Οι εκπαιδευτικοί της χώρας γνωρίζουν καλά ότι ο σχολικός εκφοβισμός υπάρχει σε κάθε βαθμίδα μάθησης: ρωτήστε καθηγητές και δάσκαλους στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, μεταδευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα σας πουν ότι έχουν υπόψη τους τουλάχιστον ένα περιστατικό από προσωπική εμπειρία και δεκάδες από αφηγήσεις τρίτων και τα ΜΜΕ. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τον Βαγγέλη Γιακουμάκη: η τραγική του κατάληξη ανέδειξε στην κοινή γνώμη ένα σοβαρότατο πρόβλημα το οποίο συχνά "σκουπίζεται κάτω από το χαλί" από τους ιθύνοντες προκειμένου να προστατευτούν άτομα και υπολήψεις. Διότι πολύ συχνά τα άτομα τα οποία επιδίδονται σε εκφοβισμό έχουν "πλάτες" και πάνω σε αυτές πατάνε προκειμένου να εκδηλώσουν τα συναισθήματα μισαλλοδοξίας και υπεροψίας που τους διακατέχουν.
Ο εκφοβισμός δεν είναι όμως "πατέντα" του μαθησιακού περιβάλλοντος: υπάρχει παντού γύρω μας. Τις τελευταίες δε δεκαετίες με την έλευση των ΤΠΕ οι συμπεριφορές εκφοβισμού και παρενόχλησης γίνονται όλο και πιο συχνό φαινόμενο στο Διαδίκτυο, σε σημείο που πολλοί χρήστες να τις θεωρούν "δεδομένες" και να τις αποδέχονται, νομίζοντας ότι "δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς".
Μαθαίνουμε στα παιδιά μας και στους μαθητές μας ότι το καλύτερο όπλο είναι η γνώση. Αυτό ακριβώς σκέφτηκε και ο Σύλλογος Σχολείων Κοινότητας Βικιπαίδειας Ελλάδας και αποφάσισε να διοργανώσει πρωτοβουλία λημματογράφησης στην ελληνική Βικιπαίδεια κατά του εκφοβισμού. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να δημιουργηθούν ή να επεκταθούν λήμματα που σχετίζονται με τον εκφοβισμό και την παρενόχληση, καλύπτοντας όμως και αντικείμενα που υπεισέρχονται στο ίδιο φάσμα αλλά ελάχιστα έχουν αναδειχθεί ως μέρος της "κουλτούρας" φόβου και μίσους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο "τοξικός ηγέτης": το λήμμα υπήρχε από το 2006 στην αγγλική Wikipedia, δημιουργήθηκε μόλις χτες στην ελληνική με αφορμή την πρωτοβουλία λημματογράφησης. Τα προτεινόμενα λήμματα προς δημιουργία ή μετάφραση έχουν αντληθεί από την αγγλική Wikipedia, όμως ο καθένας μας μπορεί να προτείνει κάτι που πιστεύει ότι λείπει από τη λίστα. Ακόμα καλύτερα θα ήταν να αναλάβει κάποιο λήμμα και να το δημιουργήσει, ή να το μεταφράσει από άλλη γλώσσα ή να το επεκτείνει: η Βικιπαίδεια άλλωστε είναι το μεγαλύτερο εγχείρημα ελεύθερης και ανοικτής γνώσης με χιλιάδες εθελοντές συντάκτες σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν θέλετε να συμμετάσχετε αλλά δεν γνωρίζετε πώς, ο Σύλλογος Σχολείων Κοινότητας Βικιπαίδειας Ελλάδας μπορεί να σας κατευθύνει μέσω σεμιναρίων και online υποστήριξης: δείτε εδώ τη σελίδα του Συλλόγου στο Facebook για περισσότερες πληροφορίες.
Η λημματογράφηση κατά του εκφοβισμού θα διαρκέσει από τις 22 Αυγούστου έως και τις 5 Σεπτεμβρίου 2016. Ελπίζουμε με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς να υπάρχουν πολλά νέα λήμματα, ώστε μαθητές και καθηγητές που θα αναζητούν πληροφορίες για θέματα εκφοβισμού που τους απασχολούν να βρίσκουν αυτό που ψάχνουν στα πρώτα αποτελέσματα της αναζήτησης μέσω της Βικιπαίδειας.
Ευχές σε όλους τους συναδέλφους και μαθητές για καλή σχολική χρονιά, με αισιοδοξία, δημιουργικότητα και επαγρύπνιση μέσα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε...
Μίνα Θεοφιλάτου
Καθηγήτρια Πληροφορικής ΠΕ19
Αργοστόλι, Κεφαλονιά
ΠΗΓΗ: agrypnocoma.blogspot.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση