Τις διαδικασίες της συντεταγμένης αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανοίγουν οι 6+6, με τον χρόνο πλέον να μετρά αντίστροφα.
Η πανελλαδική συνδιάσκεψη της Ομάδας Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Ηλιόπουλου συνεδρίασε χθες για σχεδόν 9 ώρες, με μεγάλη συμμετοχή άνω των 1.000 ατόμων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από το 90% όσων πήραν τον λόγο τάχθηκαν υπέρ της εξόδου από το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη. Όλα τα κορυφαία στελέχη της κίνησης και οι βουλευτές κατέληξαν στο κοινό συμπέρασμα ότι η συμβίωση με την ηγετική ομάδα είναι πλέον αδύνατη. Την ίδια ώρα, σχεδόν το σύνολο των μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν τη μαζική αποχώρηση τους από το κόμμα. Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις και στην οργάνωση της Νεολαίας κεντρικά, ακόμα και έως το τέλος της εβδομάδας.
Αποφασίζεται ο οδικός χάρτης της εξόδου
Το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης δεν έχει συγκεκριμένο ορίζοντα, ωστόσο δεν μοιάζει καθόλου πιθανό αυτός τελικά να είναι στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής 9-10 Δεκεμβρίου, πόσω μάλλον το συνέδριο του Φεβρουαρίου. Ως εκ τούτου από σήμερα οι συσκέψεις και οι διαβουλεύσεις στο στρατόπεδο των 6+6 θα είναι πυκνές προκειμένου να οριστεί ο οδικός χάρτης της συντεταγμένης εξόδου. Πάντως, δεκάδες μέλη και στελέχη νομαρχιακών επιτροπών δήλωσαν πως έχουν ήδη στείλει τις παραιτήσεις τους ή ότι θα το πράξουν άμεσα. Τις προηγούμενες ημέρες στις λίστες των οργανώσεων συνέχιζαν να φτάνουν κατά δεκάδες τα email αποχωρήσεων. Φαίνεται λοιπόν ότι οι παρεμβάσεις για να πέσουν οι τόνοι και να αποφευχθεί η αποχώρηση, ακόμα και από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος.
Όσον αφορά την επόμενη μέρα, όπως φαίνεται στόχος μετά την συντεταγμένη αποχώρηση είναι και η συντεταγμένη ανάταξη. “Όλο αυτό το διάστημα έχουμε τοποθετηθεί και λειτουργήσει με βάση την ευθύνη για την ύπαρξη του αναγκαίου αριστερού και προοδευτικού σχεδίου απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε”, ξεκαθάριζαν χθες το βράδυ πηγές κοντά στην ηγετική ομάδα των 6+6, δείχνοντας ότι την επόμενη μέρα θα δώσουν το παρών στις διεργασίες στον χώρο της Αριστεράς. Αυτό που μένει να ξεδιαλύνει επιπλέον είναι τι θα γίνει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις ομιλίες των βουλευτών, τουλάχιστον των επτά που υπέγραψαν το κείμενο αποχώρησης από την Κεντρική Επιτροπή, δεν υπήρχε κάποια ισχυρή γραμμή υπέρ της παραμονής. Εκφράστηκαν ωστόσο προβληματισμοί είτε υπέρ της επίσπευσης της αποχώρησης χωρίς αναβολές είτε υπέρ μιας μεγαλύτερης περιόδου έως την απόφαση εξόδου. Βέβαια, άγνωστο παραμένει εάν υπάρχουν βουλευτές που βρίσκονται σε τροχιά αποχώρησης και σκέφτονται εάν θα παραδώσουν την έδρα.
Οι προβληματισμοί που τέθηκαν έχουν να κάνουν με το πλαίσιο της αποχώρησης, τα βήματα και τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας. Ζητήματα που έθεσαν όλα τα κορυφαία στελέχη, μεταξύ των οποίων η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης. Την εισήγηση στην διαδικασία έκανε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Όλα δείχνουν ότι οι εξελίξεις θα είναι άμεσες, ενδεχομένως να είναι και θέμα ημερών, καθώς όλα όσα έγιναν από την παρασκευή, παραμονές της Κεντρικής Επιτροπής, το δημοψήφισμα, η ομιλία Κασσελάκη, οι δηλώσεις των προηγούμενων ημερών και η αναπαραγωγή μέσω social media τοξικής γραμμής κατά όσων αποχώρησαν από την συνεδρίαση της Κ.Ε., βάρυνε πολύ το κλίμα. Η κίνηση των 6+6 καταλογίζει ευθύνες στον Στέφανο Κασσελάκη και στην ηγετική ομάδα πως έχει επιφέρει μια κρίση με στοιχεία διάλυσης. Όπως επισημάνθηκε σε δεκάδες τοποθετήσεις, μεταξύ των οποίων από τον Αλέξη Χαρίτση, την Σία Αναγνωστοπούλου και το Νάσο Ηλιόπουλο το πρόβλημα έχει τη ρίζα του τόσο σε πολιτικές επιλογές όσο και στο πολιτικό ήθος. Αυτό που τονίστηκε είναι πως η η ηγετική ομάδα αντί να επιτρέψει μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σε αυτή τη βάση επιλέγει σενάρια συνωμοσίας και προσωπικές επιθέσεις. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Ο βούρκος
Το κλίμα που απέπνεαν οι παρεμβάσεις όλων των κορυφαίων στελεχών και των βουλευτών είναι πως κάθε προσπάθεια συνεννόησης και συζήτησης τινάχτηκε στον αέρα, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις χυδαίες επιθέσεις. Μια μέρα πριν είχε προηγηθεί η επίθεση Πολάκη στην Σία Αναγνωστοπούλου που συζητήθηκε πολύ καθώς ο υπερσυντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με απόφαση Κασσελάκη, χρησιμοποίησε θέμα υγείας που είχε προκύψει στη βουλευτή Αχαΐας για να απαντήσει στην κριτική της σε βάρος του. Αλλά και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, όσο ακόμη τα μέλη και τα στελέχη των 6+6 συζητούσαν, το διαδίκτυο γέμισε από επιθέσεις στο Νάσο Ηλιόπουλο με αφορμή μια διαρροή για μια φράση περί “βούρκου” που σύμφωνα με τον ίδιο διαστρεβλώθηκε. Πρωταγωνίστριες, η βουλευτής επικρατείας Έλενα Ακρίτα που ευχήθηκε: “Νάσο, καλό δρόμο κι απ’ το πεζοδρόμιο” και η ένθερμη υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη, Ελένη Αυλωνίτου: “Όσοι είμαστε κατά τον κύριο Ηλιόπουλο «ο βούρκος»! Εμείς με το λαό και εκείνοι με την καρέκλα αγκαλιά!”. “Βούρκος είναι να διαστρεβλώνεις μια φράση και στη συνέχεια να συντονίζεις ένα ψηφιακό λιντσάρισμα. Βούρκος είναι να κάνεις πολιτική με ψέματα”, έγραψε σε ανάρτηση του ο Νάσος Ηλιόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκφραση αφορούσε την κατάσταση που επικρατεί στα social media και την ακραία τοξικότητα που επικρατεί στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου και εκβάλλει από την ηγετική ομάδα. Μιλώντας με… στοιχηματικούς όρους, δεν πληρώνει ότι ο “βούρκος” θα “φορεθεί” πολύ τις επόμενες ημέρες.
Πηγή: ethnos.gr
Διαβάστε επίσης:
Στο τέλος θα παίρνουμε μόνο πίτα - Αντί να αγοράζουν δύο τυλιχτά, τρώνε μόνο ένα | Έθνος (ethnos.gr)
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση