Thumbnail
Γ.Κατρούγκαλος: Αντισυνταγματικές οι απειλές του υπουργείου παιδείας για τους διοικητικούς 

Τέθηκε υπόψη μου ερώτημα εάν οφείλουν να συμμορφωθούν, κατά την διάρκεια της απεργίας τους, οι εργαζόμενοι στο ΕΜΠ στην επιταγή της ΥΑ Β.2/Δ/33 /οικ.27653 περί αποστολής των στοιχείων τους στο Υπουργείο Παιδείας ώστε να απογραφούν, στο πλαίσιο της διαδικασίας διαθεσιμότητας. Η γνώμη μου επί του ερωτήματος αυτού έχει ως εξής: 

Η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στην Αριθμ.ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/Δ/33 /οικ.27653 Τροποποίηση της υπʼ αριθμ. ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/2/οικ. 21634/ 2.8.2013 (ΦΕΚ 1914/Β/7.8.2013) Απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με θέμα «Καθορισμός της διαδικασίας επιλογής των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα, των κριτηρίων επιλογής και κατάταξής τους, τον τρόπο μοριοδότησής τους και ρύθμιση ζητημάτων λειτουργίας του Τριμελούς Συμβουλίου του άρθρου 5 παρ. 3 του ν.4024/2011 και των Τριμελών Ειδικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων» και έχει ως εξής:

«Προκειμένου για εποπτευόμενα από Υπουργεία ΝΠΔΔ, αν παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω δεκαπενθήμερη (15) προθεσμία, η σύνταξη των ανωτέρω πινάκων πραγματοποιείται από την οικεία Διεύθυνση Διοικητικού/Προσωπικού του εποπτεύοντος Υπουργείου. Για τον σκοπό αυτό, οι υπηρετούντες με οποιαδήποτε σχέση εργασίας σε εποπτευόμενα από Υπουργεία ΝΠΔΔ υποχρεούνται, εντός πέντε (5) ημερών από την δημοσίευση σχετικής πρόσκλησης από το εποπτεύον Υπουργείο, να απογραφούν σε ειδικό πληροφοριακό σύστημα που το εποπτεύον Υπουργείο παρέχει και λειτουργεί για το σκοπό αυτό. Όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται και εγγράφως στην οικεία Διεύθυνση Διοικητικού/ Προσωπικού του εποπτεύοντος Υπουργείου.» 

Πέραν των σοβαρών επιφυλάξεων επί της συνταγματικότητας της ρύθμισης αυτής καθεαυτής, είναι προφανές ότι αυτή προσδιορίζει πρόσθετη αρμοδιότητα των αναφερόμενων σε αυτήν υπαλλήλων, στο πλαίσιο των εν γένει υπηρεσιακών καθηκόντων τους. Εξυπακούεται ότι εφόσον οι υπάλληλοι αυτοί απεργούν, δεν υπέχουν υποχρέωση συμμόρφωσης προς την υπό κρίση ρύθμιση, εφόσον, ούτως ή άλλως, δεν ασκούν κανένα από τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, ασκώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία.

Για αυτό το λόγο θα ήταν απολύτως αντισυνταγματική και ανεφάρμοστη οποιαδήποτε επιβολή πειθαρχικής ποινής, η οποία, άλλωστε, αυτή τη στιγμή δεν προβλέπεται από καμιά κείμενη διάταξη. Εξίσου προφανές δε είναι ότι ακόμη και μελλοντική πρόβλεψη για παρόμοια ποινή, πέραν της ουσιαστικής της αντισυνταγματικότητας (λόγω αντίθεσης, ιδίως, με την αρχή της αναλογικότητας) δεν μπορεί να επιβληθεί αναδρομικά.

Συνεπώς, ενόψει των ανωτέρω, η απάντηση που προσήκει στο ερώτημα είναι ότι, υπό τις συνθήκες του ιστορικού, οι εργαζόμενοι του ΕΜΠ ΔΕΝ οφείλουν να απογραφούν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ανωτέρω Υπουργική Απόφαση και δεν υπέχουν, εκ του λόγου αυτού, πειθαρχικής ευθύνης.

Αθήνα, 14/10/2013

Καθηγητής Γιώργος Κατρούγκαλος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ipourgeio_paideias
Α' Κύκλος κινητικότητας 2025: Ορίστηκαν τα τριμελή όργανα - Η απόφαση
Απόφαση υπηρεσιακού Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας για τη σύσταση των οργάνων στις περιφερειακές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας...
Α' Κύκλος κινητικότητας 2025: Ορίστηκαν τα τριμελή όργανα - Η απόφαση
mathitikos_diagonismos
Μεγάλη επιτυχία για το 5ο Πανελλήνιο υβριδικό μαθητικό μαθηματικό φεστιβάλ – «Τα μαθηματικά είναι παντού»
Ένα διήμερο γεμάτο μαθηματική έμπνευση, δημιουργικότητα και καινοτομία για μαθητές και εκπαιδευτικούς
Μεγάλη επιτυχία για το 5ο Πανελλήνιο υβριδικό μαθητικό μαθηματικό φεστιβάλ – «Τα μαθηματικά είναι παντού»
απθ
«Τα όνειρα δεν διαγράφονται»: Εκδήλωση κατά των διαγραφών φοιτητών στο ΑΠΘ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και δημόσια συζήτηση την Πέμπτη 10 Απριλίου για το μέτρο που απειλεί σχεδόν τους μισούς φοιτητές πανελλαδικά
«Τα όνειρα δεν διαγράφονται»: Εκδήλωση κατά των διαγραφών φοιτητών στο ΑΠΘ