Επιτροπή Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ
Για την τοποθέτηση του Ε. Κουφουδάκη στη θέση του Προέδρου της ΑΔΙΠ
Η κυβέρνηση προωθεί για τη θέση του επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) τον Βαγγέλη Κουφουδάκη, ομότιμο πρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ομότιμο καθηγητή και πρύτανη του Indiana University - Perdue University των ΗΠΑ.
Δεδομένου του πολύ σημαντικού ρόλου και των αρμοδιοτήτων που έχουν αποδώσει στην ΑΔΙΠ οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων η προαπαιτούμενη για - κάθε νομοθετική ρύθμιση ή απόφαση - γνωμοδότηση της συγκεκριμένης Αρχής για την εθνική στρατηγική για την ανώτατη εκπαίδευση, για τις συγχωνεύσεις, καταργήσεις των ΑΕΙ, για τις πιστωτικές μονάδες που απαιτούνται για τις απονομές τίτλων σπουδών, για τις διαδικασίες και τα κριτήρια των προγραμμάτων σπουδών, η ΕΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ επισημαίνει τα εξής:
Το έργο της ΑΔΙΠ στο παρελθόν έχει επερωτηθεί πολλές φορές, καθώς από την πανεπιστημιακή κοινότητα αμφισβητούνται τα κριτήρια που αυτή ορίζει για την αξιολόγηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Οι διαρροές αναφορικά με τις στοχεύσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας (μειώσεις μισθών και δαπανών, κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων, επιβολή διδάκτρων) μας κάνουν κάτι παραπάνω από προϊδεασμένους για την ποιότητα της αξιολόγησης που θα κληθεί να υλοποιήσει στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα η Αρχή και ο νέος της Πρόεδρος και τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Ειδικότερα, το σχέδιο «Αθηνά», με τις καταργήσεις και συντμήσεις Τμημάτων και Ιδρυμάτων, προφανώς με οικονομικά κριτήρια και όχι επιστημονικά, θα είναι το βασικό έργο που θα έρθει να υπηρετήσει ο προτεινόμενος νέος πρόεδρος της ΑΔΙΠ.
Ειδικότερα, όμως, για το πρόσωπο που επιλέγεται για τη θέση του προέδρου, προκύπτουν κάποια εύλογα ερωτήματα.
Η μόνιμη κριτική που ασκείται από τα μνημονιακά κόμματα και μερίδα του Τύπου προς τα ελληνικά Πανεπιστήμια συνοψίζεται στο ότι βρίσκονται πολύ χαμηλά στις παγκόσμιες κατατάξεις αξιολόγησης. Κανείς βεβαίως δεν απασχολείται με το αν δίνονται τα εφόδια στα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ για να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό με τα ξένα, ούτε με το ότι οι λίστες αυτές αμφισβητούνται από την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως. Η πιο γνωστή από αυτές τις λίστες είναι η περίφημη λίστα της Σανγκάης. Με βάση αυτή τη λίστα, λοιπόν, το Πανεπιστήμιο στο οποίο είναι πρύτανης ο κ. Κουφουδάκης, το Indiana University - Perdue University, βρίσκεται στην κατάταξη χαμηλότερα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών! Επίσης, με βάση το επίσημο βιογραφικό του, προκύπτει πως ο κ. Κουφουδάκης έγινε καθηγητής το 1985, χωρίς να έχει εκπονήσει καμία μονογραφία, αλλά μόνο με άρθρα και επιμέλειες!
Η κυβέρνηση οφείλει να μας απαντήσει: Από πού προκύπτει πως ο κ. Κουφουδάκης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να αναλάβει το έργο της αξιολόγησης και αναβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ελλάδας; Μήπως από την ιδεολογική του ταύτιση με τις αντιλήψεις της Νέας Δημοκρατίας; Μήπως από το ότι, όπως προκύπτει και πάλι από το βιογραφικό του, έχει σχέσεις με το ΝΑΤΟ, στο Αμυντικό Κολλέγιο του οποίου δίδασκε;
Αναμένουμε τις απαντήσεις της κυβέρνησης.
20/9/2012
1. http://www.shanghairanking.com/ARWU2012.html
2. http://ehlt.flinders.edu.au/conferences/greek/resconf2009/PDFs/Coufoudakis%20Van%20CV.pdf
3. Ενδεικτικά http://www.youtube.com/watch?v=7WKIZN9uPIE
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη