Thumbnail
της Σχολικής Συμβούλου Γεωργίας Μαρκέα

Σχετικά με τη Διαβούλευση για ομαδοποίηση κλάδων εκπαιδευτικών και Ωρολόγια Προγράμματα Σπουδών στο σημείο της που αναφέρεται στους εκπαιδευτικούς Μουσικής, διαφωνώ με την κατάργηση του κλάδου ΤΕ16 Μουσικής. Οι εκπαιδευτικοί Μουσικής που προέρχονται από τα ωδεία της χώρας είναι αποδεδειγμένα καταρτισμένοι μουσικά και απολύτως απαραίτητοι στον χώρο της εκπαίδευσης. Αντιθέτως, το κράτος θα έπρεπε να μεριμνήσει ιδιαιτέρως για αυτούς και να αναγνωρίσει τυπικά τις ουσιαστικές σπουδές τους.

Οι μουσικές σπουδές είναι μακρόχρονες και πολυδάπανες και ξεκινούν από την προσχολική ακόμη ηλικία, κάτι που στη χώρα μας κυρίως στα ωδεία μπορεί να επιτευχθεί, καθώς δυστυχώς δεν υπάρχουν τα άκρως απαραίτητα μουσικά δημοτικά  σχολεία. Έτσι, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και η προετοιμασία των μαθητών για τα ειδικά μουσικά μαθήματα των Πανελληνίων εξετάσεων για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια των Μουσικών Σπουδών και της Μουσικολογίας στη Ελλάδα γίνονται κυρίως μέσα στα ωδεία. Μόνο οι μαθητές και μαθήτριες των μουσικών λυκείων προετοιμάζονται κατάλληλα και επαρκώς στο σχολείο τους για τα ειδικά μουσικά μαθήματα των Πανελληνίων εξετάσεων.

Από όλα τα ανωτέρω, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι δεν είναι καθόλου σκόπιμο να κλείσει η πόρτα των σχολείων για τους μουσικούς που έχουν εξειδικευτεί μουσικά στα ωδεία. Επίσης, είναι απαράδεχτο σε μία χώρα που αποδεδειγμένα παράγει από τα ελληνικά ωδεία μουσικούς, οι οποίοι επιτυγχάνουν τελικά διεθνή καριέρα (όπως η Μαρία Κάλλας, η Νανά Μούσχουρη, η  Αγνή Μπάλτσα, η Τζίνα Μπαχάουερ, ο Δημήτρης Σγούρος, ο Μύρων Μιχαηλίδης, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Λεωνίδας Καβάκος και τόσοι άλλοι) να αποκλείει από την εκπαίδευση εκείνους που έχουν σπουδάσει στα ελληνικά ωδεία, αλλά να αποδέχεται ως εκπαιδευτικούς Μουσικής μόνο εκείνους που έχουν σπουδάσει σε αντίστοιχα ωδεία της αλλοδαπής!

Για τους προαναφερθέντες λόγους, προτείνω να παραμείνουν οι κλάδοι των μουσικών ως έχουν και όχι όπως αυτοί αναφέρονται μέσα στη διαβούλευση. Επίσης, προτείνω να­ βελτιωθεί το σημείο της διαβούλευσης που επικεντρώνεται στους εκπαιδευτικούς της Μουσικής και να προστεθούν οι εκπαιδευτικοί Μουσικής που έχουν σπουδάσει σε ωδεία της ημεδαπής ως ΤΕ16.      

της Γεωργίας Γ. Μαρκέα

Post-doc στο Μουσικό Ταλέντο,

post-doc στη Μουσική Τεχνολογία

και PhD στη Μουσική Εκπαίδευση

Ινστιτούτο της Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Λονδίνου

Σχολική Σύμβουλος κλ. ΠΕ16.01 (Μουσικής)

με έδρα την Α΄ Διεύθυνση Δ.Ε. Αθήνας

Τηλέφωνο: 6974-765321

E-mails:  [email protected]

[email protected]

[email protected]

Ιστολόγιο: http://gmarkea.blogspot.gr/

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

simvoulioepikrateias.jpg
Απόφαση ΣτΕ – «Καμπανάκι» στο ΤΕΕ: Υποχρεωτική η εγγραφή αποφοίτων με επαγγελματική ισοδυναμία από το ΑΤΕΕΝ
Τι σημαίνει η απόφαση του ΣτΕ για τους απόφοιτους εξωτερικού
Απόφαση ΣτΕ – «Καμπανάκι» στο ΤΕΕ: Υποχρεωτική η εγγραφή αποφοίτων με επαγγελματική ισοδυναμία από το ΑΤΕΕΝ