Ο καθηγητής Βασίλης Λαμπρινούδης, απόσπασμα συγγράμματος του οποίου, "έπεσε" στις φετινές Πανελλήνιες και το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Το προφίλ του και όσα σχολιάζει για τα ερωτήματα προς τους υποψηφίους
"Το θέατρο συνδέεται πάρα πολύ στενά με τη Δημοκρατία, είναι ένας χώρος που όλοι κάθονται σε ίσες θέσεις, έχουν την ίδια δυνατότητα να μιλήσουν και να δουν με την ίδια δυνατότητα όλα τα πράγματα, τα οποία τους απασχολούν".
Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων, το πρωί της Δευτέρας στον ΒΗΜΑ FM 99,5 ο καθηγητής αρχαιολογίας Βασίλης Λαμπρινουδάκης, το κείμενο του οποίου αποτέλεσε το θέμα, στο οποίο εκλήθησαν να εξεταστούν οι χιλιάδες υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην πρεμιέρα των Πανελλαδικών 2015.
Το κείμενο του καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για τις φετινές Πανελλήνιες κρίθηκε "βατό" και ήδη στα "αναμενόμενα", σχολιάζει εξάλλου η πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας, δεδομένου και ότι σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων. Υπογραμμίζεται ότι το απόσπασμα ήταν από το βιβλίο "Διάζωμα", κίνηση πολιτών για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων και τις εκδόσεις "Διάζωμα" (2009).
"Αυτό το κείμενο έχει περιληφθεί μέσα σε ένα τόμο, τον οποίο εξέδωσε πριν από τρία-τέσσερα χρόνια το ΔΙΑΖΩΜΑ, το οποίο είναι κίνηση πολιτών για την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων στη χώρα, από τον κ. Μπένο. Το δικό μου αφορούσε στη διαχείριση των μνημείων, φυσικά με αιχμή τα αρχαία θέατρα, τα οποία είναι ένας τύπος μνημείου, ο οποίος προσφέρεται πολύ περισσότερο από τα άλλα για τη βίωση από τους σημερινούς πολίτες, τη σημερινή κοινωνία, των αρχαίων μνημείων. Διότι μπορεί πολύ συχνά, όταν η κατάσταση του μνημείου είναι καλή, να επαναχρησιμοποιηθεί με την λειτουργία την οποία είχε στην αρχαιότητα και η λειτουργία ήταν διπλή και νομίζω πολύ σωστά με τις ερωτήσεις που τέθηκαν σήμερα, καλούνται να προβληματιστούν τα παιδιά πάνω σε αυτά τα θέματα.
Είχε διπλή λειτουργία: η μία ήταν φυσικά το θέατρο, όπου οι άνθρωποι προβληματίζονταν πάνω στα προβλήματα της ζωής και η δεύτερη λειτουργία ήταν η συγκέντρωση πολιτών για την λήψη αποφάσεων και για την πολιτική τους ζωή. Επομένως, το θέατρο συνδέεται πάρα πολύ στενά με τη Δημοκρατία, είναι ένας χώρος που όλοι κάθονται σε ίσες θέσεις, έχουν την ίδια δυνατότητα να μιλήσουν και να δουν με την ίδια δυνατότητα όλα τα πράγματα, τα οποία τους απασχολούν", σχολίασε ο ίδιος στο ραδιοφωνικό σταθμό.
Το προφίλ του καθηγητή
Ο Bασίλης Λαμπρινουδάκης είναι ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Επιγραφών και Γραμμάτων των Παρισίων και της Ακαδημίας Επιστημών της Βιέννης. Γεννήθηκε στη Χίο το 1939 και σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, του Μονάχου και της Βόννης. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
Διευθύνει ανασκαφές και εργασίες ανάδειξης μνημείων στη Νάξο, την Επίδαυρο και την Παλαιομάνινα. Έχει δημοσιεύσει 11 βιβλία και μονογραφίες, 142 επιστημονικά άρθρα με θέμα την αρχαία ελληνική τέχνη, την αρχαία αρχιτεκτονική, την τοπογραφία της αρχαίας Ελλάδας, την επιγραφική, την αρχαία θρησκεία και λατρεία, τη θεωρία της Αρχαιολογίας, τη Διαχείριση και Ανάδειξη Μνημείων, Οδηγούς αρχαιολογικών χώρων και πολλά άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες.
Είναι συνεκδότης των διεθνών έργων αναφοράς Lexikon Iconographicum Mythologiae Classicae [LIMC] και Thesaurus Cultus et Rituum Antiquorum [ThesCRA]. Τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (2003) για την προβολή της Ελληνικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας διεθνώς.
Τίτλοι βιβλίων:
(2008) Οδοιπορικό από την αρχαία ελληνική τέχνη στη σύγχρονη ζωή, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(1986) Οικοδομικά προγράμματα στην Αθήνα από το 479 έως το 431 π.Χ., Καρδαμίτσα
(1985) Ελληνική πλαστική του 7ου π.Χ. αιώνος, Καρδαμίτσα
(1977) Η αρχαϊκή ελληνική αγγειογραφία, Καρδαμίτσα
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη