Για τους λόγους που επέστρεψε στην Ελλάδα, αλλά και για την εσωκομματική κρίση μίλησε μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης στην εφ’ όλης συνέντευξή του στον ANT1. Αναφερθείς στην Έφη Αχτσιόγλου, τον Αλέξη Χαρίτση και τον Νάσο Ηλιόπουλο είπε ότι είναι αξιόλογα στελέχη, πως θέλει να μείνουν και να συνεργαστούν στον νέο πολιτικό κέντρο που θα δημιουργήσει και τους κάλεσε να συμμετέχουν ισότιμα και να αναλάβουν ρόλους. Επίσης εκτίμησε ότι θα μείνουν, ωστόσο αν φύγουν είπε, πως θα γίνουν “αποστάτες”.
Απαντώντας στην κριτική για τραμπισμό απάντησε πως «οι αντιδράσεις οι οποίες είναι τραμπικές, είναι εκείνων που δεν αποδέχονται την επικράτησή μου στις εσωκομματικές εκλογές».
Αναφορικά με την Κεντρική Επιτροπή, σημείωσε ότι κατέβαλε προσπάθεια για να διαμορφωθεί κοινό έδαφος, καθώς, όπως είπε, επικοινώνησε με τα 4 υπό διαγραφή στελέχη και ζήτησε και από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Διονύση Τεμπονέρα να τους μιλήσουν και να τους πείσουν να ανασκευάσουν.
Αρχικώς στην ερώτηση γιατί επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από μια επιτυχημένη καριέρα, ανέφερε ότι επέστρεψε χάρη «στην επιλογή που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας να με βάλει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος», επιλογή που του έδωσε την δυνατότητα να απευθυνθεί σ’ ένα ευρύ κοινό «με τις προοδευτικές προτάσεις τις οποίες έχουμε ως κόμμα κι εγώ προσωπικά, τις οποίες προφανώς ενστερνίζομαι». Τα υπόλοιπα, είπε, «ήρθαν με την πορεία του χρόνου».
Σημείωσε ότι επέλεξε να μπει στην πολιτική «διότι είδα στον προοδευτικό χώρο στην Ελλάδα ένα κενό. Είδα ένα κενό για μια αξιόπιστη και υβριδική πρόταση».
Ερωτηθείς αν είναι αριστερός απάντησε καταφατικά προσθέτοντας ότι το δείχνει έμπρακτα, ενώ άδραξε την ευκαιρία για να δώσει απάντηση σχετικά με τις επικρίσεις περί τραμπισμού λέγοντας πως τραμπικές είναι οι αντιδράσεις «εκείνων που δεν αποδέχονται την επικράτησή μου στις εσωκομματικές εκλογές». «Εκλέχθηκα δημοκρατικά από τη βάση του κόμματος. Έχω τείνει χείρα φιλίας…» σημείωσε.
Και συνέχισε: «Εγώ απλά λέω ότι ο Τραμπ προκάλεσε μια δημοκρατική εκτροπή στις ΗΠΑ, μη αποδεχόμενος τη νόμιμη επιλογή του αμερικανικού λαού. Και προφανώς όταν κάποιος από τη δεύτερη μέρα της θητείας μου στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει και μου δίνει ονόματα και επίθετα και όλους τους χαρακτηρισμούς που μπορεί να υπάρξουν, προφανώς τι δείχνει αυτό; Δείχνει ότι δεν αποδέχονται τη βάση του κόμματος. Αυτό δείχνει».
Ερωτηθείς για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε πως «γνωρίζοντας και τους δύο προσωπικά τώρα, μπορώ να σας πω χωρίς καμία αμφιβολία ότι το ποιον του ενός ανθρώπου δεν συγκρίνεται με του άλλου».
«Ο Αλέξης Τσίπρας» είπε «είναι ένας βαθιά δημοκρατικός, προσιτός, σεμνός άνθρωπος. Ποτέ δεν θα έμπαινε ο Αλέξης Τσίπρας σε μια κουλτούρα στο Μαξίμου που θα έκανε παρακολουθήσεις. Ποτέ. Ο Αλέξης Τσίπρας πραγματικά πονάει τον Έλληνα και την Ελληνίδα. Το έχω ζήσει από κοντά».
Σχετικά με την θυελλώδη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε καταρχάς σε όσα προηγήθηκαν μέχρι εκεί.
Είπε πως συνομίλησε αρκετές φορές «με τους 4 και την ομάδα τους», αναφέρθηκε στην δια ζώσης συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και υποστήριξε ότι επικοινώνησε και τηλεφωνικώς στη συνέχεια «όπου τον παρακάλεσα να μιλήσει με τους 4 συγκεκριμένους συντρόφους (σ.σ. τους υπό διαγραφή) οι οποίοι είχαν πει τα απαράδεκτα υβριστικά πράγματα που είχαν πει στην τηλεόραση, για ν’ ανασκευάσουν κάτι, να δείξουν ένα μικρό βήμα προόδου, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε».
Ήθελαν να ροκανίσουν το κόμμα ως τις ευρωεκλογές – Δε θα τους άφηνα
Είπε επίσης πως «ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι θα το έκανε, μου είπε ότι “δεν μπορώ αναγκαστικά να τους ελέγξω αλλά θα προσπαθήσω”», πρόσθεσε δε πως ζήτησε και από τον Διονύση Τεμπονέρα να τους μιλήσει, ώστε «να δούμε αν μπορέσουμε πριν την Κεντρική Επιτροπή να έχουμε κάποιο κοινό έδαφος».
Εγώ, είπε, «έτεινα χείρα φιλίας» αλλά, «οι συγκεκριμένοι είπαν βαριά πράγματα χωρίς κανένα στοιχείο. Κι αντί να ανασκευάσουν έστω και μια λέξη, πήγαν στην Κεντρική Επιτροπή, κατά τη γνώμη μου, με ειλημμένη απόφαση, μ’ ένα σχέδιο να ροκανίσουν το κόμμα μέχρι τις ευρωεκλογές. Άρα λοιπόν, δεν μπορούσα εγώ να αφήσω τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι αντιμέτωπος με μια τέτοια υπονόμευση. Το λέω απλά. Δεν θα αφήσω σε κανέναν να τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ».
Στην ερώτηση του Ν. Χατζηνικολάου αν η πρόταση για δημοψήφισμα ήταν μια τακτική κίνηση για τους αναγκάσει να φύγουν ανέφερε:
«Δεν ήταν εύκολη απόφαση για μένα. Δεν ήταν εύκολη απόφαση. Όπως έχω πει, τηρώ το καταστατικό πλήρως. Η πρότασή μου θα ήταν βάσει καταστατικού, αλλά βεβαίως υπήρχε κάποια στιγμή, όταν κάποιοι δεν θέλουν να προσφέρουν στο κόμμα, όπου κι εγώ έπρεπε να πάρω μία ξεκάθαρη θέση. Ενότητα ναι, αλλά άλλο εκεχειρία κι άλλο μια γροθιά. Για να πετύχουμε, πρέπει να είμαστε μια γροθιά».
«Τηρώ πλήρως το καταστατικό»
Σε ό,τι αφορά την συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, το απόγευμα της Τετάρτης, ερωτήθηκε αν νιώθει ότι ο πρώην πρόεδρος του άσκησε κριτική με όσα είπε, σύμφωνα με τι σχετική διαρροή, για την τήρηση του καταστατικού και τα όργανα.
Απάντησε αρνητικά, καθώς όπως είπε, συμφωνεί πλήρως με αυτά, τα προσυπογράφει. «Εγώ ο ίδιος έχω κάνει Πολιτική Γραμματεία μέσα σε τρεις εβδομάδες, έχω κάνει δυο Εκτελεστικά Γραφεία, κάναμε Κεντρική Επιτροπή. Τις πρώτες δυο εβδομάδες στο τιμόνι του κόμματος, μην ξεχνάτε ότι έτρεχα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τιμώντας τις επιλογές της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Άρα όχι, θεωρώ ότι έχω υπάρξει ο πρώτος ο οποίος έχει πει “θα τηρήσω πλήρως το καταστατικό”». Πρόσθεσε πως ήταν «ο μόνος υποψήφιος στις εκλογές μας που είχε δεσμευτεί ότι θα έμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως αποτελέσματος».
Στρατός και πατριωτική αριστερά
Σε σχέση με την στρατιωτική του θητεία απάντησε ότι θα πάει στρατό κατά την άνοιξη μετά το συνέδριο και «από ‘κει και πέρα θα κάνω ό,τι λέει ο νόμος».
Στο ερώτημα για τη θέση που έχει εκφράσει για τον επαγγελματικό στρατό και την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας, παρέπεμψε στο καθεστώς που ισχύει στην Ελβετία, η οποία όπως είπε «δίνει την αμοιβή που έχει κάποιος από τον ιδιωτικό τομέα, πληρώνει το κράτος αυτό για τους νέους που πάνε φαντάροι εκεί. Εμείς πληρώνουμε 7 ευρώ και 63 σεντς το μήνα».
Δεν απάντησε πάντως αν θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια για ένα τέτοιο καθεστώς όσο έχει την Τουρκία απέναντι, αλλά παρέπεμψε στην ρητορική του για την «πατριωτική αριστερά».
Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι θεωρεί πως υπάρχει και μη πατριωτική αριστερά είπε πως «υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν κάποιες πεποιθήσεις για την έπαρση της σημαίας, τα οποία εμένα δεν με εκπροσωπούν», αλλά δεν είναι εκεί το ζήτημα.
«Η Αριστερά προφανώς είναι πατριωτική» ανέφερε και παρέπεμψε στον Μανώλη Γλέζο με τη σημαία, αλλά και τη «ματωμένη σημαία του Πολυτεχνείου», αναφέρθηκε ακόμη και στην «επιστολή του Ζαχαριάδη» κατά την δικτατορία του Μεταξά και κατέληξε πως «η Αριστερά έχει τιμήσει τους εθνικούς αγώνες αντίστασης, -ΕΑΜ-ΕΛΑΣ– άρα η Αριστερά είναι πρωτίστως πατριωτική».
«Δεν είμαι δογματικά εναντίον του φράχτη, αλλά ό,τι πουν οι ΕΔ»
Άλλοι, είπε «είναι που εργαλειοποιούν φράχτες και σύμβολα για να περάσουν την ατζέντα» δείχνοντας προς τη Νέα Δημοκρατία για την οποία είπε ότι με αυτό τον τρόπο επιχείρησε να αλλάξει την ατζέντα όταν ο Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον φράχτη χωρίς λόγο.
Για τον φράχτη καθαυτό είπε «εγώ δεν είμαι δογματικά εναντίον του φράχτη. Αλλά θα σεβαστώ αυτό το οποίο μου λένε οι Ένοπλες Δυνάμεις. Άμα οι Ένοπλες Δυνάμεις θεωρούν ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, βεβαίως να το ολοκληρώσουμε. Αλλά πρέπει να ξέρουμε και ποιο είναι το κόστος και η απόδοση αυτού του εργαλείου. Όπως σε οποιοδήποτε εργαλείο».
Μαξιλάρι 37 δισ.: ο Τσακαλώτος ήταν υπεύθυνος της υπεραπόδοσης – Εμμονή με τους φόρους
Σε σχέση με το μαξιλάρι των 37 δις είπε ότι «ο κ. Τσακαλώτος ήταν ο υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης με τους ομολόγους του» και θα μπορούσε να έχει κάνει καλύτερη διαπραγμάτευση, γιατί υπήρχε πολύ μεγάλη υπεραπόδοση και παρέπεμψε σε παλιότερη δήλωση Δραγασάκη ότι «άμα το ζήτημα είναι 37 και 30, αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε».
Στην παρατήρηση ότι ο πρωθυπουργός έδινε την τελική έγκριση και δεν αποφάσιζε μόνος του ο Τσακαλώτος, είπε πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν υποχρεωμένος να συζητάει με τον κ. Σόιμπλε οικονομετρία.
Περαιτέρω διαχώρισε τον Αλέξη Τσίπρα από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ως εξής:
«Ο Αλέξης Τσίπρας διαχειρίστηκε μια πολύ μεγάλη κατάσταση. Μην ξεχνάτε ότι κατάφερε, ενάντια και στην τρόικα, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, τον υποκατώτατο μισθό, κατάφερε να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών, το ’18-’19 και είχε έναν προεκλογικό αγώνα. Ο υπεύθυνος για την υπεραπόδοσης των στόχων ήταν ο κ. Τσακαλώτος».
Και συνέχισε: «Ο λόγος για τον οποίο αναφέρθηκα σε αυτό είναι επειδή πιστεύω ότι ο κ. Τσακαλώτος έχει μια εμμονή με την αύξηση των φόρων», και «ιδεοληψία εναντίον της μεσαίας διαστρωμάτωσης στην κοινωνία. Εγώ δεν είμαι υπέρ της φοροεπιδρομής».
Για Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Ηλιόπουλο: Τιμή μου αν μείνουν, αποστάτες αν φύγουν
Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα της ομάδας 6+6 και της Έφης Αχτσιόγλου, εν όψει αποφάσεων για πιθανή αποχώρησή τους, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε πως πρόκειται για πολύ αξιόλογα στελέχη, εκτίμησε ότι θα μείνουν σημειώνοντας όμως πως αν φύγουν θα είναι «αποστάτες»:
Ανέφερε ότι η ομιλία του απευθυνόταν στην Ομπρέλα, αλλά στην Έφη Αχτσιόγλου έτεινε χείρα φιλίας και αυτή ήταν η ουσία του τηλεφώνου το πρωί εκείνης της ημέρας.
Πρόσθεσε:
«Έχω πει, “ο πρώτος είναι πρώτος, και ο δεύτερος είναι πρώτος”, το έχω πει τρεις φορές μέχρι στιγμής. Πήρε 44% στις εκλογές του κόμματος. Το κόμμα της και ο χώρος της είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτός ο χώρος βασίζεται σε εκείνη για τη συνοχή του. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι 50 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο -ξέρουμε πώς φτάσαμε στη Χούντα- ότι αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι που γνωρίζουν τους αγώνες του χώρου μας, θα γίνουν αποστάτες. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Πιστεύω ότι θα μείνουν στο κόμμα».
Επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει στενός κύκλος» και πως τα συγκεκριμένα στελέχη είναι πολύ αξιόλογα: «Ο Νάσος Ηλιόπουλος έχει ένα μεγάλο ακτιβιστικό χαρακτήρα στο έργο του, που μου ταιριάζει ο τρόπος που πολιτεύεται» είπε, ενώ «ο Αλέξης Χαρίτσης έχει πολύ μεγάλη τεχνοκρατική επάρκεια». Ανέφερε πως του ζήτησε «αρκετές φορές να είναι τομεάρχης Οικονομικών».
Επέμεινε ότι πρέπει να μείνουν αποκαλύπτοντας ότι θα δημιουργήσει ένα πολιτικό κέντρο στο οποίο θέλει να τους αξιοποιήσει: «Και στο πολιτικό κέντρο που θέλω να δημιουργήσω από εδώ και πέρα, θα έχουν ισότιμη θέση».
Νέο πολιτικό κέντρο
Αυτό το «νέο πολιτικό Κέντρο θα είναι διαφορετικό από τους δυο μήνες που έχουν περάσει, (…). Ας έρθουν να δουλέψουμε ισότιμα, πραγματικά το πιστεύω. (…) Και θα ήταν τιμή μου να μείνουν στο κόμμα και να βοηθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγίνει κυβερνητική παράταξη, όπως ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας».
Όσον αφορά το ρόλο που πρότεινε στην Έφη Αχτσιόγλου είπε πως της πρότεινε ό,τι την ενδιαφέρει αλλά και πως τις εβδομάδες που ακολούθησαν της ζήτησε να τον συνοδεύσει σε φορείς για τα εργασιακά, «διότι κατανοώ ότι η εμπειρία μου στο εξωτερικό δεν μπορεί να αντικατοπτρίσει πλήρως την εμπειρία της κ. Αχτσιόγλου στην Ελλάδα».
Στο ερώτημα αν θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να τους κρατήσει είπε πως «ο Αλέξης μπορεί να μιλήσει για τον εαυτό του» αλλά «ο ίδιος έχει περάσει από τρεις διασπάσεις, καταλαβαίνει τι σημαίνει διάσπαση, καταλαβαίνει πώς ο χώρος αναζωογονείται». «Η πρότασή μου είναι ειλικρινής» είπε, «μακάρι να μου δοθεί η ευκαιρία να το αποδείξω σε όλους, οι οποίοι έχουν παραμείνει στο κόμμα». Σημείωσε πως δεν θα αφήσει να αποδομηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, «θα συνεχίσει ακάθεκτος».
Διαφώνησε με την εκτίμηση ότι η παρουσία του στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πολιτικό πείραμα και είπε ότι εκλέχτηκε για τις προγραμματικές θέσεις που παρουσίασε. Είπε ότι ο πήχης του είναι το 17- 18% του Ιουνίου, άρα, «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε να κερδίσουμε τους 600.000 συμπολίτες μας που δεν μας ψήφισαν το 2023 και που μας ψήφισαν το 2019».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη