Gigantes
Μια παραδοσιακή συνταγή γεμάτη νοστιμιά, όπως τη θυμόμαστε από τις γιαγιάδες μας.

Υλικά

Για τους γίγαντες φούρνου

  • 500 γρ. γίγαντες
  • 2 ξερά κρεμμύδια (σε λεπτές φέτες)
  • 4 σκελίδες σκόρδο (σε φετούλες)
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κλωνάρι σέλερι (ψιλοκομμένο)
  • 1 καρότο (ψιλοκομμένο)
  • 800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες (2 κονσέρβες των 400 γρ.)
  • 2 πρέζες ζάχαρη
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • Λίγο άνηθο
  • 1 φλιτζάνι νερό

Εκτέλεση

Από το προηγούμενο βράδυ, μουλιάζουμε τους γίγαντες σε άφθονο νερό με λίγη σόδα (αν είναι πολύ σκληροί). Αν είναι φρέσκοι και βραστοί, μπορούμε να παραλείψουμε τη σόδα.

Την επόμενη μέρα, τους ξεπλένουμε καλά και τους βράζουμε σε κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 40 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζεται. Στη συνέχεια, τους στραγγίζουμε και τους μεταφέρουμε σε ένα ταψί.

Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει διάφανο (περίπου 10 λεπτά). Προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλερι και το καρότο, σοτάροντας για 2-3 λεπτά ακόμη. Τα λαχανικά πρέπει να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα.

Ρίχνουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 10 λεπτά. Μόλις δέσει, την περιχύνουμε πάνω στους γίγαντες. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μελώσουν και να μείνουν με το λάδι τους. Αν χρησιμοποιούμε αέρα, τοποθετούμε το ταψί στη μεσαία σχάρα και χαμηλώνουμε ελαφρώς τη θερμοκρασία. Καλό είναι να καλύψουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο ώστε οι γίγαντες να μην ξεραθούν εξωτερικά πριν μελώσουν εσωτερικά.

Μυστικά επιτυχίας

  • Επιλέγουμε γίγαντες που δεν είναι κιτρινισμένοι ή σκασμένοι, καθώς τα πολυκαιρισμένα φασόλια δυσκολεύονται να βράσουν.
  • Το σιγανό μαγείρεμα βοηθά τους γίγαντες να μελώσουν σωστά, ενώ η δυνατή φωτιά τους αφήνει άψητους στο κέντρο.
  • Αν χρειαστεί επιπλέον υγρό κατά το βράσιμο ή το ψήσιμο, προσθέτουμε πάντα ζεστό νερό για να μην διακόψουμε τη διαδικασία μαγειρέματος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 31/03

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΑΠ - Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
ΑΠΔΠΧ για διαρροή δεδομένων χιλιάδων φοιτητών του ΕΑΠ: «Πρέπει να ενημερωθούν προσωπικά»
«Η ανακοίνωση στα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να γίνει με τον πλέον πρόσφορο και αποτελεσματικό τρόπο, με τη μορφή προσωποποιημένης πληροφόρησης και...
ΑΠΔΠΧ για διαρροή δεδομένων χιλιάδων φοιτητών του ΕΑΠ: «Πρέπει να ενημερωθούν προσωπικά»
τεμμ
Φοιτητές Φιλοσοφικής Αθηνών ΕΚΠΑ: Εκδήλωση-συζήτηση για το έγκλημα στα Τέμπη
«Δεν ξεχνάμε, θα φτάσουμε ως το τέρμα! Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!»: Εκδήλωση-συζήτηση την Πέμπτη 3 Απριλίου, στις 16:00 στην κεντρική είσοδο της...
Φοιτητές Φιλοσοφικής Αθηνών ΕΚΠΑ: Εκδήλωση-συζήτηση για το έγκλημα στα Τέμπη
ΔΙΕΚ
ΟΙΕΛΕ: «Σκληρή η εργασιακή πραγματικότητα των εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια»
ΟΙΕΛΕ για έρευνα ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ: Μεγάλη η αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών για φροντιστήρια, όξυνση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων, τραγικές οι...
ΟΙΕΛΕ: «Σκληρή η εργασιακή πραγματικότητα των εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια»