Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τάσος Κουράκης διαβεβαίωσε τους περιφερειακούς διευθυντές ότι ήδη όλα τα βιβλία έχουν πάει σε όλη τη χώρα και δρομολογούνται οι αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευτικών. Παράλληλα, ο κ. Κουράκης τόνισε ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία των περιφερειακών διευθύνσεων, τα πραγματικά κενά σε εκπαιδευτικούς υπολογίζονται σε 12 με 15 χιλιάδες και στόχος είναι να καλυφθούν όλα μέσα και από την αξιοποίηση των κονδυλίων που είναι διαθέσιμα από το ΕΣΠΑ».
Τέτοιες μέρες, μερικά χρόνια πριν, τη σχολική χρονιά 2011/12, η τότε υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, σε δήλωσή της ανέφερε: «Σήμερα είναι σημαντικό ότι οι εκπαιδευτικοί –δάσκαλοι και καθηγητές– είναι στις τάξεις τους». Ηταν η χρονιά που χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών υπήρχαν μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, ενώ αντί για βιβλία μοιράστηκαν… φωτοτυπίες.
Λίγο αργότερα, το σχολικό έτος 2013/14, ο τότε υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, δήλωνε: «Σήμερα, σε όλη την Ελλάδα, κάθε μαθητής έχει τα βιβλία του και κάθε τάξη τον δάσκαλο και τον καθηγητή της».
Και εκείνη τη χρονιά, χιλιάδες ήταν τα ακάλυπτα κενά εκπαιδευτικών και το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε συγχωνεύσεις τμημάτων, ακόμη και μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, για να λειτουργήσουν τα σχολεία που δεν είχαν εκπαιδευτικούς.
Πέρυσι τέτοιον καιρό (2014/15) ο τότε υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, απέστειλε σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας το εξής μήνυμα: «Ολα τα σχολεία της χώρας ανοίγουν σήμερα τις πόρτες τους για να καλωσορίσουν τους μαθητές. Ολα τα σχολεία της χώρας έχουν έγκαιρα τα βιβλία. Η εκπαίδευση, η μόρφωση και η παιδεία πρέπει να αποτελούν τα εφόδια όλων των μαθητών».
Χαρακτηριστικό της κενότητας των διακηρύξεων του προτελευταίου υπουργού Παιδείας είναι το γεγονός ότι μέχρι και το τέλος του σχολικού έτους πάνω από 1.000 θέσεις εκπαιδευτικών έμειναν ακάλυπτες.
Το ζήτημα των κενών στα σχολεία απασχολεί μόνιμα εδώ και πολλά χρόνια τη σχολική εκπαίδευση, χιλιάδες εκπαιδευτικούς και -βέβαια- εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές με τις οικογένειές τους, που σχεδόν έχουν «εθιστεί» σε μια πραγματικότητα που επιβάλλει για εβδομάδες -ακόμη και μήνες- μετά την έναρξη του σχολικού έτους να λείπουν οι εκπαιδευτικοί που θα κάνουν μάθημα στα παιδιά τους.
Η πρόσφατη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας κ. Κουράκη, προφανώς, «συγγενεύει» με τις απατηλές δηλώσεις των προκάτοχών του. Η λογική του υπουργείου Παιδείας είναι η παρακάτω: Οσες πιστώσεις διαθέτω, τόσα είναι και τα κενά! Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν οι αριθμοί και όχι η δημιουργική λογιστική του υπουργείου Παιδείας, τα κενά στη σχολική εκπαίδευση, από το Νηπιαγωγείο μέχρι την τελευταία τάξη του Λυκείου, είναι πάνω από 20.000 και μπορεί να φτάσουν και μέχρι 25.000.
Ποιο είναι το σχέδιο για την κάλυψη των κενών;
..........
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ