ερπης
Νόσος Αλτσχάιμερ και έρπης στο στόμα: Μια ανατροπή στην κατανόηση της αιτίας της νόσου

Η νόσος Αλτσχάιμερ παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στον κόσμο της επιστήμης, με τους ερευνητές να αναζητούν για δεκαετίες την ακριβή προέλευσή της. Η νόσος προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο μέσω πρωτεϊνικών συμφύσεων και πλακών, οι οποίες οδηγούν σε σοβαρές διαταραχές μνήμης και φυσιολογικών λειτουργιών του εγκεφάλου.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ ενδέχεται να έχει ρίξει φως σε μια άγνωστη έως τώρα σύνδεση: τον ιό HSV-1 (τον κοινό ιό του απλού έρπητα τύπου 1), ο οποίος ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών επιχείλιου έρπη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Cell Reports, η ερευνητική ομάδα του Δρ. Or Shemesh ανακάλυψε ότι όταν ο ιός HSV-1 μολύνει τα εγκεφαλικά κύτταρα, προκαλεί μια ανοσολογική απόκριση που επηρεάζει μια σημαντική πρωτεΐνη του εγκεφάλου, την tau. Η πρωτεΐνη tau είναι γνωστή για την τροποποίησή της στη νόσο Αλτσχάιμερ και τη δημιουργία παθολογικών πτυχών που προκαλούν την καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων. Αυτό το νέο εύρημα προτείνει ότι η τροποποίηση της tau μπορεί να ξεκινήσει ως προστατευτική αντίδραση στον ιό και όχι απλώς ως καταστροφή.

Η πρωτεΐνη tau και η ανοσολογική άμυνα του εγκεφάλου

Σύμφωνα με τον Δρ. Shemesh, «Η μελέτη μας αμφισβητεί τη συμβατική άποψη ότι η tau είναι αποκλειστικά επιβλαβής, δείχνοντας ότι μπορεί αρχικά να δρα ως μέρος της ανοσολογικής άμυνας του εγκεφάλου». Τα ευρήματα αυτά δείχνουν την πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ ιογενών λοιμώξεων, ανοσολογικών αποκρίσεων και νευροεκφυλισμού, προσφέροντας έτσι μια νέα προοπτική για την κατανόηση της νόσου Αλτσχάιμερ και ανοίγοντας το δρόμο για νέους θεραπευτικούς στόχους.

Η σύνδεση μεταξύ HSV-1 και Αλτσχάιμερ

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα δείγματα εγκεφαλικού ιστού από άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ παρουσίασαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών του ιού HSV-1 σε σύγκριση με δείγματα από άτομα χωρίς τη νόσο. Αυτές οι ιικές πρωτεΐνες βρέθηκαν να συγκεντρώνονται σε περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται από την Αλτσχάιμερ, ενώ παρατηρήθηκε ότι αυτές οι περιοχές περιείχαν και την τροποποιημένη πρωτεΐνη tau. Αυτό υποδεικνύει μια στενή σύνδεση μεταξύ της ιογενούς λοίμωξης και της πρόκλησης της νόσου.

Η μελέτη χρησιμοποίησε μικροσκοπία υψηλής ανάλυσης για να εξετάσει εγκεφαλικό ιστό από περιοχές του εγκεφάλου που πλήττονται συχνά από την Αλτσχάιμερ, όπως ο ιππόκαμπος και ο εντερορινικός φλοιός. Μετά τη μόλυνση εγκεφαλικών οργανοειδών με τον ιό HSV-1, παρατηρήθηκε ότι η τροποποίηση της πρωτεΐνης tau προστάτευσε τα νευρικά κύτταρα, μειώνοντας το ποσοστό θανάτου τους από 64% σε 7%. Αυτό δείχνει ότι η τροποποίηση της tau μπορεί αρχικά να έχει προστατευτικό ρόλο, μειώνοντας τη βλάβη από την ιογενή λοίμωξη.

Η προστατευτική και καταστροφική δράση της πρωτεΐνης tau

Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι η τροποποίηση της πρωτεΐνης tau δεν είναι πάντα επιβλαβής. Στην αρχή, μπορεί να λειτουργεί ως μηχανισμός προστασίας ενάντια στην ιογενή μόλυνση, αλλά εάν η διαδικασία αυτή συνεχιστεί ή γίνει υπερβολική με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα της μελέτης είναι πολύ σημαντικά, καθώς εξηγούν πώς η λοίμωξη από τον ιό HSV-1 μπορεί να οδηγήσει στην τροποποίηση της tau, κάτι που είχε παρατηρηθεί σε προηγούμενες έρευνες ως παράγοντας κινδύνου για την Αλτσχάιμερ. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αναλύει αυτή τη σύνδεση σε μοριακό επίπεδο.

Το μέλλον της έρευνας και των θεραπειών

Η ομάδα του Δρ. Shemesh προγραμματίζει να διερευνήσει τη δυνατότητα θεραπειών που θα μπορούσαν να στοχεύσουν τον ιό HSV-1 ή την ανοσολογική απόκριση, προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της Αλτσχάιμερ. Ενδιαφέρον υπάρχει επίσης για την διερεύνηση παρόμοιων μηχανισμών σε άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος Πάρκινσον και η ALS, ώστε να κατανοηθεί καλύτερα ο ρόλος των ιογενών λοιμώξεων και της ανοσολογικής αντίδρασης στην πρόκληση αυτών των ασθενειών.

Αυτή η ανατροπή στην κατανόηση της νόσου Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες και στρατηγικές πρόληψης, εστιάζοντας σε ιογενείς λοιμώξεις και τις ανοσολογικές αντιδράσεις του εγκεφάλου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

dimosio
Δημόσιο: Η Εγκύκλιος με την αύξηση των μισθών: Αναλυτικοί πίνακες με όλους τους νέους μισθούς
Αναπροσαρμογή μισθών προσωπικού δημοσίου τομέα - Ρυθμίσεις για τον καθορισμό κατώτατου μισθού για τα έτη 2025, 2026 και 2027
Δημόσιο: Η Εγκύκλιος με την αύξηση των μισθών: Αναλυτικοί πίνακες με όλους τους νέους μισθούς
φοθτη
Κινητοποίηση φοιτητών ΕΜΠ ενάντια στη νέα κοινή υπουργική απόφαση για την πρακτική άσκηση

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Χημικών Μηχανικών και Μεταλλειολόγων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου προχώρησαν σε κινητοποίηση σήμερα Παρασκευή,...

Κινητοποίηση φοιτητών ΕΜΠ ενάντια στη νέα κοινή υπουργική απόφαση για την πρακτική άσκηση
θέατρο
«Γελώντας Άγρια»: Δωρεάν θεατρική παράσταση από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αγίου Δημητρίου
Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Απριλίου 2025 στις 20.30 η θεατρική παράσταση "Γελώντας Άγρια" από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αγίου...
«Γελώντας Άγρια»: Δωρεάν θεατρική παράσταση από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αγίου Δημητρίου