Ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ
Το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ που θα ισχύει από του χρόνου έχει δύο βασικά προτερήματα, είναι σχετικά απλό και δίνει περισσότερες δυνατότητες στα παιδιά να επιλέξουν σχολές της αρεσκείας τους.
Συνεπώς οι μαθητές που φέτος φοιτούν στη Β’ Λυκείου και ετοιμάζονται τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2016 πρέπει να γνωρίζουν τα εξής απλά πράγματα:
Α. Θα δώσουν εξετάσεις σε 4 μαθήματα και θα είναι υποψήφιοι σε ένα επιστημονικό πεδίο. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά που θέλουν να στοχεύσουν αποκλειστικά σε σχολές ενός πεδίου θα έχουν φυσικά λιγότερη επιβάρυνση όσον αφορά στα μαθήματα και στον όγκο της εξεταστέας ύλης.
Β. Εάν θέλουν να έχουν πρόσβαση και σε δεύτερο επιστημονικό πεδίο θα εξεταστούν και σε ένα επιπλέον μάθημα (δηλαδή σε πέντε μαθήματα).
Γ. Επίσης, ακόμη μια καινοτομία είναι ότι οι υποψήφιο ανεξάρτητα από την ομάδα προσανατολισμού που έχουν επιλέξει θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Παιδαγωγικών Σπουδών).
Προετοιμασία
Τώρα πια μετά και την ανακοίνωση όλων τω λεπτομερειών που αφορούν στο νέο σύστημα, μαθητές και γονείς είναι ενημερωμένοι και μπορούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να τις μελετήσουν και να σκεφτούν τις προοπτικές που έχουν, ώστε να προετοιμαστούν εγκαίρων για τις ερχόμενες Πανελλαδικές.
Το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ προβλέπει τα εξής:
- Όσον αφορά στη δομή του ωρολογίου προγράμματος διαμορφώνονται τρεις ομάδες προσανατολισμού: Ανθρωπιστικών Σπουδών, Θετικών Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής. Συνολικά τα παιδιά θα παρακολουθούν 32 διδακτικές ώρες την εβδομάδα στην Γ’ τάξη του Ημερησίου ΓΕΛ και 25 ώρες στην Δ’ τάξη του Εσπερινού ΓΕΛ.
- Για όλα τα γνωστικά αντικείμενα (Μαθήματα Γενικής Παιδείας, Μαθήματα Προσανατολισμού και Μαθήματα Επιλογής ) θα ακολουθηθούν προγράμματα σπουδών ήδη εγκεκριμένα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ή το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που αντιστοιχούν σε επίσης ήδη εγκεκριμένα σχολικά εγχειρίδια. Ειδικά για τα Λατινικά Θεωρητικού προσανατολισμού και τη Χημεία Θετικού προσανατολισμού θα γίνει μια αναπροσαρμογή στη διδακτέα – εξεταστέα ύλη, καθώς η διδασκαλία τους δεν προβλεπόταν στο πρόγραμμα του Νέου Λυκείου για τη φετινή Β’ τάξη.
- Το ωρολόγιο πρόγραμμα των Μαθητών Προσανατολισμού της Γ’ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου συνολικά περιλαμβάνει 15 ώρες. Τα διδασκόμενα μαθήματα είναι πέντε (5), αλλά δεν είναι και τα πέντε πανελλαδικώς εξεταζόμενα.
Η ανακατανομή των τμημάτων
Η ανακατανομή των τμημάτων στα 5 Επιστημονικά Πεδία (ΕΠ), η δημιουργία ξεχωριστού πεδίου για τις Επιστήμες της Εκπαίδευσης αλλά και η ένταξη συγκεκριμένων ομάδων σχολών και στα 5 ΕΠ δημιουργούν νέα δεδομένα για τους υποψηφίους των επόμενων πανελλαδικών εξετάσεων. Σε μια προσπάθεια να φωτίσουμε τις αθέατες πλευρές του νέους εξεταστικού κυρίως την κατανομή των τμημάτων στο μηχανογραφικό, παραθέτουμε τις σημαντικότερες αλλαγές σε σχέση με το υπάρχον σύστημα:
- Υπάρχουν 13 κοινά τμήματα (12 σε πανεπιστήμια και 1 σε ΤΕΙ) σε όλα τα Πεδία (ΤΕΦΑΑ, Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Μουσικών Σπουδών, Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής, Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Κινηματογράφου, Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης.
- Υπάρχουν 36 κοινά τμήματα σε δύο διαφορετικά Επιστημονικά Πεδία τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων σχολές Βιολογίας, Τεχνολόγων Γεωπόνων, πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών κ.α.
- Έχει δημιουργηθεί για πρώτη φορά ξεχωριστό πεδίο για τη Επιστήμες της Εκπαίδευσης όπου οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν μεταξύ 21 αμιγών Παιδαγωγικών τμημάτων και σχολών Προσχολικής Αγωγής και άλλα 12 τμήματα τα οποία έχουν σχέση με την εκπαίδευση και τα οποία είναι ενταγμένα και στα υπόλοιπα πεδία.
- Όσοι επιλέξουν τα τμήματα του 4ου πεδίου που μέχρι πρότινος ήταν ενταγμένα στο 1ο πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών θα έχουν ως μαθήματα αυξημένης βαρύτητας τη Νεοελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας και όχι τα Αρχαία και την Ιστορία που ίσχυε μέχρι σήμερα.
- Υποβαθμίζεται το μέχρι φέτος μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων Αρχές Οικονομικής Θεωρίας για την εισαγωγή στα Οικονομικά τμήματα του 5ου πεδίου.
- Και αυτό διότι από την επόμενη χρονιά, 1ο μάθημα αυξημένης βαρύτητας με συντελεστή 1,3 θα είναι τα Μαθηματικά προσανατολισμού και δεύτερο μάθημα βαρύτητας με συντελεστή 0,7 ( μέχρι φέτος είχε συντελεστή 1,3 ) οι Αρχές οικονομικής θεωρίας.
- Η Σχολή Αστυφυλάκων και η Σχολή Αξιωματικών της ΕΛΑΣ εντάσσονται πλέον σε 3 Επιστημονικά Πεδία (1ο, 2ο και 5ο) ενώ μέχρι και φέτος οι υποψήφιοι μπορούσαν να τις επιλέξουν μόνο από το 5ο πεδίο.
- Στις Στρατιωτικές, στο 2ο ΕΠ θα εντάσσονται από του χρόνου 13 σχολές, καθώς έχουν προστεθεί 4 σε σχέση με το φετινό μηχανογραφικό. Πρόκειται για τη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ), η οποία φέτος είναι ενταγμένη στο 4ο πεδίο, Υπαξιωματικών Διοικ. Αεροπορίας (ΣΥΔ) που είναι για φέτος στο 5ο Πεδίο θα περιλαμβάνεται από του χρόνου μόνο το Οικονομικό (ΣΣΑΣ) Θεσσαλονίκης. Η κατανομή των Στρατιωτικών Σχολών στο 1ο και το 3ο πεδίο παραμένει αμετάβλητη.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη