Thumbnail
Εκπαιδευτικά προγράμματα

Στη Νίκαια λειτουργούν δύο χώροι ιστορικού περιεχομένου, η Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης καθώς και η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη «Κωνσταντίνος Κατσαφάνας» ως  χώρος τέχνης και πολιτισμού. Στους χώρους αυτούς υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και οργανωμένες επισκέψεις για  μαθητές  Α΄/βάθμιας και Β΄/βάθμιας εκπαίδευσης.

Οι μεν δυο πρώτοι χώροι,  αποτελούν αλληλοσυμπληρωματικούς θεματικά χώρους, οι οποίοι παρουσιάζουν ο καθένας ένα αυτόνομο και ιστορικά τεκμηριωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο κινητοποιεί τη σκέψη και θέτει σε εγρήγορση τη συνείδηση των μαθητών. Η επίσκεψη και των δύο χώρων -σε διαφορετικές συναντήσεις- δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα κομμάτι του πρόσφατου ιστορικά παρελθόντος μας.

Στη Μάντρα Μπλόκου οι μαθητές πληροφορούνται για την αντιστασιακή δράση της πόλης, που είχε ως συνέπεια τη Μάχη και το Μπλόκο της Κοκκινιάς. Στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης μαθαίνουν για τη δημιουργία και τη δράση της Εθνικής Αντίστασης την περίοδο της Κατοχής.

Η ανταπόκριση και η συμμετοχή σας στο κάλεσμά μας θα ενισχύσει τις προσπάθειές μας να κρατήσουμε ζωντανή στη μνήμη τη μεγαλειώδη αντίσταση του ελληνικού λαού την περίοδο της Κατοχής. Ακολουθούν κάποια ιστορικά στοιχεία και το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος κάθε χώρου.

δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα

ΜΑΝΤΡΑ ΜΠΛΟΚΟΥ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ

                Η Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς είναι ο τόπος όπου στις 17 Αυγούστου 1944 εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, δωσίλογους και ταγματασφαλίτες, εβδομήντα πέντε συνολικά άτομα, εβδομήντα δύο άντρες και τρεις γυναίκες, αγωνιστές και αγωνίστριες που μετείχαν ενεργά στην Αντίσταση και στον απελευθερωτικό αγώνα της χώρας ενάντια στον Γερμανό κατακτητή. Το μνημείο ως σύμβολο της Αντίστασης, υπενθυμίζει τη φρίκη του πολέμου και αναδεικνύει την αξία της ελευθερίας, όπως μετουσιώθηκε στον επώδυνο όσο και σθεναρό αντιφασιστικό αγώνα των Ελλήνων την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

                Ο επισκέπτης μπορεί να δει την ιστορική Πορτάρα, τη διατηρητέα ξύλινη πόρτα από την οποία πέρασαν οι προς εκτέλεση αγωνιστές, το χώρο των αργαλειών του παλιού υφαντουργείου στον οποίο έγιναν οι εκτελέσεις, τις φωτογραφίες και τα ονόματα των εκτελεσμένων από τη Μάχη και το Μπλόκο της Κοκκινιάς, τα γλυπτά που φιλοτέχνησαν για το μνημείο ο Μιχάλης Κάσσης και ο Μιχάλης Παπαδάκης, ιστορικά τεκμήρια της Κατοχής και φωτογραφίες αγωνιστών της Αντίστασης.

                Τα εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ενημέρωση για το ιστορικό της Μάχης και του  Μπλόκου της Κοκκινιάς, επιτόπια περιήγηση στο χώρο του μνημείου και προβολή ντοκιμαντέρ του Διονύση Γρηγοράτου “Το Μπλόκο της Κοκκινιάς”, από το αρχείο της ΕΡΤ.

                Σας συνιστούμε να προγραμματίσετε  την επίσκεψη σας στο μνημείο, το οποίο έχουν επισκεφτεί μέχρι σήμερα χιλιάδες μαθητές από την  πόλη μας και την ευρύτερη περιφέρεια Αττικής, επικοινωνώντας με την υπεύθυνη της Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς κ. Ειρήνη  Ρηνιώτη στο 210 4922587, τις ώρες λειτουργίας του Μνημείου: Τρίτη έως Παρασκευή 09:00–13:00. Το Μνημείο είναι επισκέψιμο και την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα 10:00–14:00. Μέγιστος αριθμός επισκεπτών: 130 άτομα ανά επίσκεψη. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες και 15΄. Είσοδος ελεύθερη.

 ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Η ύπαρξη Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο Δήμο Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη αποτελεί ηθικό χρέος απέναντι στους αγωνιστές της Αντίστασης και τους εκτελεσμένους των Μπλόκων όλων των αιματοβαμμένων μαρτυρικών πόλεων την περίοδο της Κατοχής. Το μουσείο επιδιώκει να αποδώσει τη δέουσα τιμή στο μαζικό απελευθερωτικό αντιστασιακό κίνημα και να αναδείξει την ελευθερία, την ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη ως αδιαπραγμάτευτες διαχρονικά αξίες.                     

                Ο επισκέπτης μπορεί να δει τη σημαία του 34ου  Συντάγματος του ΕΛΑΣ,  φωτογραφίες αγωνιστών και ηγετικών μορφών της αντίστασης, δείγματα στρατιωτικής εξάρτυσης και οπλισμού των ανταρτών του ΕΛΑΣ, στρατιωτικό υλικό, πολύγραφο, κούκλες από το κουκλοθέατρο του βουνού, φωτογραφικό υλικό του ΕΛΑΝ, σπάνια χαρτογραφικά δεδομένα, δείγματα αντιστασιακού τύπου και εφημερίδες της εποχής, παρτιτούρες τραγουδιών της Αντίστασης, κείμενα που αποτυπώνουν τους συνδικαλιστικούς αγώνες και τις απεργιακές κινητοποιήσεις της εποχής, το καταστατικό της ΕΠΟΝ, κ.ά..

                Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει αφήγηση ιστορικού (τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η εμπλοκή της Ελλάδας στον Πόλεμο, τα αίτια της πείνας στην Κατοχή, οι λόγοι που δημιουργήθηκε η Εθνική Αντίσταση, οι αντιστασιακές οργανώσεις και η συμμετοχή των προσφύγων, τα αντίποινα των κατακτητών κ.ά.), ξενάγηση στο χώρο του Μουσείου και προβολή ντοκιμαντέρ  από το Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης, με  τίτλο “H οργανωμένη τρομοκρατία των κατακτητών”, από το αρχείο της ΕΡΤ.

                Σας συνιστούμε να προγραμματίσετε την επίσκεψή σας, επικοινωνώντας με τον υπεύθυνο του Μουσείου κ. Αλέξανδρο Στεφανίδη στο 210 4934838, τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου: Τρίτη έως Παρασκευή 09:00–13:00. Το Μουσείο είναι ανοικτό και την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα 10:00–14:00. Μέγιστος αριθμός επισκεπτών: 60 άτομα ανά επίσκεψη. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες και 15΄. Είσοδος ελεύθερη.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ ‘ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ’

Η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη ΄ Κωνσταντίνος Κατσαφάνας΄ ιδρύθηκε το 2015. Η συλλογή ζωγραφικών και χαρακτικών έργων που διαθέτει συγκροτήθηκε τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης χάρη στην πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Κατσαφάνα, τότε δημάρχου της πόλης, να απευθυνθεί προς τους Έλληνες καλλιτέχνες ζητώντας τη συνεισφορά τους στην πολιτισμική ανάπτυξη της Νίκαιας. Ο αρχικός αυτός κορμός έργων εμπλουτίστηκε οργανικά από το σύνολο σύγχρονης τέχνης του Δήμου Ρέντη, έτσι ώστε η συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης να καλύπτει σήμερα την περίοδο από το μεσοπόλεμο μέχρι τις μέρες μας, καταγράφοντας χαρακτηριστικές όψεις της ελληνικής τέχνης στο διάστημα σχεδόν ενός αιώνα. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διεξάγονται στη Δημοτική Πινακοθήκη, απευθύνονται στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τα προγράμματα διεξάγονται Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 09.00-12.00.

δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα

ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Τίτλος:  «Σκέψεις, αισθήματα και νοήματα στα έργα τέχνης»

Ένα πρόγραμμα μουσειακής αγωγής που επιχειρεί να ενώσει την τέχνη με την ψυχολογία με βιωματικούς και ψυχαγωγικούς τρόπους. Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η καλλιέργεια των δεξιοτήτων της αντιληπτικότητας, της ενσυναίσθησης, της επικοινωνίας και της συνεργατικότητας. Περιηγούμαστε στους τρεις ορόφους της Δημοτικής Πινακοθήκης και χρησιμοποιούμε τα έργα της μόνιμης συλλογής της ως έναυσμα επεξεργασίας. Αφουγκραζόμαστε τη μυστική γλώσσα των εικόνων, των χρωμάτων, των σχημάτων. Μέσω συγκεκριμένων δραστηριοτήτων οι μαθητές παροτρύνονται να διεισδύσουν ελεύθερα πίσω από τις αισθήσεις και τα αντικείμενα και λειτουργώντας ατομικά και ομαδικά να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις ιδέες και τα νοήματα που αναβλύζουν μέσα από τη γνωριμία των έργων τέχνης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές από την Γ΄ έως την ΣΤ΄ τάξη του Δημοτικού σχολείου και είναι προσαρμοσμένο στις γνωστικές και συναισθηματικές δυνατότητες κάθε ηλικιακής ομάδας. Ολοκληρώνεται με εικαστικό εργαστήριο. Στο τέλος του προγράμματος διανέμεται στους μαθητές και το συνοδό εκπαιδευτικό το εκπαιδευτικό έντυπο της Δημοτικής Πινακοθήκης με υλικό ιστορίας της τέχνης και δραστηριότητες επεξεργασίας επιλεγμένων έργων της συλλογής.

Διάρκεια:  μιάμιση ώρα

Στοιχεία επικοινωνίας

Διεύθυνση:  Ραιδεστού 32 και Π. Τσαλδάρη

Τηλ.:  210 4913588

E-mail: [email protected]
δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα

ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ

Τίτλος : «Από το Μνημείο της Νίκαιας μέχρι τις Ομπρέλες. Γνωριμία με το Γιώργο Ζογγολόπουλο»

Οκτώβριος 2016 Ιανουάριος 2017

Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος, ένας από τους σπουδαιότερους έλληνες γλύπτες του 20ου αιώνα, συνδέεται με τη Νίκαια μέσω του σημαντικότερου μνημείου της πόλης, του Μνημείου των Πεσόντων, έργου αφιερωμένου στη συλλογική αντιστασιακή θυσία της κατοχικής Κοκκινιάς στο μπλόκο της 17ης Αυγούστου 1944.

Με αφετηρία τη συγκυρία αυτή, που ενώνει την τοπική ιστορική μνήμη με ένα δημιουργικό καλλιτέχνη, το πρόγραμμα έχει διπλό σκοπό: αφενός να γνωρίσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες το έργο-τοπόσημο της πόλης, να κατανοήσουν τους συμβολισμούς του και να αντιληφθούν τις αποκλίσεις του από τα μνημεία πεσόντων της ίδιας εποχής. Αφετέρου να εξοικειωθούν με το μεταγενέστερο σύγχρονο και πολύπλευρο έργο του καλλιτέχνη.

Η διεξαγωγή του προγράμματος βασίζεται στην ψηφιακή προβολή του καλλιτεχνικού υλικού, την επαφή με υλικά της γλυπτικής, το συμμετοχικό σχολιασμό και την εφαρμογή αντιληπτικών και κριτικών δραστηριοτήτων. Ολοκληρώνεται με σύντομο εικαστικό εργαστήριο.

Έπειτα από προσυνεννόηση με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό και εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες υπάρχει η δυνατότητα μικρής προσαρμογής του προγράμματος, έτσι ώστε μετά το τέλος του να ακολουθήσει περίπατος μέχρι την πλατεία 17ης Αυγούστου 1944 και η εκπαιδευτική συνάντηση να ολοκληρωθεί με τον επιτόπιο σχολιασμό του γλυπτού. Αντί εντύπου υλικού παρέχεται στο συνοδό εκπαιδευτικό το περιεχόμενο του προγράμματος σε CD.

Το πρόγραμμα θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από τον Οκτώβριο έως και το Δεκέμβριο.

Διάρκεια:  2 ώρες

Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι μεγαλύτερη, αν ακολουθήσει περίπατος στο Μνημείο Πεσόντων.

Τίτλος: «Μια διαδρομή στη νεοελληνική τέχνη. Επτά ζωγράφοι του εικοστού αιώνα»

Ιανουάριος Μάιος 2017

Το πρόγραμμα στοχεύει να φέρει τους μαθητές και τις μαθήτριες σε επαφή με την πολυμορφία της ελληνικής τέχνης του 20ού αιώνα. Με αφετηρία χαρακτηριστικά έργα έλλήνων καλλιτεχνών που εκτίθενται στη Δημοτική Πινακοθήκη, παρουσιάζεται η καλλιτεχνική εξέλιξη του προηγούμενου αιώνα από την υποκειμενική αναπαράσταση του φυσικού κόσμου έως τη διευρυμένη σύγχρονη δημιουργία των ποικίλων υλικών και των νέων τεχνολογιών. Παρουσιάζονται από τη μια καλλιτέχνες που έζησαν στη Νίκαια, όπως είναι ο Γρηγόρης Τουφεξιάν και ο Δημήτρης Τηνιακός, και από την άλλη καλλιτέχνες που συνέβαλαν στην ανανέωση της ελληνικής τέχνης του 20ού αιώνα, όπως είναι ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος, η Γιάννα Περσάκη, ο Γιάννης Γαϊτης, ο Παύλος (Διονυσόπουλος) και ο Λευτέρης Κανακάκης.

Το πρόγραμμα βασίζεται στην ενθάρρυνση της ενεργητικής παρατήρησης και το συμμετοχικό σχολιασμό, ενώ παράλληλα εισάγει τους μαθητές και τις μαθήτριες στην εννοιολογική αντίληψη της σύγχρονης τέχνης και τους τρόπους ανάγνωσής της. Ολοκληρώνεται με σύντομο εικαστικό εργαστήριο.

Έντυπο φυλλάδιο με το περιεχόμενό του απευθύνεται στη σχολική ομάδα και το συνοδό εκπαιδευτικό.

Διάρκεια προγράμματος: δύο ώρες

Στοιχεία επικοινωνίας

Διεύθυνση: Ραιδεστού 32 και Π. Τσαλδάρη

Τηλ.:  210 4913588

E-mail: [email protected]

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

koronoios
Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού; Παίζουν τα κλιματιστικά κάποιο ρόλο;
Ένας ακόμη «ένοχος» για τη μετάδοση, που δύσκολα πάει το μυαλό μας, είναι ο αγαπημένος μας «φίλος» που μας ξελασπώνει τις δύσκολες μέρες του...
Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού; Παίζουν τα κλιματιστικά κάποιο ρόλο;