Τις ευκαιρίες εύκολης πρόσβασης στις φετινές Πανελλαδικές που θα έχουν όσοι υποψήφιοι πληρούν τις προϋποθέσεις για μετεγγραφή, είτε έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε περιφερειακά ιδρύματα παρουσιάζει το σημερινό «ΕΘΝΟΣ – ΠΑΙΔΕΙΑ», έναν μήνα πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών.
Οι διαφορές σε ορισμένες περιπτώσεις ομοειδών σχολών –όπως στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών που εδρεύει στην Ξάνθη και στο αντίστοιχο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου – είναι χαοτικές. Ο υποψήφιος που μπορεί να διεκδικήσει μετεγγραφή έχει τη δυνατότητα να εισαχθεί με 5.041 λιγότερα μόρια στο τμήμα της Ξάνθης (14.797) μόρια και να μεταπηδήσει στη συνέχεια στο ΕΜΠ, όπου η βάση είχε διαμορφωθεί το 2015 στα 19.838.
Επεξεργασία
Αρκετά πρωτοκλασάτα τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ τα οποία βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων από χιλιάδες υποψηφίους έχουν υψηλές βάσεις εισαγωγής, με αποτέλεσμα να καθιστούν απαγορευτική την εισαγωγή για πολλούς τελειόφοιτους μαθητές. Μια επεξεργασία από τις περσινές βάσεις εισαγωγής δείχνει όμως ότι όσοι έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μετεγγραφή σε τμήμα κοντά στον τόπο κατοικίας τους, μπορούν να εισαχθούν σε ένα ομοειδές περιφερειακό τμήμα με χιλιάδες λιγότερα μόρια.
Τα παραδείγματα πολλά και απ’ όλα τα επιστημονικά πεδία. Το πιο ακραίο από όλα τα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης εντοπίζεται σε αυτό της Λογιστικής Χρηματοοικονομικής στην Κοζάνη. Οι περσινοί υποψήφιοι εισήχθησαν με μόλις 7.453 μόρια, όταν οι πρωτοετείς φοιτητές του αντίστοιχου τμήματος στο ΤΕΙ Πειραιά πέρασαν τις «πύλες» του συγκεντρώνοντας 13.167 μόρια.
Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο οι διαφορές που καταγράφονται σε μια σειρά σχολών είναι σημαντικές και θα πρέπει να μελετηθούν τόσο από τους υποψηφίους που πληρούν τις προϋποθέσεις για μετεγγραφή όσο και από αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν λόγω εντοπιότητας.
Αρκεί να αναφέρουμε ότι η διαφορά στη βάση εισαγωγής μεταξύ των τμημάτων φιλολογίας Αθήνας και Καλαμάτας έφτασε τα 3.424 μόρια. Στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Αθήνας – Ρόδου) η διαφορά ξεπέρασε τα 3.000 μόρια.
Εντυπωσιακή είναι η διαφορά για τα τμήματα Πληροφορικής που εδρεύουν σε Κέρκυρα και Θεσσαλονίκης. Για το πρώτο, οι υποψήφιοι χρειάστηκαν πέρυσι 11.596 μόρια, ενώ για αυτό της Θεσσαλονίκης 16.018, δηλαδή 4.422 περισσότερα.
Τρίτο πεδίο
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, ειδικά στις πλέον υψηλόβαθμες σχολές της Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Φαρμακευτικής, οι διαφορές δεν είναι μεγάλες. Σε τμήματα τεχνολογικών ιδρυμάτων του 3ου πεδίου ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που θα πρέπει αν εστιάσουν οι υποψήφιοι. Όπως, το τμήμα Μαιευτικής στην Πτολεμαΐδα στο οποίο μπορούν να εισαχθούν οι υποψήφιοι 2.195 λιγότερα μόρια σε σύγκριση με αυτό της Αθήνας. Στα 2.621 μόρια βρίσκεται η διαφορά στα τμήματα Διατροφής και Διαιτολογίας σε Σητεία και Θεσσαλονίκη.
Αρκετές ευκαιρίες για εύκολη εισαγωγή καταγράφονται και σε άλλα τμήματα του τεχνολογικού τομέα. Στα δύο τμήματα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών (Αθήνας και Δράμας), που λειτουργούν στη χώρα, η διαφορά φτάνει τα 2.672 μόρια, ενώ στα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αθήνας και Λάρισας ξεπερνά τα 3.500.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη