Thumbnail
Στο κάδρο και οι οικονομικές δυσχέρειες – Έχει κληθεί ο υπουργός Παιδείας

Με το νομοσχέδιο περί μεταπτυχιακών προγραμμάτων για μία ακόμη φορά «προ των πυλών» αλλά και τη συζήτηση περί «στενότερων» σχέσεων μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ ανοικτή, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ συναντιούνται το Σάββατο 14 του μήνα σε έκτακτη σύνοδό τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μάρνυς Παπαματθαίου στο ηλεκτρονικό Βήμα, στη συνεδρίαση έχει κληθεί και ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος και αναμένεται ότι θα ενημερώσει τα μέλη της συνόδου για την «ατζέντα» της πολιτικής του και τις προτεραιότητές του.

Την ίδια στιγμή, και με τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης και της υποβάθμισής τους, το υπουργείο Παιδείας απάντησε την Πέμπτη σε ελαφρά... ειρωνικό τόνο στις εκκλήσεις της διοίκησης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου για στήριξή του από την Πολιτεία και αύξηση της χρηματοδότησής του.

«Το υπουργείο έχει πλήρη γνώση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από τη βίαιη περικοπή των κρατικών επιχορηγήσεων από το 2009 μέχρι το 2014. Τη διετία 2015-16 σταμάτησε τη συνεχή μείωση και στον προϋπολογισμό του 2017 αύξησε τις πιστώσεις κατά 6,5%, δεδομένων των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών.

Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης καθώς και μια σειρά γνωστών ρυθμίσεων δείχνει την έμπρακτη στήριξή της στα ανώτατα ιδρύματα με μοναδικό στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Συνεπώς, προκαλούν εύλογες απορίες οι δραματικοί τόνοι που χρησιμοποιήθηκαν από τις πρυτανικές Αρχές του ΕΜΠ καθώς: Η συνολική χρηματοδότηση του ΕΜΠ το 2016 έφτασε τα 6.437.241 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα μηνιαία δελτία μηνός Νοεμβρίου 2016, τα ταμειακά διαθέσιμα του ιδρύματος ανέρχονται στο ύψος των 7.778.000 ευρώ περίπου και της Φοιτητικής Λέσχης του ιδρύματος στο ύψος των 1.100.000 ευρώ» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε απο το υπουργείο Παιδείας σε απάντηση προς την ηγεσία του ιδρύματος.

«Επισημαίνεται ότι για το 2017 δεν θα επέλθει μείωση στην αρχική επιχορήγηση του ΕΜΠ για δαπάνες λειτουργίας και ότι η αρχική επιχορήγηση για δαπάνες σίτισης θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με εκείνη του 2016.

Τέλος, σημειώνεται πως η κατανομή της επιχορήγησης για δαπάνες λειτουργίας σε επί μέρους δραστηριότητες και τμήματα ανήκει στις αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης του ιδρύματος» αναφέρεται στη ίδια ανακοίνωση.

Εκτός του ΕΜΠ όμως ο κ. Γαβρόγλου θα ακούσει τις ίδιες διαμαρτυρίες το Σάββατο και από τα άλλα ιδρύματα της χώρας, που αντιμετωπίζουν πλέν πρόβλημα επιβίωσης.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων θα γίνει στην Αθήνα με κύρια θέματα τα οικονομικά των ΑΕΙ αλλά και τις αναμενόμενες θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

egkefalos.jpg
Αυτισμός: Ποιος είναι ο παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου;
Σύμφωνα με τη μελέτη, κοινοί ατμοσφαιρικοί ρύποι, όπως τα μικροσωματίδια και τα οξείδια του αζώτου, μπορούν να πυροδοτήσουν πολύπλοκους βιολογικούς...
Αυτισμός: Ποιος είναι ο παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου;
arxaia_ellada
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα
Δείτε μερικές λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες όταν ήθελαν να μειώσουν κάποιον
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα
texniti_noimosini
Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί το επάγγελμα του μεταφραστή – Σε 3 χρόνια δεν θα χρειάζονται οι άνθρωποι

Σε τρία χρόνια, οι άνθρωποι δεν θα χρειάζονται καθόλου για μεταφράσεις, εκτίμησε ο Vasco Pedro, CEO της Unbabel,...

Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί το επάγγελμα του μεταφραστή – Σε 3 χρόνια δεν θα χρειάζονται οι άνθρωποι