Τρεις συνταγές που συνδυάζουν γεύσεις και τεχνικές για να απογειώσουν το αγαπημένο σας συστατικό, από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο.
1. Ριζότο Μανιταριών
Υλικά:
500 γρ. ρύζι αρμπόριο
2 λευκά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
50 ml ελαιόλαδο
150 γρ. βούτυρο αγελάδος
400 γρ. μανιτάρια champignon
200 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
1250 ml ζωμό μανιταριών
30 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια
100 ml λευκό κρασί
2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
250 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
Αλάτι και πιπέρι
Το μυστικό:
Η διαδικασία για ένα τέλειο ριζότο απαιτεί υπομονή και συνεχές ανακάτεμα. Όπως είπε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, «το ριζότο είναι ωραίο γιατί όσο το φτιάχνεις μπορείς να σκεφτείς τη ζωή σου».
Διαδικασία:
Για το ζωμό: Βράζουμε τα μανιτάρια και κρατάμε το ζωμό που δημιουργείται.
Για το ριζότο: Σε ένα τηγάνι, βάζουμε λίγο βούτυρο, ελαιόλαδο και το ρύζι για να το θωρακίσουμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρασί και μόλις το «πιεί», βάζουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το θυμάρι, τα μανιτάρια και λίγο από το ζωμό.
Ανακατεύουμε συνεχώς και προσθέτουμε ζωμό μέχρι το ριζότο να είναι έτοιμο (περίπου 20 λεπτά). Μόλις το βγάλουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα.
2. Σπανακόρυζο με κρέμα φέτας
Υλικά:
250 γρ. ρύζι καρολίνα
700 ml ζωμό λαχανικών
5 φρέσκα κρεμμύδια
2 πράσα
1 λευκό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι άνηθο
Χυμό από 2 λεμόνια
70 ml ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι και πιπέρι
Για την κρέμα φέτας:
250 γρ. φέτα
80 ml ελαιόλαδο
Χυμό από 1 λεμόνι
15 φύλλα δυόσμου
Πιπέρι
Το μυστικό:
Η διαφορά σε αυτή τη συνταγή είναι ότι το ρύζι προστίθεται στο τέλος, δίνοντας μια εξαιρετική γεύση και υφή στο πιάτο.
Διαδικασία:
Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε το σκόρδο, τα φρέσκα κρεμμύδια, το λευκό κρεμμύδι, το πράσο και το φύλλο δάφνης.
Προσθέτουμε το σπανάκι και το μαραίνουμε σε δυνατή φωτιά, και προσθέτουμε λίγο ξύσμα λεμονιού.
Βάζουμε το ρύζι και προσθέτουμε το ζωμό, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε το ρύζι να μαγειρευτεί για 9-10 λεπτά, προσθέτουμε τη φέτα, το γιαούρτι και λίγο λεμόνι.
Ανακατεύουμε καλά και το πιάτο είναι έτοιμο!
3. Ρυζόγαλο με Μέλι, Κανέλα και Βατόμουρα
Υλικά:
300 γρ. ρύζι γλασέ
2 λίτρα γάλα αγελάδος
250 ml κρέμα γάλακτος
250 γρ. μέλι
150 γρ. βούτυρο αγελάδος
40 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κιλό βατόμουρα
Αλάτι
Το μυστικό:
Η προσθήκη κρέμας γάλακτος και βουτύρου δίνει στο ρυζόγαλο μια πλούσια και κρεμώδη υφή που το κάνει εξαιρετικά απολαυστικό.
Διαδικασία:
Σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να καρβουδιστεί. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την κρύα κρέμα γάλακτος και το γάλα.
Βράζουμε το μείγμα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια, το μέλι και το ξύσμα λεμονιού.
Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 20 λεπτά.
Σερβίρουμε με κανέλα ή μαρμελάδα βατόμουρο, για έξτρα γεύση και φρεσκάδα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ