Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο τόνος είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 είναι απαραίτητα για τον οργανισμό και διαθέτουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association, η κατανάλωση δύο μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο έως και κατά 36%.
Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι καταναλώνουν ψάρια τακτικά παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και υψηλότερα επίπεδα HDL, της αποκαλούμενης «καλής» χοληστερόλης. Παράλληλα, τα ωμέγα-3 συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας, προστατεύοντας έτσι από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.
Επιπλέον, μελέτες όπως αυτή που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation υποστηρίζουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα των ψαριών μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο αρρυθμιών, καταστάσεων που συνδέονται με αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Τα ψάρια, επίσης, μειώνουν τη φλεγμονή και ενισχύουν την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ