Τα τελευταία χρόνια οι συζητήσεις για το αν ο καπιταλισμός έχει υπερβεί τον εαυτό του, πληθαίνουν διαρκώς. Τροφοδοτούνται από τις τεχνολογικές αλλαγές και τις αλλαγές που αυτές φέρνουν τόσο στη δομή των επιχειρήσεων, στα επιχειρηματικά μοντέλα αλλά και στην αναδιοργάνωση της εργασίας. Κοιτώντας κανείς τον τρόπο που λειτουργούν οι αποθήκες τις Amazon ή τον τρόπο που πλατφόρμες όπως η Uber και η Airbnb εκμεταλλεύονται τις δημόσιες υποδομές, αναρωτιέται εύλογα αν μπορούμε ακόμα να μιλάμε για καπιταλισμό με τον τρόπο που θα μιλούσαμε πριν 40 ή 50 χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, επιπλέον, ευδοκιμούν θεωρίες που «ανακοινώνουν» νέα κοινωνικο-οικονομικά συστήματα και αντίστοιχα νέες πολιτικές στρατηγικές.
Γι αυτό τον λόγο, έχει αξία να πιάσουμε την ελληνική έκδοση του Καπιταλισμός της Πλατφόρμας που μπορεί να κυκλοφόρησε αρχικά πριν 8 χρόνια αλλά διατηρεί την επικαιρότητα του ακριβώς επειδή δίνει εργαλεία για να σκεφτούμε πάνω σε αυτά τα δύσκολα ερωτήματα. Η σύντομη αναδρομή που επιχειρεί ο συγγραφέας του βιβλίου, Νικ Σέρνικ, προσπαθεί να αναδείξει το πώς είναι η ίδια η κρίση του μετασχηματισμού από το 1973 και μετά που ανοίγει τον δρόμο για όλες αυτές τις αλλαγές αλλά και το πώς οι καινοτομίες αυτές φέρουν πάνω τους τη στάμπα της επιδίωξης του κέρδους και της κατάκτησης ολιγοπωλιακών θέσεων στην αγορά. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να σκεφτούμε και τις αλλαγές στην εργασία, την κατανάλωση, τον νέο ρόλο των δεδομένων μέσα σε μία σχέση τομής και συνέχειας με τα οικονομικά μοντέλα των προηγούμενων χρόνων.
Η προσέγγιση αυτή προσπαθεί να βρει το νέο μέσα στο παλιό και με αυτό τον τρόπο μπορεί να συνδεθεί με εξελίξεις μετά τη συγγραφή του βιβλίου, όπως είναι οι εργατικοί αγώνες σε μια σειρά από πλατφόρμες διεθνώς, οι οποίοι δείχνουν ότι «παραδοσιακά» εργαλεία και μορφές οργάνωσης διατηρούν τη σημασία τους — αυτό προσπαθούν να αναδείξουν οι μεταφραστές του βιβλίου στο επίμετρο που έγραψαν. Αντίστοιχα, η ανάλυση του Σέρνικ για τον κυρίαρχο ρόλο των δεδομένων στα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, θέτει τις βάσεις για την κατανόηση της τωρινής άνθησης της τεχνητής νοημοσύνης και τον ρόλο της σε μια νέα πιθανή αναδιοργάνωση του καπιταλισμού — πολύ συνοπτικά, στον πρόλογο που έγραψε για την ελληνική έκδοση, ο συγγραφέας προσπαθεί να αναδείξει αυτή την πλευρά.
Για όλα αυτά τα θέματα και πολλά ακόμα, ο Χρήστος Αβραμίδης παίρνει συνέντευξη από τον Αλέξανδρο Μινωτάκη, που είναι ένας εκ των μεταφραστών του βιβλίου.
Πηγή: jacobin.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 3/01
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση