Μια πρόσφατη έρευνα από την Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης έδειξε ότι το αστράγγιστο πρόβειο γιαούρτι είναι πιο θρεπτικό από το στραγγιστό αγελαδινό. Έχει περισσότερες πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά και μεταλλικά στοιχεία, ενώ περιέχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά.
Η σύγκριση αφορά πλήρη γιαούρτια. Τα πιο ελαφριά γιαούρτια (με 2% ή 0% λιπαρά) χάνουν μέρος της διατροφικής τους αξίας, αφού πολλά από τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται στο πλήρες προϊόν.
Τι να προσέχεις όταν διαλέγεις γιαούρτι:
Λιγότερα συστατικά, καλύτερα: Το ιδανικό γιαούρτι περιέχει μόνο γάλα και καλλιέργεια. Αν είναι πρόβειο και παραδοσιακό, ακόμα καλύτερα.
Απέφυγε τα πρόσθετα: Γιαούρτια με φρούτα, σοκολάτα ή δημητριακά συχνά έχουν ζάχαρη και άλλα πρόσθετα που μειώνουν τη θρεπτική τους αξία.
Πρόσεξε τις ετικέτες: Αν γράφει "επιδόρπιο γιαουρτιού", σημαίνει ότι πιθανόν περιέχει συστατικά όπως ζελατίνη, γλυκαντικά ή χρώματα που δεν υπάρχουν στο αυθεντικό γιαούρτι.
Παιδικά γιαούρτια με μέτρο: Πολλά από αυτά έχουν αρκετή ζάχαρη, αρώματα και γλυκά πρόσθετα. Δεν είναι απαραίτητα πιο υγιεινά από ένα απλό γιαούρτι.
Φτιάξε το όπως θες: Μπορείς να προσθέσεις στο γιαούρτι φρούτα, μέλι, ξηρούς καρπούς ή σπιτική μαρμελάδα και να το κάνεις γευστικό και θρεπτικό, με υλικά που επιλέγεις εσύ.
Δώσε βάση στην προέλευση: Δες από πού προέρχεται το γάλα. Ακόμα κι αν η μάρκα είναι ελληνική, το γάλα μπορεί να μην είναι. Αν θες να στηρίξεις την ελληνική παραγωγή, κοίτα προσεκτικά την ετικέτα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ