Thumbnail
Μεταπτυχιακά

Για πρώτη φορά αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά, στα αποτελέσματα των βάσεων 2016 έκανε την εμφάνισή της Εισαγωγική Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών (ΕΚΜΣ) με βαθμό εισαγωγής 10,9.

Σύμφωνα με τον μεγαλύτερο ηλεκτρονικό οδηγό Μεταπτυχιακών spoudase.gr το τμήμα Θεολογίας έχει αναρτήσει στην σελίδα του την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία και ο προσανατολισμός του Προγράμματος Σπουδών αλλά και τα μαθήματα υποχρεωτικά και επιλογής

Σύμφωνα με το spoudase.gr το κείμενο για την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία και ο προσανατολισμό σημειώνει στην εισαγωγή του πως "Οι ισλαμικές σπουδές κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος παγκοσμίως. Μέχρι πρόσφατα η μελέτη του Ισλάμ συμπεριλαμβανόταν κυρίως στις «Σπουδές της Μέσης Ανατολής» ή τις «Οριενταλιστικές Σπουδές». Λόγω, όμως, των ραγδαίων αλλαγών που συντελούνται τόσο σε Ευρώπη όσο και στις Η.Π.Α. και εξαιτίας του συνεχώς αυξανόμενου ενδιαφέροντος αλλά και της ανάγκης για ιστορικο-κριτική μελέτη της θρησκείας και θεολογίας του Ισλάμ και του Κορανίου, η ακαδημαϊκή μελέτη της θρησκείας του Ισλάμ εισάγεται παραλλήλως και σε πολλές Θεολογικές Σχολές, μη ομολογιακές, αλλά και Προτεσταντικές και Καθολικές, δημοσίων ή ιδιωτικών πανεπιστημίων, Ινστιτούτων και Κέντρων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του spoudase.gr ο μεγάλος αριθμός ορθόδοξων φοιτητών που δήλωσαν στο μηχανογραφικό τους την Εισαγωγική Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών εξέπληξε ακόμα και το υπουργείο Παιδείας.

Όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ σχετικά με την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία και τον προσανατολισμό του προγράμματος σπουδών "Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ “Ισλαμικών (Μουσουλμανικών) σπουδών” (Islamic [Muslim] Studies) και “Σπουδών της Μέσης (και Εγγύς) Ανατολής” (Middle East [and Near Eastern] Studies) ή «Οριενταλιστικών Σπουδών» (Oriental Studies), είναι ότι οι μεν πρώτες αφορούν στην θρησκευτική και θεολογική ακαδημαϊκή μελέτη του Ισλάμ, ενώ οι δεύτερες στα πολιτικά, ιστορικά, γλωσσικά και κοινωνικά συμφραζόμενα της Μέσης και Εγγύς Ανατολής, έτσι όπως αυτά κατανοήθηκαν από τα αποικιοκρατικά και μετα-αποικιοκρατικά ενδιαφέροντα των ευρωπαϊκών χωρών και των Η.Π.Α. στις εν λόγω περιοχές. Για τον λόγο αυτόν παρατηρούμε πως ο αραβοϊσλαμικός κόσμος, στην πλειοψηφία του, και δια μέσου των αντίστοιχων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, διαφόρων Διαθρησκειακών και Διαπολιτισμικών Οργανισμών καθώς και Υπουργείων Θρησκευτικών Υποθέσεων, δείχνει εμπιστοσύνη και πνεύμα συνεργασίας απέναντι στις Θεολογικές Σχολές, Τμήματα, Ινστιτούτα ή Κέντρα που εισάγουν τη μελέτη του Ισλάμ, και προβαίνει σε χρηματοδοτήσεις και στήριξη των ακαδημαϊκών τους προγραμμάτων, έτσι όπως αυτά ορίζονται και οριοθετούνται από τα ίδια τα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των Η.Π.Α., χωρίς να επεμβαίνει στον χαρακτήρα των σπουδών, στο προσωπικό αλλά και στις λοιπές δραστηριότητες των Ιδρυμάτων. Δεν είναι τυχαίο, ότι πολλοί μουσουλμάνοι επιστήμονες που διαβιούν σε μουσουλμανικές χώρες, έχουν λάβει τους Δρ. Τίτλους σπουδών τους στις Ισλαμικές Σπουδές από Πανεπιστήμια της Γαλλίας, της Αγγλίας ή της Γερμανίας.

Αναδημοσιεύσαμε το παραπάνω ρεπορτάζ από τον μεγαλύτερο ηλεκτρονικό Study Guide στην Ελλάδα spoudase.gr

Σελίδα στο Facebook: https://www.facebook.com/spoudase​

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα