Thumbnail
Μια ματιά στην ιστορία και τις γλωσσικές ρίζες του αγαπημένου μας ποτού

Σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης, η λέξη "μπύρα" ή "beer" έχει ενδιαφέρουσα και κάπως αβέβαιη καταγωγή. Πρόκειται για ένα αλκοολούχο ποτό που φτιάχνεται από σιτηρά, κυρίως κριθάρι, και αρωματίζεται με λυκίσκο. Η λέξη θεωρείται ότι έχει δυτικογερμανικές ρίζες, αλλά η ακριβής προέλευσή της είναι αντικείμενο συζήτησης.

Μια θεωρία λέει πως γύρω στον 6ο αιώνα μ.Χ., μοναχοί χρησιμοποίησαν τη λατινική λέξη biber (που σημαίνει "ποτό", από το ρήμα bibere – πίνω) για να αναφερθούν στο δικό τους μοναστηριακό ποτό, τη μπύρα.

Μια άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι η λέξη προέρχεται από την αρχαία γερμανική ρίζα beuwoz- ή beuwo, που σήμαινε "κριθάρι". Όμως, αυτή η λέξη ήταν σπάνια και κυρίως ποιητική, και δεν ήταν διαδεδομένη ανάμεσα σε όλους τους γερμανόφωνους λαούς πριν τον 16ο αιώνα για να περιγράψουν τη μπύρα.

Η γαλλική λέξη bière είναι δανεισμένη από τα γερμανικά, μέσω της περιοχής της Αλσατίας, επίσης τον 16ο αιώνα.

Η ισπανική λέξη cerveza προέρχεται από τη λατινική cervesia, που σήμαινε ένα αφρώδες ποτό τύπου μπύρας. Ίσως μάλιστα συνδέεται με τη λέξη cremor, δηλαδή "κρέμα", λόγω της υφής.

Η μπύρα ήταν ένα συνηθισμένο ποτό σε πολλές περιοχές, όχι μόνο στη μεσαιωνική Ευρώπη, αλλά και στην αρχαία Αίγυπτο, Μεσοποταμία, Ελλάδα και Ρώμη, όπου θεωρούνταν ένα "εξωτικό" ποτό.

Οι αρχαίοι Έλληνες φαίνεται να χρησιμοποιούσαν τη λέξη britos (βρίσκεται στο κείμενο με λατινικά γράμματα), που αναφερόταν σε θρακικές ή φρυγικές παραλλαγές της μπύρας. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η λέξη μοιάζει ή ίσως σχετίζεται με την παλαιά αγγλική λέξη brewan, που σήμαινε "παρηγοριά". Ίσως δηλαδή η μπύρα να θεωρούνταν ποτό που παρηγορεί.

Τέλος, η λατινική λέξη zythum προέρχεται από την ελληνική λέξη ζύθος, που χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει την αιγυπτιακή μπύρα και πιθανότατα σχετίζεται με τη λέξη ζύμη, καθώς η μπύρα είναι προϊόν ζύμωσης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γλώσσα - Συζήτηση
Κι όμως, αυτή η λέξη που λες κάθε μέρα… έχει ελληνικό όνομα!
Την επόμενη φορά που θα πεις «κάναμε update στο app», δοκίμασε να πεις «έγινε ενημέρωση στην εφαρμογή». Ίσως εκπλαγείς με το πόσο φυσικά ακούγεται!
Κι όμως, αυτή η λέξη που λες κάθε μέρα… έχει ελληνικό όνομα!