Thumbnail
Αξιοποιώντας το αρχείο της Β’Θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας 

Αξιοποιώντας το αρχείο της Β’Θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας που βρίσκεται στα Γ.Α.Κ. Νομού Ημαθίας παρουσιάζουμε έκθεση σχετικά με τη λειτουργία των Γυμνασίων του Ν. Ημαθίας κατά την περίοδο Γενάρη-Φλεβάρη 1972. Σ’αυτή αποτυπώνεται το γενικότερο κλίμα της εποχής, ενώ δίνονται χρήσιμες πληροφορίες για τη σχολική ζωή αλλα και τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων τότε με βάση τα "Ελληνοχριστιανικά ιδεώδη».

 
«Επί της λειτουργίας των Γυμνασίων της κα’ ημάς Διοικητικής Περιφερείας κατά το δίμηνον Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου τα κάτωθι:
 
Η φοίτησις και η υγιεινή κατάστασις των μαθητών υπήρξε καλή.
 
Η θρησκευτική αγωγή των μαθητών επετεύχθη διά του τακτικού εκκλησιασμού, διά της κατά Σάββατον αναπτύξεως της Ευαγγελικής Περικοπής της Κυριακής και διά της φοιτήσεως ικανού αριθμού μαθητών εις τα Μέσα και Ανώτερα Κατηχητικά Σχολεία της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας κια Ναούσης. Επί τη εορτή των ριών Ιεραρχών ετελέσθη Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, την οποίαν παρηκολούθησαν άπαντες οι μαθηταί και καθηγηταί.
 
Απαντες οι καθηγηταί εξετέλεσαν μετ’ ευσυνειδησίας τα εκπαιδευτικά των καθήκοντα και συνετέλεσαν μετά προθυμίας εις την εύρυθμον λειτουργίαν του Σχολείου.
 
Την 19/1/1973 επραγματοποιήθη σύσκεψις εν τω γραφείω του Γυμνασίου Ναούσης, παρουσία του υποφαινομένου, εκ των κ.κ. Δημάρχου Ναούσης, Γυμνασιάρχου Ναούσης, Προέδρου Γονέων και Κηδεμόνων και Ταμίου της Σχολικής Εφορείας του Γυμνασίου, καθ’ ην συνεζητήθη διεξοδικώς το θέμα της αγοράς οικοπέδου διά την ανέγερσιν νέου διδακτηρίου. Οι μαθηταί των Ε’ και Στ’ τάξεων Γυμνασίου Ναούσης παρηκολούθησαν συναυλίαν δοθείσαν παρά της μπάντας του Αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Φόρεσταλ», ως και κινηματογραφικήν παράστασιν με το πολύ ενδιαφέρον έργον: « Ακρόπολις των Αθηνών, Φάρος Πολιτισμού» του Βασίλιεφ. Ωσαύτως το εν λόγω σχολείον παρέστη εις το μνημόσυνον υπέρ των πεσόντων κατά την εισβολήν των Κομμουνιστοσυμμοριτών εις Νάουσαν την 11-14/1/1949.
 
Οι μαθηταί της Α3 τάξεως του Α’ Γυμνασίου Αρρένων Βεροίας δια της καθηγητρίας των Μαλούκου Ελ. απέστηλαν εις Ανατολικήν Αφρικήν το ποσόν των 500 δρχ. διά την βάπτισιν ενός Αφρικανόπαιδος με το όνομα «Παύλος».
 
Υπό των μαθητριών της Γ’ τάξεως του Β’ Γυμνασίου Θηλέων Βεροίας κατόπιν συνεργασίας της θεολόγου Τσακιρίδου Δ. μετά της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης προσεφέρθη το ποσόν των 1.000 δρχ. υπέρ της Ελληνικής Εταιρείας Ορθοδόξου Εξωτερικής ιεραποστολής διά την βάπτισιν δύο Αφρικανοπαίδων με τα ονόματα του πολιούχου της Βεροίας Αντωνίου και Σάββα του ηγιασμένου.
 
Εδημοσιεύθησαν εις «Φρουρόν Ημαθίας»  την 1-1-1973 λαογραφικόν αφήγημα της μαθητρίας της Στ’ τάξεως του αυτού Γυμνασίου Μ. Ευαγγελοπούλου υπό τον τίτλον «Τς Βιρβιρίσας του τραγουδ» β) Την 13-2-1973 λαογραφική εργασία της μαθητρίας της Στ’ τάξεως του Β’ Γυμνασίου Θηλέων Βεροίας Α. Καρανάσιου με θέμα: «Εθιμα γάμου στην περιοχή της Κοζάνης» και γ) Την 26-2-1973 λογοτεχνική επιστολή επί τη Εθνικη Επετείω της απελευθερώσεως της Ηπείρου υπό της μαθητρίας της Στ’ τάξεως του αυτού Γυμνασίου Λ. Λιούλια με θέμα: «Μετά τη μάχη του Μπιζανίου».
 
Την 21-2-1973 εις συνεδρίαν του Συλλόγου των διδασκόντων του Β’ Θηλέων Βεροίας εθίγησαν τα κάτωθι θέματα:1. Υπαλληλικήν και υπηρεσιακή συμπεριφορά καθηγητού με εισηγητήν τον Θεολόγον καθηγητήν Μπίτσην Βασίλειον. 2. Παρατηρήσεις επί της τριμερούς μορφής διδασκαλίας με εισηγητήν τον Γυμνασιάρχην κ. Καλλιφατίδην Κ. Την ως άνω συνεδρίαν ετίμησε ο Επιθεωρητής Ειδικ. Φιλολόγων κ. Ι. Μελιδώνης, όστις και ολοκλήρωσε την επί των εισηγήσεων συζήτησιν.
 
Προς τας μαθητρίας τους Β’ Γυμνασίου Θηλέων Βεροίας ωμίλησεν ο Θεολόγος καθηγητής Μπίτσης Βασίλειος προ του Βήματος του Αποστόου παύλου «περί της σημασίας της εκ Βεροίας διελεύσεως του Αποστόλου των Εθνών».
 
Την 28-2-1973 εις το Γυμνασίον Αλεξανδρείας, παρουσία του Επόπτου Στ’ Ανωτέρας Εκπαιδευτικής Περιφερείας κ. Γ. Τσαμπή, του υποφαινόμενου και των Επιθεωρητών Ειδικότητας Φιλολόγων και Φυσικων κ.κ.Μελιδώνη, Τσιτουρίοδυ, έλαβε χώραν Παιδαγωγικήν συνεδρία, καθ’ ην η φιλόλογος καθηγήτρια κ. Αϊντα Μπατσώκα εισηγήθη το θέμα: «Η Ψυχολογία εις την τάξιν».
 
Την 27-2-1973 εις συγκέντρωσιν των καθηγητών του Γυμνασίου Ναούσης και παρουσία του Επιθεωρητού ειδικότητος Φιλολόγων κ. Ι. Μελιδώνη εγένετο εισήγησις υπό του φιλολόγου καθηγητού κ. Ι. ΚαραμπεΊδη με θέμα: «Η κατ’ οίκον διδομένη εργασία προς τους μαθητάς»
 
Προς τους μαθητάς απάντων των Γυμνασίων της καθ’ ημάς Περιφερείας εγένοντο αι κατ’ εντολήν ομιλίαι επί των θεμάτων. α) Η επανάστασις του 1878. β) Ο Ελληνισμός του Πόντου , της Μικράς Ασίας και Θράκης. γ) Η βλασφημία και οι βάσφημοι.
 
Δι’ ενεργειών του θεολόγου καθηγητού του Α’ Γυμνασίου Θηλέων Βεροίας Πυρινού Π. ήρξατο λειτουργούσα εν Μελίκη Κοινοτική Βιβλιοθήκη στεγαζομένη εν τω Γυμνασίω Α’ Κύκλου Μελίκης και διαθέτουσα σήμερον υπέρ τους 600 τόμους. Εξ’ άλλου η Εταρεία «Ελληνικά Γράμματα» εχορήγησε δωρεάν προς την Σχολικήν Βιβλιοθήκην του αυτού Γυμνασίου 100 τόμους.
 
Υπό την εποπτείαν του Επιθεωρητού ειδικότητος Φιλολόγων κ. Ι. Μελιδώνη επραγματοποιήθησαν αι κάτωθι δοκιμαστικαί διδασκαλίαι:1. Την 23-2-1973 εις το Α’ Γυμνάσιον Αρρένων Βεροίας, υπό του φιλολόγου καθηγητού κ. Σεϊταρίδου Παν. 2. Την 25-2-1973 εις το Γυμνάσιον Ναούσης υπό της φιλολόγου καθηγητρίας Αμοιρίδου Μαρίας. 3. Την 26-2-1973 εις το Β’ Γυμνάσιον Θηλέων Βεροίας υπό της φιλολόγου καθηγητρίας Δανιηλίδου Σοφίας.
 
Εν Βεροία τη 16η Μαρτίου 1973
 
Ο Διοικητικός Επιθεωρητής Μ.Ε Νομού Ημαθίας»
 
 
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα του Νομού Ημαθίας "Άλλη Άποψη"  (http://www.alli-apopsi.gr)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 05/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpaideytikoi
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Αλήθεια τι σημαίνει αυτή η ξαφνική "γαλαντομία" του υπουργείου Παιδείας;
Οι διορισμοί αυτοί είναι το τίμημα που πρέπει να πληρωθεί για να ξεδιπλώσει το υπουργείο Παιδείας με λιγότερες δυσκολίες τη νέα του κίνηση που...
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Αλήθεια τι σημαίνει αυτή η ξαφνική "γαλαντομία" του υπουργείου Παιδείας;