Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως αν εργάζονται με σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου, δικαιούνται το Δώρο Πάσχα 2025 από τον εργοδότη τους.
Το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τον τρόπο αμοιβής του εργαζομένου και η περίοδος υπολογισμού εκτείνεται από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους.
Πως υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα 2025
Η βασική διαφορά για το 2025 είναι ότι το Δώρο Πάσχα θα υπολογιστεί με βάση τον αυξημένο κατώτατο μισθό των 880 ευρώ, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2025.
Μισθωτοί με Μηνιαίο Μισθό: Δικαιούνται το 50% του μηνιαίου μισθού τους ως Δώρο Πάσχα. Με τον κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ, το ποσό του Δώρου Πάσχα θα ανέρχεται στα 440 ευρώ.
Μισθωτοί με Ημερομίσθιο: Δικαιούνται 15 ημερομίσθια. Με τον κατώτατο ημερομίσθιο των 39,11 ευρώ (880 ευρώ / 22 εργάσιμες ημέρες), το Δώρο Πάσχα για αυτούς θα ανέρχεται σε 586,65 ευρώ.
Για όσους μισθωτούς δεν εργάστηκαν όλη την περίοδο από 1η Ιανουαρίου έως τη Μεγάλη Τετάρτη, το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται αναλογικά:
Μισθωτοί με Μηνιαίο Μισθό: Για κάθε 8 ημέρες εργασίας, δικαιούνται 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού.
Μισθωτοί με Ημερομίσθιο: Για κάθε 8 ημέρες εργασίας, δικαιούνται 1 ημερομίσθιο.
Χρόνοι που συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα
- Δεν αφαιρείται αλλά λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του Δώρου Πάσχα ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό.
- Tο χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε σπουδαστική άδεια προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις.
- Ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό οργανισμό.
- Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας απ τον ασφαλιστικό φορέα. Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.
Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται στο Δώρο Πάσχα
- Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.
- Δεν λαμβάνεται υπόψη το διάστημα απουσίας των εργαζομένων λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας (δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας)
- Σχετικά με την απεργία, η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία. Κατ' αναλογία το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας αφού και αυτές αποτελούν στην πραγματικότητα απεργία.
Το Δώρο Πάσχα είναι νόμιμο δικαίωμα όλων των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και πρέπει να καταβληθεί από τον εργοδότη μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη. Η καταβολή του Δώρου Πάσχα γίνεται για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως τύπου σύμβασης ή καθεστώτος απασχόλησης, απολαμβάνουν το δικαίωμα που τους αναλογεί σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ