δ. οφείλεται πρωτίστως στην παταγώδη αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, ως θεσμικό αντίβαρο απέναντι στη νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή πολιτική της δεξιάς. Το γεγονός ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα εκλογικών αναμετρήσεων, καταδεικνύει την απαρχή αποδόμησης του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές ότι μετά τις επικείμενες εκλογές, «θα αρχίσουν τα όργανα».
Δεν υπάρχει ιδεολογική και αξιακή επικράτηση της Ν.Δ. Πρόκειται για συγκυριακή επικράτηση, κυρίως λόγω του λαϊκισμού και της τοξικότητας που εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι καιροί μας έχουν έντονο παρακμιακό κλίμα, αρκεί να δούμε το πώς κόμματα με «ένα εικόνισμα» στο χέρι μπορούν να βγαίνουν τόσο εύκολα στην επιφάνεια του εκλογικού μας χάρτη.
Πέραν των γνωστών δίπολων «κεντροαριστερά / αριστερά – δεξιά» και «αυταρχισμός – δημοκρατία» (αυτό το δεύτερο δίπολο προκύπτει κυρίως σε άλλες χώρες της Ευρώπης), αναδύεται και ένα άλλο δίπολο το «ορθολογισμός – ανορθολογισμός / σκοταδισμός». Και σε αυτό το δίπολο θα γίνουν – κατά τη γνώμη μου – οι νέες αντιπαραθέσεις και θα προκύψουν οι νέες εξελίξεις.
Ας δούμε τα συμβαίνοντα στο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, γιατί εδώ βρίσκεται η μαγιά του μέλλοντος. Η μεγάλη πτώση του ΠΑΣΟΚ οφείλεται στην ευθύνη, που ανέλαβε να σηκώσει το βάρος της χρεωκοπίας της χώρας μόνο του, όταν η δεξιά (που είχε και το πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης) προχωρούσε σε δημαγωγίες στα Ζάππεια και η αριστερά απλώς περίμενε πως και πως μια τέτοια ευκαιρία για να ξεφύγει από το μιζέρια της κοινοβουλευτικής ή μη εκπροσώπησης.
Δεύτερο πεδίο αναφοράς, που έπαιξε ρόλο στη συρρίκνωση της επιρροής του, ήταν η μείωση του ποσοστού της συνολικής εκλογικής συμμετοχής κατά 10%, στην περίοδο της κρίσης. Είναι μείωση συμμετοχής κυρίως ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων δεν είχαν κανέναν λόγο μη συμμετοχής, αφού ήταν «πάνω στο κύμα» - ανεξάρτητα από το ό,τι ήταν κύμα της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού.
Τρίτο σχετικό πεδίο είναι ότι στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων από το 2009 έως σήμερα έχουμε σημαντικές αλλαγές στον χάρτη των ψηφοφόρων. Κάθε χρόνο προστίθεται πάνω από 100 χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι και αποχωρούν – λόγω θανάτων – μάλλον περισσότεροι. Μέσα σε αυτό το διάστημα της κρίσης έχουμε αλλαγή στο σώμα των ψηφοφόρων με τον συνολικό αριθμό να υπερβαίνει το 1.200.000.
Και εδώ έχουμε μια «μαγική εικόνα». Το ΠΑΣΟΚ είχε υποεκπροσώπηση στους νέους ψηφοφόρους – που δεν γνώριζαν τη μακρόχρονη δημιουργική κυβερνητική του θητεία αλλά μόνο την διαχείριση της κρίσης. Αντίθετα, είχε υπερεκπροσώπηση στους ψηφοφόρους μεγάλης ηλικίας – για τους αντίθετους λόγους -, την οποία όμως έχασε, αφού πλέον δεν ζούσαν.
Υπάρχει και κάτι άλλο. Οι μετακινήσεις ψηφοφόρων γίνονται από κάθε κόμμα σχεδόν σε κάθε άλλο κόμμα – πλην εξαιρέσεων. Η ρευστότητα του εκλογικού σώματος είναι εντυπωσιακή για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία του τόπου μας. Οι δημοσκοπήσεις, στο βαθμό που μπορούν να καταγράφουν αυτές τις μετακινήσεις, είναι αποκαλυπτικές.
Μέσα σε όλο αυτό το ρευστοποιημένο σκηνικό, ισχυρίζομαι ότι μια ισχυρή εκλογική, πολιτική και κοινωνική τάση είναι η ανέλιξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής για συγκεκριμένους λόγους. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στον ιστορικό του ρόλο, στη διακυβέρνηση της χώρας.
α) Έχει δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα άλλα δύο μεγάλα κόμματα επιχειρούν να αντλήσουν στελέχη από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο.
β) Οι πολιτικές ιδέες και οι ιδεολογικές θεωρήσεις του έχουν πλειοψηφική αναφορά στην κοινωνία. Γι’ αυτό το λόγο και άλλα κόμματα – κυρίως Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ - παίρνουν τους τίτλους των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ αλλοιώνοντας όμως το περιεχόμενό τους. Εδώ αξίζει να αναφερθεί το «δεν είναι οι λέξεις που μετρούν παρά εκείνο που εννοούμε με αυτές», από την «Ανοιχτή Κοινωνία» του Καρλ Πόππερ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε, επιπλέον, να δημαγωγήσει και επί της ιστορίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του ιδρυτή του, Ανδρέα Παπανδρέου, ακόμα και με τις περίφημες καρικατούρες του κ. Τσίπρα!
γ) Έχει ισχυρά ερείσματα στους συλλογικούς φορείς και στους κοινωνικούς θεσμούς. Ακόμα και στην περίοδο της κρίσης, η αντιστοίχισή του στην τοπική αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό και στις επιστημονικές ενώσεις παρέμεινε μεγάλη - πέραν της κομματικής επιρροής του.
δ) Η πολιτική πρότασή του χαρακτηρίζεται από έντονο προγραμματικό λόγο, με αποσαφηνισμένες εξειδικεύσεις και με συγκροτημένες μεταρρυθμιστικές προτάσεις σε κάθε τομέα της πολιτικής.
ε) Έχει κοινωνική δυναμική, γιατί η βάση αναφοράς του είναι το Κέντρο και η Κεντροαριστερά, που στην ουσία έχει γίνει κυρίαρχο κοινωνικό ρεύμα από τη δεκαετία του 1960 (στοιχείο και στις σχετικές αναλύσεις του Πάμπλο).
στ) Προκρίνει την πολιτική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – με τα βασικά στοιχεία της Σοσιαλδημοκρατίας: κοινωνικό κράτος και κράτος δικαίου – όσο κανένα άλλο κόμμα της χώρας μας. Και αυτή η βασική επιλογή του είναι συνυφασμένη με την πιο ισχυρή και πιο μακρόπνοη εθνική στρατηγική της Ελλάδας.
* Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 12/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη