Το σημερινό ή αυτό που προτάθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία Αντώνη Λιάκο, με τους συντελεστές πρόσβασης οι οποίοι –εφόσον εφαρμοστεί- θα πριμοδοτούν τους υποψηφίου που κάνουν λιγότερες επιλογές εις βάρος όσων συμπληρώνουν πολλές σχολές στο Μηχανογραφικό τους Δελτίο:
«ΤΑ ΝΕΑ» επιχειρούν να προσεγγίσουν το ερώτημα κάνοντας μια υποθετική εφαρμογή του τελεστή βαρύτητας που πρότεινε ο Λιάκος, ο οποίος το περασμένο Σάββατο σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα χαρακτήρισε τζογαδόρικο το σημερινό σύστημα εισαγωγής. «Δεν μοιάζει με τζόγο όταν δηλώνονται αδιακρίτως σχολές και όποια τύχει; Αλλά και το σύστημα παίζει στα τυφλά τοποθετώντας τους αποτυχόντες των σχολών υψηλής ζήτησης στην τύχη είπε.
Ωστόσο, η εφαρμογή των συντελεστών που έκανε για «ΤΑ ΝΕΑ» ο εκπαιδευτικό αναλυτής Εμμανουήλ Αμαργιανάκης σε υποθετικό παράδειγμα φοιτητών της Νομικής Σχολής Δείχνει ότι ο συντελεστής βαρύτητας πριμοδότησε έναν χαμηλόβαθμο υποψήφιοι υποβάθμισε έναν υψηλόβαθμο ενώ και οι δύο είχαν πρώτη επιλογή τους τη Νομικής Σχολή της Αθήνας.
«Αν ένα σύστημα εισαγωγής ¨κονταίνει τους ψηλούς¨ και ¨ψηλώνει τους κοντούς¨, εκτός του ότι είναι προκρούστειο, παραβιάζει την αρχή της ισότητας διότι εισάγει διάκριση εις βάρος των βαθμολογικά ανωτέρων» υποστηρίζει ο αναλυτής και τονίζει ότι αν εφαρμοστεί το σύστημα, εκτός από τα νομικά προβλήματα που θα προκύψουν, θα μείνουν πάρα πολλοί αριστούχοι εκτός ΑΕΙ και χιλιάδες κενές θέσεις στα περιφερειακά ιδρύματα. Να δούμε πως το αιτιολογεί:
Ο συντελεστής βαρύτητας που προτάθηκε στον διάλογο για την Παιδεία, ουσιαστικά επιβραβεύει με διαφοροποιημένο ποσοστό τη σειρά επιλογής (1η, 2η 3η έως και 10η επιλογή) και το πλήθος των 10 πρώτων επιλογών των υποψηφίων. Μετά τη 10η επιλογή οι επιλογές δεν επιβραβεύονται (μηδενική τιμή του τελεστή).
Ας εξετάσουμε λοιπόν πως θα λειτουργούσε το σύστημα αυτό στους τελευταίους επιτυχόντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 20 1 5 οι οποίοι δήλωσαν τις τρεις Νομικές της Ελλάδας 11 βάση 2015 της Νομικής Αθηνών ήταν 18.223 μόρια.
- Αν ο τελευταίος επιτυχών είχε δηλώσει στο Μηχανογραφικό του μόνο τη Νομική Αθηνών τότε το νέο σύστημα τον επιβραβεύει με 1 ΗΧ μόρια άρα συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής με 19.223 μόρια.
- Αν είχε δηλώσει 1η τη Νομική Αθηνών και 2η τη Νομική Θεσσαλονίκης, τότε το νέο σύστημα τον επιβραβεύει με 650 μόρια για την 1η προτίμηση και με 350 μόρια για τη 2η προτίμηση και άρα συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής με 18.873 και 18.573 μόρια αντίστοιχα.
- Αν είχε δηλώσει 1η τη Νομική Αθηνών, 2η τη Νομική Θεσσαλονίκης και 3η τη Νομική Θράκης, τότε το νέο σύστημα τον επιβραβεύει με 550 μόρια για την 1η προτίμηση, με 300 μόρια για τη 2η προτίμηση και 150 για την 3η προτίμηση, οπότε συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής με 18.773, 18.523 και 18.373 μόρια αντίστοιχα. Και εδώ αρχίζουν τα παράδοξα.
- Ο τελευταίος που εισήχθη στη Νομική Θεσσαλονίκης το 2015 συγκέντρωσε 18.058 μόρια, δηλαδή 165 μόρια λιγότερα από τον τελευταίο της Αθήνας. Αν ο ως άνω υποψήφιος δηλώσει μόνο Νομικής Αθήνας, τότε συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής του νέου συστήματος με 19.058 μόρια. Αυτός λοιπόν ο υποψήφιος που εισήχθη τελευταίος στη Νομική Θεσσαλονίκης το 2015 με 165 μόρια λιγότερα από τον τελευταίο της Αθήνας, δυνητικά με το νέο σύστημα μπορεί να εξοστρακίσει τον τελευταίο της Αθήνας και να πάρει τη θέση του διότι συμμετέχει με 19.058 μόρια, ενώ ο τελευταίος της Αθήνας με 18.873 και 18.773 επειδή αποφάσισε να δηλώσει και τις άλλες νομικές σχολές. Έτσι η εισαγωγή του τελεστή βαρύτητας στο συγκεκριμένο παράδειγμα έδωσε 185 ή 285 μόρια προβάδισμα στον τελευταίο εισακτέο της Θεσσαλονίκης, ένα του τελευταίου της Αθήνας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη